• Alma, integer, inpost - bez przyszłości Autor: ~Patrzęiwidzę [188.146.6.*]
    Jazda na obietnicach i pożyczkach, bez klasy i umiejętności
    No to akcje zmierzają w stronę spłuczki. Strasznie dużo analogii widzę - a Wy?
  • Re: Alma, integer, inpost - bez przyszłości Autor: ~madmax [178.43.195.*]
    Dnia 2016-10-13 o godz. 18:13 ~Patrzęiwidzę napisał(a):
    > Jazda na obietnicach i pożyczkach, bez klasy i umiejętności
    > > No to akcje zmierzają w stronę spłuczki. Strasznie dużo analogii widzę - a Wy?

my również widzimy same analogie,

handel kiełbasą z lodówy i piwem i czekoladą z półki (Alma dla przypomnienia)
    a rozwożenie paczek i usługi logistyczne ( tu sam zgadnij :)
    to zupełnie to samo.

Za jakość merytoryczną i sens ekonomiczny twojej wypowiedzi,
    kierujemy ją do spłuczki.

Potraktuj to jako wyróżnienie :)
  • Re: inwestycje w spolki restrukturyzowane Autor: ~RR [78.11.41.*]
    pytanie tylko na ile restrukturyzacja sie powiedzie i ile jeszcze bedzie kosztowac.... biznes logistyczno - paczkomatowy obslugujacy e-handel jest mega przyszlosciowy, bledy sie zdarzaja i takim bylo wejscie w konkurencje z panstwowym monopolista pocztowym.. na razie zrobili rezerwy na znane sobie odszkodowania oraz czesciowe odpisy na aktywa - zakladam jednak ze odpisy na aktywa nadal beda sie pojawialy , pytanie czy kolejne odszkodowania tez? no i pytanie jak zakonczy sie sprawa z "outsourcingiem' pracownikow dzieki czemu spolka uniknela zaplacenia im odpraw itp - to niestety jest sprawa polityczna i jest duze ryzyko ze te odprawy beda jednak kazali im zaplacic uznajac - oczywiscie do tego wymagane jest aby ktos wytoczyl im sprawe o fikcyjnosc tego 'outsourcingu' i musza te sprawe przegrac - znajac zycie troche czasu uplynie...
    reasumujac - biznes mega przyszlosciowy (dla tego znalazlem sie wsrod akcjonariuszy - restrukturyzacja to dobry moment na inwestycje) ale jest potencjalne ryzyko ze nie uwzglednione na dzis kary i rezerwy zaatrzesa kolejnymi sprawozdaniami finansowymi... mam nadzieje ze spolka jako calosc nie ugnie sie pod ciezarem odszkodowani i nie zbankrutuje :)
    jak dla mnie - obserwowac biezace newsy i jesli przed kolejna publikacja wynikow kwartalnych nei pojawi sie info o zalozeniu sprawy sadowej lub wplynieciu wnioskow o kolejne odszkodowania - nalezy dokupic akcje -> i tak przez kolejny rok... docelowo pewnie osiagalna wycena na poziomie min 30% maksymalnych wycen historycznych...

jesli chodzi o alme z kolei to niestety ale tutaj nie za bardzo widze przyszlosc biznesowa - jakis czas temu bomi mialo taki sam profil jak alma - 'ekskluzywne' delikatesy - niestety padli, byl tez piotr i pawel z taka sama strategia rynkowa - w pore zauwazyli ze to nei ma przyszlosci i zanim pojawily sie klopoty zmienili profil (sa zwyklymi delikatesami ze zwykla oferta i zwyklymi cenami), teraz alma przekonuje sie na wlasnej skorze jako ostatni gracz na rynku ze strategia ekskluzywnych delikatesow w naszym kraju nie ma sensu... jednak moim zdaniem teraz juz za pozno na zmiane modelu - nawet jak nie zbankrutuja (malo realne) to stana sie marginalnym graczem na rynku
  • Re: inwestycje w spolki restrukturyzowane Autor: ~marsik [87.99.28.*]
    bardzo dobry wpis, w koncu jakis glos rozsadku. ja nie kupuje pod naganiaczy na forum rekomendacje bankow ( ciekawe gdzie sa teraz ci co wystawiali mocne kupuj po 300 i wyzej) dla mnie 75% to AF , 20% AT, 5% psychologia tlumu rekomendacje fora itp 0%! wiaomo , zagrozen w spolce jest sporo dlatego taka wycena a nie inna ale mom zdaniem gielda tu sie myli i nadal uwazam, ze ten biznes moze byc sprzedabny po restrukturyzacji za milard czyl iwlasnie podobna wycena o ktorej ty piszesz. czas pokaze kto mial racje jak to mawia buffet czas jest sprzymierzecem dobrych przedsiebiosrtw i wrogiem zlych. pozdrawiam
  • Re: inwestycje w spolki restrukturyzowane Autor: ~RR [78.11.41.*]
    tiaaa, tylko niestety pozycja buffeta vs nasza jest zgoła odmienna - my możemy tylko czytać publiczne info i na tej podstawie budować zaufanie do zarządu że albo potrafi zrobić restrukturyzację albo nie, buffet jako istotny gracz zawsze miał dostęp do zarządów żeby z nimi pogadać (czasami się coś dowiedział a czasami tylko wyrobił sobie lepszy pogląd na poziom biznesowy tego zarządu) , siedząc w radzie nadzorczej miał dostęp do analiz i materiałów których siłą rzeczy się nie podaje do publicznej info itd.. dla tego też drobny inwestor niema szans na takie stopy zwrotu jak buffet ale jednak wciąż są szanse :)

