Wysokie obroty, a spread w tabeli zleceń na koniec sesji wynosi 47,95 zł, najniższa oferta sprzedaży to 149,95 zł :) Oczywiście wciąż pewnie będą drobne transakcje w okolicach 100 zł drobnych spekulantów, którzy nie mają świadomości (ci sprzedający) co się w tej spółce szykuje.
Jeszcze chyba dużo czasu upłynie zanim zaczniemy dalej rosnąć na co cały czas liczę. Mam wrażenie, że kurs jest trzymany na tym poziomie do czas wejścia na GPW, lub do czasu raportu chcą zgarnąć jak najwięcej dla siebie akcji i celowo utrzymują ten poziom. Niedługo się przekonamy czy najbliższe wyniki będą znacząco wyższe.
Zauważyłem, że od jakiegoś czasu jeden człowiek próbuje sprzedać większą ilość akcji, ale robi to w przedziwny sposób - udaje, że sprzedających jest 11 a nie 1 :) Tzn. tworzy 11 zleceń sprzedaży po danej cenie. Kompletnie nie mam pomysłu, po co to robi w taki sposób. Już sprzedał chyba kilka tysięcy akcji, ale jeszcze trochę ma.
W ten sposób komuś sprzedaje, z kim się dogadał wcześniej. Dlatego jak drobni handlują to tutaj są pojedyncze sztuki,a jak idą dogadane pakiety to w miliony. Ot wczoraj sobie dokupiłem odrobinę całe 24 akcji. Najpierw poszło po 99zł 18 sztuk, potem musiałem iść to nie patrzyłem na cenę wziąłem 6 po 101zł gdzie stało 20 akcji. Dosłownie chwilę później to zlecenie zostało zmienione i znowu stało 20. Ktoś według mnie pilnuje kursu bardzo mocno. No chyba, że firma nie będzie się znacząco rozwijać i ktoś wiedzący chce się pozbyć akcji. :)
Tylko czasami było tak, że te 11 zleceń od tego gościa nikt nie brał do końca sesji... Gdyby był z kimś umówiony, to raczej od razu by to znikało. Dziwne :)
Tutaj są cuda. Raz przez cała są dwie akcje kupione przez animatora, a raz milion obrotu. :D Kwestia przyzwyczajenia. Bo szczegółów nie znamy. Mam swoją teorię, że zarząd sprzedaje funduszom, dlatego sobie walnęli emisję aby mieć tyle samo akcji jednocześnie dzieląc się tortem z jakimś tam TFI. Zastanawia mnie czemu to taka długo trwa. I te pakiety i wejśćie na GPW. Ale poczekam jeszcze trochę. :)
Gdyby zarząd (czyli w tym przypadku prezes Prajsnar) sprzedawał akcje, to musiałby się chyba pojawić komunikat giełdowy?. Tak jest na rynku głównym, ale nie jestem pewien, jak jest na newconnect.
O, właśnie przed chwilą była znowu ta sytuacja - 11 zleceń sprzedaży po 102zł (ponad 1000 akcji), ale widzę, że ktoś łyknął cały ten pakiecik. Generalnie myślę, że im bliżej raportu za 3q, tym więcej tu się będzie działo.
Swoją drogą naprawdę ten raport będzie tak dobry? Bo tutaj na pewno umowa z bankiem i Rosja mogą podbić przychody, ale o ile, i żeby tak nie było, że zysk bedzie mały, bo koszty przejedzą wszystko. Tak samo ciekawi mnie jak będą się rozwijać. Czy rzucą wszystkie środki na Rosję i ją szybko rozwiną, czy też będą uruchamiać sprzedaż w poszczególnych krajach kosztem mniej dynamicznego rozwoju w każdym z nich.
"Swoją drogą naprawdę ten raport będzie tak dobry?"
Cóż, taką mamy nadzieję, inaczej by nas tu nie było :) Ich biznes jest specyficzny. To, co było najtrudniejsze już zrobili - platformę zdolną przetwarzać 10 mld cookies. Przetwarzają już 3 mld. A jeszcze niedawno było to tylko 100 mln. Teraz muszą po prostu zdobywać nowych klientów. Czy to jest łatwe czy trudne? Myślę, że sam fakt, że są już największą platformą tego typu w Europie, będzie im nakręcał nowych klientów. Mam wrażenie, że to taki biznes, że nie trzeba aż takiego wysiłku (również finansowego), żeby sprzedaż wzrosła skokowo. Wystarczy kilka nowych istotnych umów. A ponieważ dostarczają dane m.in. googlowi, to referencje maja doskonałe.
To prawda. Branża na czasie i do tego z przyszłością, także przez najbliższe lata powinno być coraz lepiej jak im coś nagle do łba nie strzeli negatywnego. :) Natomiast osobiście bardziej skłaniałem się, że dopiero 4kw pokaże lepsze wyniki, ale może i już trzeci.
Twoje podejście jest rozsądne, lepiej nie przesadzać z oczekiwaniami. Lepsza jest miła niespodzianka niż niemiłe rozczarowanie. No ale niezależnie od tego wczoraj nastąpiło w końcu wybicie z półtorarocznego trendu bocznego i to przy wysokich obrotach.
Oby na trwałe poszło to wybicie, bo pamiętajmy, że swego czasu było i więcej, chyba podchodziło coś pod 116zł. Wiesz, średnio mi pasuje po prostu aby 3kw był super, bo chciałem jeszcze podwoić ilość akcji, a tak to mogę nie zdążyć. :D Bo akurat oczekiwania to mam spore, ale to jeszcze minimum rok, dwa.
Z tego co widzę na wykresie, to najwyższy kurs zamknięcia był 101 zł (w kwietniu zeszłego roku) i został przebity dopiero w sierpniu tego roku (103 zł). Natomiast kurs wewnątrzsesyjny był rzeczywiście raz 110 zł (w listopadzie zeszłego roku), ale to był raczej przypadek (po prostu jedna osoba kupiła pkc na początku sesji).
Czyli jesteś za tym, żeby wyniki za 3q nie były przesadnie dobre ;) Ja już na Cloud mam zakupioną docelową ilość (dużą jak dla mnie) i nie będę jej powiększać. Rozglądam się za kolejną spółką mającą skalowalny biznes.
Dokładnie tak, kurs w ciągu dnia był wyższy od tego co mamy, natomiast kurs zamknięcia mamy najwyższy. Mogą być dobre, ale chciałbym kurs w okolicy 100zł to bym sobie przeniósł kasę z innych spółek, ale też nie będę rozpaczał, jak będzie wyśmienity raport, a my pójdziemy pod 200zł. :)
Dzisiaj też bardzo fajny komunikat. Ciekawe ile jeszcze FF jest poukrywane na słupach, a ile rzeczywiście mają zwykli ludzie. :) może już niedługo oficjalnie złożą prospekt emisyjny.
Ciekawe skąd ALTUS miał 214 tys akcji. Sumaryczny wolumen od czerwca 2014 wynosi około 220 tys, niemożliwe że wszystkie akcje przez ponad 2 lata zbierali oni. Była od tego czasu jakaś emisja ?
Transakcje pakietowe oraz umówione zbieranie z rynku. To było dużo więcej akcji niż ci zebrali. Oraz wysypanie się przez TFI co widać na 30.06, zapewne tym przekazali.