No i co z tego? Myślisz że Pawlak nie wiedział wcześniej o takiej transakcji? Aviva miała ponad 2 % i pewnie się pozbyła papiera który nie daje zarabiać. Jeśłi fundusz wyszedł to tylko się cieszyć.... Teraz pomyśl, do ilu trzeba byłoby zjebać kurs aby opchnąć teraz 600 000 papiera na takim niepłynnym rynku?:)
Logika podpowiada że skoro ktoś chce sprzedaż 600 tys. papiera za 1.3 zł. To po co przepłacać. Prezes wydał jakies 126 tys na 61646 akcji. Wczoraj kupiłem akcje pod zakup prezesa ale jak zaobaczyłem na koniec taką pakietówkę to ja nie szanuje takich zagrywek.
Możesz nie szanować ale to nie od nasz zależą umowy między grubasami. Ktoś umówił się na taką cenę i sprawa zakończona. Na wolnym rynku jest cena 2.05 i ona jest wiążąca póki co. To co dzieje się poza parkietem to poprostu zwykła umowa między dwoma podmiotami. Gdybyś ty chciał kupić swój pakiet za 1.3 to na pewno w tej chwili nikt by ci nie opchnął:)
To, że poszło coś pod stołem przy obopólnej aprobacie nie przeszkadza mi. Przeszkadza mi wizerunkowy smrodek który temu towarzyszy. Na elementalu też latają pakiety po 2, 3 mln ale w cenie która nie niszczy wizerunku. Na cenę akcji składają się naprawdę bardzo drobne szczególiki o które trzeba zadbać. Skoro tacy grubi trzeba było dołożyć te grosiki i chociaż po 1,8 puścić. Inaczej by to wyglądało. I mnie już tu nie ma i pewnie kilku podobnych. Powodzonka
A kto ma wpływ na to że ktoś chce obchnąc po 1.30? Pawlak? Pióro? Co ma spółka i jej wizerunek że ktoś wywalił papier po cenie niższej niż rynkowa? No i jeszcze jedno dopłacić groszówki,w tym przypadku 50 gr na akcje żeby to ładniej wyglądało. Kuźwa, powiem szczerze że trochę mnie to rozbawiło:)
Drodzy forumowicze, napiszcie mi prosze skad macie informacje o pakietowce po 1,30 poza rynkiem regulowanym. Ja widze tylko i wylacznie informacje o zakupie akcji przez prezesa zarzadu. Pozdrawiam
Cieszę się że mogłem spoowodować uśmiech to bardzo ważne. Długo wahałem się z Plastkiem bo cenię P. Pióro. No i miałem to szczeście ze kiedy zainwestowałem długofalowo to otrzymałem komunikat że oddajemy akcje 40 % taniej bo drożej nikt nie kupi. Moja kasa zwiała i usiadła gdzie indziej będę sledził Plastka tak jak sledzę Staporkow. Tam bardzo podobnie brzmiały komunikaty. Jaki dziś ma wizerunek Żuczek? Kolejny usmiech.
Dziekuje serdecznie za linka. Z tego co widze, to tutaj jest bardzo duzo tranzakcji ktorych kurs odbiega znacznie od kursu z rynku glownego. Rozumiem, ze to sa tranzakcje pakietowe poza rynkiem glownym. Czy naprawde jest sie w tym przypadku czym przejmowac?
Zależy z czyjego punktu widzenia? Jeśli chodzi o punkt widzenia osoby która przez tą informację sprzedała akcje to tak. Ta osoba modli się teraz o potwierdzenie swojego przeczucia i prosi w modlitwach o jak najszybszy spadek kursu o 40%. wtedy wyszłoby na to że ma rację. A ludzie lubia mieć rację:) Z punktu widzenia osoby która niejedno już tutaj widziała i posiada jej akcje (w tym przypadku także żyje nadzieja na zakładany przez siebie scenariusz) ta informacja jest bez znaczenia. A jeśli to był fundusz Aviva a wnisokuję że to oni to tylko trzeba dziękować;)
Zgadzam sie z przedmowca. Ta pakietowka nie ma zadnego znaczenia. Zarowno wolumen jak i cena tej tranzakcji sa kosmiczne. Obiektywnie patrzac, to tutaj sie za duzo dzieje, zeby te akcje staly w miejscu (przejecie, zakupy prezesa, wczesniej jeszcze zakupy przez czlonkow rady nadzorczej). A takze przedsiebiorstwo samo w sobie funkcjonuje rewelacyjnie. Wyniki finansowe sa bardzo dobre. Kazdy logicznie myslacy czlowiek powiedzialby, ze kurs akcji powinien rosnac. Ale ja nie wykluczam spadkow. Z doswiadczenia wiem, ze kurs dobrze funkcjonujacych spolek z duzymi zyskami czasami pikuje na leb, na szyje po to tylko, zeby ktos inny (ktos z duza kasa) mogl kupic akcje taniej. Byc moze nawet, ze inwestorzy, ktorym zalezy na zbiciu kursu w dol czytaja to forum i podejmuja swoje decyzje w zaleznosci od ogolnego nastawienia pozostalych, mniejszych inwestorow. Dlatego mysle, ze nie warto inwestowac wszystkiego w ta spolke, bo byc moze zobaczymy jeszcze o wiele nizsze poziomy przez relatywnie krotki czas. A potem, tak czy inaczej, kurs akcji musi isc do gory. Pozdrawiam
Analitycy Kalliwoda rozpoczęli wydawanie rekomendacji dla Plast-Boksu od zalecenia "kupuj" i wyznaczyli cenę docelową na poziomie 3,15 zł. Raport został przygotowany przy kursie 2,06 zł. Co teraz powiedzą analitycy?