Nie podniecaj się tak Wieczór. Przecież to na 100km pachnie kreatywną księgowością. Przychody ciężko ukryć ale zysk to już można na 1000 sposobów ukryć w różnoraki sposób. Jak dla mnie taka jest właśnie strategia zarządu aby nie wypłacać całości środków przekazanych na dywidendę. To taki straszak na głównego akcjonariusza, który domaga się wypłacenia dywidendy, ale nie wydaje mi się aby w ten sposób coś ugrali. Tak czy inaczej mniejszy podatek do US to już duży sukces bo koszty (czyt. pieniądze) na pewno zostały dobrze zagospodarowane :) Pamiętaj też, że przejęcie Ineosa ciągnie za sobą koszty restrukturyzacji.
Jak dla mnie raport pozytywny - 7% zwyżki przychodów!
) Wyniki zawodzą, rentowność EBITDA segmentu produktów styrenowych poniżej 10% po nabyciu aktywów od INEOS W 3Q’16 skonsolidowane przychody ze sprzedaży wyniosły 1196,0 mln PLN i były o 7,8% wyższe od naszych oczekiwań oraz 7,2% wyższe od konsensusu. Wyraźnie wyższe od oczekiwań okazały się obroty segmentu produktów styrenowych (+17% vs. nasza prognoza), co wynikało z konsolidacji przez okres około jednego miesiąca aktywów styrenowych przejętych od INEOS. Wolumen obrotu w segmencie produktów styrenowych był w 3Q’16 według naszych szacunków o około 18,8% r/r wyższy. EBITDA Grupy Synthos w 3Q’16 wyniosła 145,0 mln PLN i była o 19,2% niższa od naszych prognoz oraz 20,7% niższa od konsensusu. Główny wpływ na to miała znacznie niższa od zakładanej rentowność segmentu produktów styrenowych (EBITDA segmentu -20% vs. oczekiwania). W porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego EBITDA segmentu spadła o 25% mimo faktu przejęcia nowych aktywów produkcyjnych w Europie Zachodniej. Szacujemy, że w 3Q’16 na każdej tonie sprzedawanych styrenów Synthos zarabiał 0,39 tys. PLN EBITDA/t vs. oczekiwane 0,58 tys. PLN EBITDA/t oraz 0,62 tys. PLN EBITDA/t w 3Q’15 (rentowność EBITDA segmentu w 3Q’16 spadła do 8% vs. ponad 10% w poprzednich kwartałach). Słaby wynik segmentu produktów styrenowych może naszym zdaniem stonować oczekiwania rynku wobec rentowności, jaką generują nowo nabyte aktywa w Europie Zachodniej. W segmencie kauczuków wynik EBITDA wyniósł 79,0 mln PLN i był o 12% niższy niż zakładaliśmy. Na każdej tonie sprzedawanych kauczuków, według naszych szacunków, Synthos zarabiał 1,12 PLN EBITDA/t wobec oczekiwań 1,26 PLN EBITDA/t oraz 1,27 PLN EBITDA/t w 3Q’15. Wpływ działalności finansowej na wyniki miało mniejszą wartość niż zakładaliśmy wy prognozach (+3,0 mln PLN vs. oczekiwane 51,2 mln PLN). Wpływ na to mogły mieć różnice kursowe z przeliczenia działalności zagranicznej. Przepływ gotówki z działalności operacyjnej wyniósł w 3Q’16 100 mln PLN vs. 248 mln PLN w 3Q’15. Dług netto po nabyciu aktywów INEOS wzrósł na przestrzeni kwartału o 183 mln PLN do poziomu 828 mln PLN (1,4xEBITDA’16). W 3Q’16 Synthos zapłacił za aktywa INEOS około 70 mln EUR, co oznacza, że prawdopodobnie kolejna płatność 10 mln EUR będzie mieć miejsce w przyszłości. Zarząd w wynikach poinformował, że poprawa rentowności w nowo nabytych aktywach w Europie Zachodniej wymagać będzie znacznych nakładów finansowych w przyszłości (ryzyko dla scenariusz wysokiej wypłaty dywidendy). Po 1-3Q’16 nasza całoroczna prognoza wyników wykonana jest w 79% na poziomie sprzedaży, 77% EBITDA oraz 63% wyniku netto. Naszym zdaniem konsensus na poziomie EBITDA jest wciąż o około 30 mln PLN za wysoki. (J. Szkopek)
Dnia 2016-10-26 o godz. 22:02 ~Buuu napisał(a): > Nie podniecaj się tak Wieczór. Przecież to na 100km pachnie kreatywną księgowością. Przychody ciężko ukryć ale zysk to już można na 1000 sposobów ukryć w różnoraki sposób. Jak dla mnie taka jest właśnie strategia zarządu aby nie wypłacać całości środków przekazanych na dywidendę. To taki straszak na głównego akcjonariusza, który domaga się wypłacenia dywidendy, ale nie wydaje mi się aby w ten sposób coś ugrali. Tak czy inaczej mniejszy podatek do US to już duży sukces bo koszty (czyt. pieniądze) na pewno zostały dobrze zagospodarowane :) Pamiętaj też, że przejęcie Ineosa ciągnie za sobą koszty restrukturyzacji. > > Jak dla mnie raport pozytywny - 7% zwyżki przychodów! >
powiedz to rynkowi - on ocenia inaczej... na razie jest szukanie okazji, by wywalic jak najwyżej
Nie wydaje mi się. nie wskazuje na to dzisiejsza świeczka, a jeszcze lada dzień zapewne pojawi się info kiedy zarząd podejmie decyzję w sprawie dywidendy (już Michał o to zadba)