Czy może mi ktoś wytłumaczyć co kieruje kupującymi akcje Oponeo kiedy wskaźnik Cena/Zysk dochodzi do wartości 40? Ja rozumiem, że perspektywy są ciekawe i spółka jest dobrze zarządzana, ale żeby spełniła oczekiwania obecnej wyceny musiałaby zwiększyć zyski x4. Gdzie tu sens, gdzie logika?
No ale gdzie Rzym a gdzie Krym. To są zupełnie inne branże, z innym zasięgiem, marżą, sposobem dystrybucji itd. Oponeo musiałoby zawojować pół świata, aby móc się porównywać z wymienionymi przez Ciebie markami, a jak widzimy zagranica na razie stoi. W Polsce już nie mają wielkiego pola do rozwoju jesli chodzi o opony, więc albo muszą im inne rynki produktowe albo geograficzne ostro odpalić. Na razie jednak to według mnie ta wycena mocno się zagalopowała.
Altus ciągnie cenę na siłę do góry!!!! Zachowanie społki przypomina hosse na małych spólkach 10 lat temu. Fundusze najpierw kupowały po 10-12, potem spólka poprawiła wyniki, pojawły się rekomendacje z coraz wyzsza cena....
Widać, ze nie masz pojecia o giełdzie. RYNEK MA ZAWSZE RACJE. Skoro ze sprzedaża jest jak mówisz to dlaczego co miesiac spółka pokazuje wyższe obroty niż w analogicznym okresie rok wcześniej? i jest tak od kiedy spółka weszła na GPW. Miliard obrótów to kwestia kilku lat.
Tu muszę się z Tobą stanowczo nie zgodzić.bo rynek myli się bardzo często często. A zawsze mają rację tylko ci, którzy mają wystarczający kapitał, aby ten rynek kontrolować. Reszta spekuluje i raz się uda, a raz nie. Prowadzi to do wycen spółek oderwanych od rzeczywistości i fundamentów. Owczy pęd zagania kursy na różne krańce amplitudy i później są dramaty. Także tyle o rynku. A co do Oponeo to jeszcze raz podkreślę, że spółka jest fajna i zdrowa tylko, że oczekiwania inwestorów określone w wycenie na tą chwilę są zawyżone.
Wiadomo, że rynek zawsze przegina, raz w jedną, raz w drugą stronę. Natomiast skoro cały czas są chętni do kupna na obecnych poziomach a trend wzrostowy bardzo silny, to nie wiem po co ta deskusja. Rynek pamietaj zawsze dyskontuje przyszłóść. Widocznie wierzy, ze za lat x wycna spółki będzie jeszcze wyższa.
Skoro taki jesteś madry to powiedz ile powinna teraz kosztować, aby wycena była ok?
Myślisz, że Przewodniczacy RN podlega owczemu pedowi i kupuje akcje, żeby stracić? To samo ALTUS?