Wstepne wyniki znamy juz z ostatniego komunikatu spolki. Duzo ciekawszym skladnikiem raportu bedzie aktualizacja punktu 22.3 z raportu za 1Q zwiazanego z dofinansowaniem: 22.3 Planowana inwestycja związana z rozwojem Centrum Badawczo - Rozwojowego. To juz najwyzszy czas uchylic rabka tajemnicy i dalsze kroki.
Wstępne znamy tylko, żeby nie pokazali straty w drugim kwartale. Każdy, nawet minimalny zysk netto za drugi kwartał będzie pozytywną informacją. Natomiast tak jak piszesz najważniejsze będą inne informacje zawarte w raporcie. Autodesk ładnie urósł w piątek w USA po wynikach. Mam nadzieję, że Procad też da radę.
Od lat wiadomo ze spolka ma slaby kontakt z inwestorami, wogole nie interesuje sie kursem, a skupia na biznesie. Bardzo dobrze! Ta informacja o wynikach jest tego doskonalym przykladem. Gdy juz chca powaznie odnosic wyniki do poprzednich lat dzialalnosci to powinni wyciac z porownania najlepszy i najgorszy rok i byliby miarodajni. Jasnym jest ze porownujac do ostatniego roku (kilkukrotnie lepszego niz poprzednie) i ten i kolejny kwartal w odniesieniu r/r beda slabsze. Cieszmy sie ze przez super kontrakty 2015 byl taki swietny i mozemy zainwestowac zyski, ale nie popadajmy w paranoje jak kolejny jest slabszy. Zreszta kto umie liczyc to sobie sam policzy,. Ja to nawet bym sie cieszyl, gdyby bylo slabiej i nic nie napisali w raporcie o dofinansowaniu. Zebralibysmy akcje od slabeuszy. Dla mnie jest pewnikiem ze to centrum rozwojowe grupy procad musi powstac. Zerknijcie z kim Procad wspolpracuje, to sa jednostki badawcze, uniwerstety, firmy w branzy. Procad jak sie mylnie mysli to nie tylko Autodesk - wystarcyz sprawdzic jednostki zalezne. Centrum skonsoliduje ich jeszcze mocniej! Moze sie myle, ale w Polsce na rynku CAD/CAM/CAE to wlasnie Procad rozdaje karty. Niech mnie ktos wyprowadzi z bledu jak sie myle. Gdzie tu konkurencja?
Zgadzam się, że centrum rozwojowe to właściwy kierunek. Zarząd też wykazuje się profesjonalnością skupiając się na tym co umie robić najlepiej. Procad teraz nie jest grany po prostu i dlatego mamy takie obroty i tak niski kurs. Rynek woli ciągnąć w górę np spółki węglowe, generujące straty niż perspektywiczne i rozwojowe jak Procad. Inwestycje to patrzenie w przyszłość a ta w przypadku tej spółki wydaje się być kolorowa.