• Wyjaśnienie Autor: ~Hh [37.47.154.*]
    Ktoś potrafi wyjaśnić czy przeniesienie akcji do funduszu to dobre czy źle info ???
  • Re: Wyjaśnienie Autor: ~LazikMarsjanski [185.79.33.*]
    Faktycznie poszły dwie informacje.
    Prezes z żoną przerzucili 15mln akcji po kursie 3,93zł z jednego funduszu zamkniętego do drugiego, co się wydaje informacja neutralną - obydwa fundusze są zarządzane przez Altus, większość akcji nadal pozostała w starym.
    Zastanawia mnie natomiast informacja druga. Prezes z żoną sprzedali 2mln akcji za 8mln złotych gdzie nabywcą była spółka Poetica sp zoo. Wpis w KRS osób pracujących w tej spółce nie wskazuje na jakiekolwiek powiązanie z branża recyklingu. Po co sprzedali? To informacja która może być odebrana zarówno pozytywnie jak i negatywnie, ze wskazaniem na to drugie.
  • Re: Wyjaśnienie Autor: ~kkkk [79.184.145.*]
    ciekawe właśnie ale do dobra cena jest sie wydaje, kurde wyniki beda teraz tez rewelacyjne jak zarzad jednoosobowy to kilka baniek do przodu :)
  • Re: Wyjaśnienie Autor: ~kebab [86.111.114.*]
    nie znam szczegółów transakcji
    jednak fundusze zamknięte wykorzystywane są do optymalizacji podatkowej - więc z dużym prawdopodobieństwem manewry pakietami akcji mają związek z optymalizacją
    jeśli fundusz sprzedał piekiet akcji komuś tam to ten ktoś ma z tego tytułu koszt uzyskania przychodu po kursie kupna gdy bedzie te akcje sprzedawał (tylko tego chyba nie musze tłumaczyć bywalcom forum) - przerzucenie akcji do "zaprzyjażdnionej" społki też może miec cel - optymalizacja podatkowa
  • Re: Wyjaśnienie Autor: ~dusza [37.47.137.*]
    Jedno jest pocieszające, że transakcje przerzutowe są na coraz wyższych poziomach. Ten duży przerzut 15 mln. aby nie było domysłów fiskalnych, został zaaranżowany po cenie giełdowej, więc należało do tej ceny zwyżkujący kurs zbić. Myślę więc, że jest to sztuczna przesłanka i kurs wróci na normalne tory. Po tak optymistycznym i przyspieszonym raporcie - dwa czarne kruki na wykresie świecowym, to właśnie ta manipulacja a rynek mimo chęci, jest za słaby na walki wbrew animatorom kursu. Ponieważ nie rozumiałem jeszcze do dzisiaj co za tym stało, osobiście doładowałem się akcjami w przedziale 3,95 - 3,86, uznając to jako ostatnią okazję przed stałym przekroczeniem bariery 4 zł. Może się pomyliłem ale na tym polegają emocje rozgrywki.
  • Re: Wyjaśnienie Autor: ~mario [83.3.40.*]
    W koncu sie doczytałem.Chodzi o to że jeden fiz juz konczy swój zywot. Cos tam jest
    takiego o koncentracji inwestycji w jedno aktywo i wtedy ograniczony zywot, wiec trzeba
    przenieść akcje z jednego fizu do drugiego.Dla spólkie to ani dobre ani złe. Zupełnie
    neutralna wiadomość i spodziewałbym sie że bedzie wiecej, bo zdaje się że dopiero 10%
    poszło. MarioB
  • Re: Wyjaśnienie Autor: ~ron [83.3.40.*]
    tak, to zdecydownie przekładka z jednego fiz'u o drugiego. dzis poszly kolejne paczki.
  • Re: Wyjaśnienie Autor: ~dercam [83.30.198.*]
    A zmniejszenie zaangażowania przez altus?? Gdzie te akcje poszły?? Chyba że coś przeoczyłem.
  • Re: Wyjaśnienie Autor: ~pesto [193.42.154.*]
    jedno jest pewne w zasobne ręce.
  • Re: Wyjaśnienie Autor: ~SeniorP [83.3.40.*]
    Altus raz informuje o zejściu raz o przekroczeniu progu, ale zdaje sie ze przekraczać można nie szybciej niż 9,99 co 2-3miesiace, bo byłoby wezwanie.
  • Re: najnowsze wiadomości Autor: ~kofi [37.7.3.*]
    Spółka Elementalu Holding chce kupić udziały w firmie z Wysp BrytyjskichPAP - Biznes

Za bardzo nie martwcie się o spółeczkę , nie działa pochopnie , lokuje środki finansowe z rozwagą w przedsięwzięcia przemyślane i sprawdzane.
    5 Wrz 2016, 11:30

5.09.2016, Warszawa (PAP) - Elemental Capital, spółka zależna Elementalu Holding, zawarła list intencyjny w sprawie kupna minimum 51 proc. udziałów w firmie z branży recyclingu zużytych katalizatorów samochodowych na terenie Wysp Brytyjskich - podał Elemental Holding w komunikacie.Przedmiotem listu "jest określenie zasad, warunków i terminu nabycia przez Elemental Capital pakietu nie mniej niż 51 proc. udziałów w spółce z branży recyclingu zużytych katalizatorów samochodowych na terenie Wysp Brytyjskich".Warunkiem transakcji jest przedstawienie przez kontrahenta aktualnych wyników prawnego i finansowego procesu due diligence, a w konsekwencji określenie przez strony warunków cenowych i struktury transakcji.Elemental Capital ma wyłączność na prowadzenie negocjacji przez 60 dni od momentu podpisania listu."Strony zaplanowały przeprowadzenie transakcji nie później niż do dnia 31 października 2016 r." - podano w raporcie. (PAP)morb/ osz/
[x]
ELEMENTAL 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.