• Czyżby dziś poniżej 3 zł? Autor: ~fan [83.7.2.*]
    Czekamy na wyniki, myślę że po publikacji wyników kurs powróci do silnego trendu wzrostowego. Jak sądzicie, dlaczego znowu spadły obroty i zainteresowanie tą spółką? Przecież jest tak skrajnie niedowartościowana, nie rozumiem. To chyba chwilowe, prawda?
  • Re: Czyżby dziś poniżej 3 zł? Autor: ~spokojny [78.8.0.*]
    Chyba normalna i nie normalna sytuacja, bo są dwie opcje:

1) ktoś kto ma więcej akcji i większe środki, bawi się, żeby zniżyć kurs, wprowadzić ciśnienie i dokupić większa ilość
    2) po prostu ci co inwestują chwilowo jak kupili po 1,5 teraz realizują zyski

fixing trochę tu komplikuje sprawę i pozwala na takie manewry....
  • Re: Czyżby dziś poniżej 3 zł? Autor: ~fan [83.7.2.*]
    Dnia 2016-09-21 o godz. 09:50 ~spokojny napisał(a):
    > Chyba normalna i nie normalna sytuacja, bo są dwie opcje:
    >
    > 1) ktoś kto ma więcej akcji i większe środki, bawi się, żeby zniżyć kurs, wprowadzić ciśnienie i dokupić większa ilość
    > 2) po prostu ci co inwestują chwilowo jak kupili po 1,5 teraz realizują zyski
    >
    > fixing trochę tu komplikuje sprawę i pozwala na takie manewry....

Aha. Nie do końca rozumiem pkt. 1. Załóżmy, że ktoś ma 10 000 akcji. Sprzedaje PKC 2 000, żeby zaniżyć kurs i kupić powiedzmy 4 000 akcji taniej. Jednak zawsze po takich manipulacjach jego zaangażowanie powinno rosnąć, bo inaczej nie miałoby to sensu. Powinna wzrastać koncentracja akcji w jego rękach, a zatem i presja na popyt (o ile jakiś jest). Innymi słowy, mimo wszystko, takie działania powinny sprzyjać wzrostowi kursu.
    Nie rozumiem też czemu żaden duży inwestor w to nie wchodzi? Wiem, że spółka jest zbyt mała, ale przecież w innych małych spółkach polskich, pomimo małego free floatu i relatywnie małej wartości takiej inwestycji, fundusze są obecne i stabilizują kurs na sensownych poziomach. Czy mam rację podejrzewając, że dopóki nie wejdą w to więksi gracze, to kurs nie ma szans na wzrost w okolice wartości godziwej?
  • Re: Czyżby dziś poniżej 3 zł? Autor: ~spokojny [78.8.0.*]
    odnośnie pkt. 1 to sądzę, że nie wychodzi im to jeżeli jest takie zamierzenie bo nikt nie wysypuje się z akcji w większych ilościach...

ogólnie free float jest mały...

AT nie wiem jak bardzo ma zaktualizowane dane i czy są poprawne, ale podaje jednego funda:

TFI BPH S.A. 176 284 1,36 %

80,77% - peixin

reszta free float
  • Re: Czyżby dziś poniżej 3 zł? Autor: ~fan [83.7.2.*]
    Też nie wiem, czy te dane odpowiadają aktualnemu stanowi. Raczej nie. Na początku kariery Peixin kilka funduszy podawało, że ma te akcje w portfelach, ale potem z prawie wszystkich zestawień one "wyparowały". Z tego co wiem, to poniżej bodajże 5% nie ma obowiązku podawania informacji o zaangażowaniu, więc trudno powiedzieć. Kurs Peixinu raczej każe przypuszczać, że faktycznie ich tam nie ma.
  • Re: Czyżby dziś poniżej 3 zł? Autor: ~oxo [88.156.116.*]
    wsiadać nie marudzić bo express odjeżdża
[x]
PEIXIN 14,81% 1,02 2019-04-29 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.