Spółka powinna odnieść się do następującej rozbieżności dotyczącej fundamentalnej opinii inwestycyjnej jaj dotyczącej. Jednym z najistotniejszych wskazań dotyczący perspektyw spółki jest wskażnik Altmana obliczany na podstawie sprawozdań finansowych. Jeśli poniżej 4, to ostrzeżenie. Procedura jest znana, choć pewne parametry są dodawane. To pozwala na automatyzację i porównanie między spółkami.
Otóż na portalu Biznesradar http://www.biznesradar.pl/rating/SUNTECH mamy wskaźnik Altmana 7 i rating A+ czyli super świetnie
natomiast na portalu Stockwatch http://www.stockwatch.pl/gpw/SUNTECH,wykres-swiece,wskazniki.aspx wskaźnik Altmana 1,47 !!! i rating D ,czyli prawie gwarantowany bankrut
W obu przypadkach jeśli błąd w algorytmie, to na wszystkich spólkach, zaś jeśli w danych, to można wyłapać pzrez porównanie z danymi z raportow. na Biznes radar sprawdzilem dane i są ja z raportów spółki
Spółka dostała gigantyczne stabilizacyjne dofinansowanie od NCBiR, a tam ogląda się ew zagrożenie bankructwem
Kto się pomylił i to tak drastycznie? Spółka powinna formalnie zareagować, bo to jest informacja publiczna i ta druga, praktycznie może spowodować gigantyczne szkody (utraty kontraktów, cofnięcie dofinansowania itp szkody). Także na końcu KNF.
W ew komentarzach, proszę nie pisać ogólników tylko opinie merytoryczne.
Altman tyczy się przede wszystkim rynku amerykańskiego (nie rynków wschodzących czyli np GPW, a tym bardziej NC), gdzie spółki osiągają duże zyski z działalności, płynność jest znaczna. Jedna ze składowych to też dywidenda, której suntech nie wypłaca. Trudno też określi co autor miał na myśli, czyli co brał pod uwagę w obliczeniu tego wskaźnika.
Powyższy komentarz (przedmiotowo w zasadzie prawdziwy, acz nie do końca) nie dotyczy podstawowego problemu, tzn wiarygodności wycen finansowych spółki oraz jej perspektyw podawanych na skądinąd bardzo użytecznych portalach. Dzięki standaryzacji procedur i wiarygodnośći danych wejściowych ogromnie pomagają w analizie porównawczej. Żaden inwestor indywidualny nie ma czasu w pojedynkę dokonywać "ręcznie" takich analiz. Dlatego są one tak cenne, zwłaszcza, że każdy ma do nich dostęp (nawet bez wpłaty stosunkowo niewielkich opłat okresowych).
Oba wspomniane portale oferują bardzo szeroki materiał porównawczy i rating jest tylko jednym z wielu. Dla mnie ważna jest także płynność i przepływy finansowe, a przede wszystkim analiza rozwoju czasowego kluczowych danych spółki. rating, dla NC i tak małej i młodej spólki jest wisienką na torcie i nie decyduje o tym, czy zainwestuję w daną spółkę, ale też pozwala mi omijać szerokim łukiem spólki spekulacyjne, zwłaszcza z jednej stajni (tam można ale tylko technicznie i mając zdrowe nerwy i pieniądze na grę w kasynie)
Poniewaz jestem inwestorem w SUNTECHU i kilku innych spólkach, zadziwiłem się bardzo zaniepokoiłem tak drastyczną rozbieżnością parametryczną i co dziwne, ale właśnie tylko na tej spółce. Na wielu innych , które sprawdziłem rating jest praktycznie ten sam. Z tego morał, że najprawdopodobniej coś nie tak z danymi na jednym z portali (inni dostawcy). A to jest bardzo niebezpieczne, bo może być kosztowne biznesowo dla portalu. Szefowie obu portali, podobnie jak i spólka już o sprawie wiedzą (pierwszy komentarz, to że być może różnica między danymi skonsolidowanymi i jednostkowymi). Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu dowiemy się co się stało.
Wierze, że długofalowo otwartość i postępowanie fair popłaca i dlatego nie zachowałem tej obserwacji dla siebie ale podałem do wiadomości publicznej. A nic piękniejszego jak poprawienie swoich błędów, bo każdemu się zdarzają.
Rozbieżność jest coraz bliższa wyjaśnienia. W sumie najprawdopodobniej chodzi o dane użyte do obliczeń, tzn jednostkowe czy skonsolidowane. Jeśli na końcu okaże się, że po użyciu przez BR danych skonsolidowanych wsp Altmana będzie podobny do SW, to będziemy dużo dalej z wiedzą o spółce (tzn spółka matka ma się świetnie, a całość niezbyt). Kluczem w obliczaniu ratingu jest sprawa zatrzymanego zysku z lat ubiegłych (w przypadku straty, a to ma miejsce w SUN), bo duża strata w porównaniu z aktywami ciągnie w dół wartość wsp Altmana. I tu warto spojrzeć na dane historyczne (raporty spółki albo dane na portalach finansowych, w tym bankier.pl) i okazuje się, ze w ciągu ostatniego roku spółka bardzo zmniejszyła tę wartość polepszając również płynność i wskaźniki finansowe. Co będzie dalej, nie wiem - za mało znam spółkę, ale z pewnością grant NCBiR ogromnie stabilizuje spółkę finansowo. Poza tym jest on wsparciem dla działalności B+R, a nie kredytem operacyinym. Warto przyglądać się więc danym kwartalnym nieco uważniej niż zazwyczaj. Także obu portalom, bo dane i wyceny będą uaktualniane. Ogromnie by spólkę wzmocniła lepsza komunikacja z inwestorami, np przez komentarze rady nadzorczej lub Zarządu w powyższych kwestiach w ramach raportów kwartalnych lub miesięcznych, co ostatnio spółka zaczęła praktykować.