Zwracam uwagę szanownego kolegi, że podczas wrzenia na świecie, jak to zostało ujęte, wzrasta zużycie ołowiu. Zaś co do wyników to nie powinny znacząco odbiegać od 2q, a jeśli już to in plus - oczywiście przy założeniu, że kreacja strat jest stopniowo wygaszana (z powodów jeszcze bliżej nieznanych). Osobiście uważam, że chodzi o ruszenie wolumenu i skuteczne realizowanie planów skupowych.
Cena ołowiu osiąga max roczne. Rekompensuje to nieznaczny spadek dolara. Może rzeczywiście zysk za trzy kwartały dobije do 10 mln. A IV kwartał może będzie najlepszym kwartałem w roku.
Myślę że wyniki za q3 będą dobre, nie na darmo ktoś to zbierał w ostanim czasie. Teraz jest dobieranie akcji po ostatnim wzroście i myślę że najpóźniej czy publikacji wyników za q3 będzie kolejne mocne wybicie. Do końca roku powinno być co najmniej 12zl
mi wychodzi ze sredni kurs olowiu byl nastepujacy 2Q 1719$, 3Q 1864 (szacunek) USD do PLN 2Q do 3Q prawie bez zmian ok 3,88 daje to okolo 600PLN kwartal do kwartalu ma cenie olowiu pozdrawiam
To co się dzieje z ceną ołowiu to zaczyna to szok. Szkoda że zarząd zakontraktował odbiór po starej cenie, wiec tak uczciwie ten III kw to szału nie będzie . Max 5 mln. Ale za to IV kw. to powinno 10 mln zysku spokojnie być. Mimo ze część ołowiu pójdzie po starych cenach, i dopiero w połowie listopada ceny będą odpowiednie. Zastanawia mnie też wsad obcy ( 15 % ) do stopów. W Wypadku takich nagłych wzrostów czy oni mają zapas czy niestety nie i odbije się to na marży negatywnie
nie martw sie o orla, zobaczysz wszystko 4 listopada na wynikach za 3Q, wszystkim szczeki opadna. wsad obcy to olow rafinowany kupowany na rynku, w tym przypadku pewnie z KGHM. 15% nie wplywa istotnie na marze. pozdrawiam
no tak ale ten wsad obcy od KGHM kupują na rynku gdzie teraz wszystko co z ołowiem to szaleje i więc i ten ołów rafinowany też w oczach drożeje. Swoje stopy kontrahentom sprzedają po ustalonej wcześniej cenie. Dlatego może nie będzie takiego zysku jak mógłby być z inną polityką zarządu. A fragment gdzie prezes się tłumaczy że nie mógł wiedzieć że zabezpieczenia przyniosą strat zamiast zysków. Popyt na ołów w Londynie przewidywał na podobnym poziomie stabilnym a tu prosze jaki szalony popyt pod koniec września A horendalnie wysokie wynagrodzenie dostaje niezależnie od dobrych czy złych podejmowanych decyzji.