ja na razie mam sukces na larq (dawny cam) którego zacząłem skupowac po spadku z 10 zł na około 2 :); sporo też kupiłem crm w ostatniej emisji po 1,5 zl (plus 0,12 za kupno pp) - no ale tutaj trzeba jeszcze z 1-2 lata poczekac na efekty ...., integer na razie to dopiero poczatek mojej przygody - boje sie tego o czym pisalem -> nie ujawnione na dzis kolejne koszty restrukturyzacji...

a popatrzcie jeszcze na FHD :) - na dzis caly czas ma problem z legislacja (regulowanie odwroconej hipoteki) ale w koncu kiedys ktos to ureguluje - jak nie piss to ich nastepcy.... spolka wychodzi cash flow na zero - zatem maja podstawy zeby czekac na legislacje bez stresu... przy takiej plynnosci jak wejdzie ustawa w zycie to ciekawie bedzie :) A duzi inwestorzy juz ich doceniaja - popatrzcie na kwotowania obligacji na catalyst - o ile pamietam FHD ma te papiery oprocentowane na poziomie 8% a obligacje maja oferty sprzedazy na catalys na poziomie okolo 1% powyzej nominalu (kupno) a sprzedaz 2% powyzej nominalu... :) tylko tutaj horyzont inwestycyjny obstawiam na 4-5 lat :)

ot - przy koncu tygodnia kilka 'tipow' :)
  • Re: inwestycje w spolki restrukturyzowane Autor: ~madmax [178.43.191.*]
    CRM również fajna spółka, jedyny problem że duże nadzieje w niej pokładane.
    A jak duże nadzieje, to i pośpiech żeby już skomercjalizować wszystkie prototypy
    i kursik najchętniej mocno w górę.
    To nastąpi, niestety trzeba poczekać, ale trudno sobie wyobrazić, by spóła nie odniosła sukcesu.

ITG mimo odpisów jest w innej sytuacji, bo działaność na której się skupili, idzie obecnie b.dobrze.
    A wyniki... ,mieszać się będzie dodatni wynik z polskiego rynku,
    z nakładami inwestycyjnymi za granicą.
  • inwestycje w spolki restrukturyzowane Autor: ~ewa [89.68.84.*]
    marsik leszczu 3 miesiące temu chwaliłeś się że że kupiłeś po 28 zł buhahhahhaaaaa
  • Re: Alma, integer, inpost - bez przyszłości Autor: ~Piw [78.11.214.*]
    Alma właśnie złożyła wniosek i upadłość
  • Re: Alma, integer, inpost - bez przyszłości Autor: ~Heroj [188.146.158.*]
    Jasnowidz jaki? Po almie już sprzątają plac - teraz dwie kolejne?
  • Re: Alma, integer, inpost - bez przyszłości Autor: ~CiekawePoCoToPiszesz [94.254.146.*]

Autor: ~zal [188.146.22.*] 2016-10-21 11:56
    Opublikowano przy kursie:  26,00 zł , zmiana od tamtej pory: 0,35%
    dzis na minusie..wojny usa banka fed itp nie czas !!23zl?
    as
[x]
INTEGERPL 0,04% 48,47 2017-05-24 16:49:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.