Syndyk w poprzednim miesiącu uzyskał za Krosno ok. 185 mln. Przychody Krosna za 2015- 208mln zysk netto 13,5 mln. Nowy inwestor , fundusz z RPA uważa , że ,, to bardzo obiecujące aktywo". Duże analogie z wyjątkiem wyceny Wistil-u , 55mln. Ot zagwozdka.
niecałe 54 mln i wyniki też lepsze niż Krosna. Dodatkowo jakieś 15mln gotówki. No cóż , spółka warta ok.240-300mln , ale z takim ff nie zobaczymy jej na ciągłych i nie otrzymamy rzetelnej wyceny. Niemniej uważam, że zobaczymy te akcje po 120-150zł. Zysk na akcję w tej chwili to 16,5zl. Aktualne c/z 3,2 . Cały czas wyniki są poprawianie. Haft w końcu na plusie, a Lubiana to marka światowa. Sam znak towarowy wart więcej niż aktualna kapitalizacja :) Zobaczymy. Odradzam krótkoterminowe inwestycje w te akcje. Na średni termin do roku mogą okazać się jedna z lepszych inwestycji.
Takie porównywanie do Krosna jest bez sensu. Tam była do nabycia cała spółka, a więc gwarancja pełnej kontroli. Firmę nabyła firma z branży, która liczy na synergię. Tutaj można co najwyżej kupić sobie kilka tysiecy akcji w okresie kilku miesięcy (taki niski ff) i miec później problem z ich sprzedażą. Nie mamy żadnego wpływu na spółkę, a która nie ma super reputacji. Owszem można sobie troche kupic i potrzymać licząc że będzie drożej. Ryzyko niewielkie bo istotnie fundamentalnie jest tanio. Tyle, że jak się w spółce nie zmini to może być jak dotychczas, czyli cały czas tanio. Ja trochę kupiłem licząc, że będzie chociaż trochę drożej, ale na cuda póki co nie liczę.
Ja tam jestem dobrej myśli odnośnie Wistilu, jeżeli nie będzie w najbliższych czasie żadnego globalnego kryzysu to Wistil powinien przez najbliższe 2-3 lata pokazywać coraz lepsze wyniki. Im co kwartał znacznie poprawia się struktura bilansu i już mają więcej gotówki w kasie niż zobowiązań finansowych, w którymś momencie będą musieli zrobić coś z gotówką, jeśli zdecydują się na wypłaty dywidendy to przy c/z 3 stopa dywidendy wyniesie 30% !! Jest jeszcze druga opcja że wybudują biznes park w krośnie a wtedy może zrobią nową emisję akcji aby pozyskać kapitał na budowę, wtedy ff wzrosłoby i może kurs by się rozbujał. Oczywiście jest to inwestycja dla cierpliwych ale dopóki zyski rosną to nie ma czym się przejmować (ma kasa się kisić na lokacie 0,5% to niech będzie w mało płynnych akcjach Wistilu).
Mogą też sprzedać ten teren w Kaliszu z projektami i uzgodnieniami. Mogą też sprzedać inne aktywa - Wistil to teraz taki fundusz posiadający różne aktywa mniej i bardziej dochodowe. A niski FF może zadziałać w obie strony , nie tylko negatywnie. Minus jest tylko jeden - zwiększające się koszty zarządu ; przy większych potrzebach finansowych właściciele mogą jednak sięgnąć po dywidendę. Kurs tutaj czasem wydaje się ,, prowadzony " , ale niósł wilk razy kilka...