Taaa, dobre. -5mln z kawałkiem netto za II kwartał. Dojdzie III kwartał, w którym ceny łososia nadal w kosmosie (trochę niższe niż przed miesiącem (apogeum cen póki co wystąpił w lipcu - III kwartał co by nie mówić)). Jedyny plus co do cen łososia, że spadają i futuresy w końcu wykazują również trend spadkowy. Na minus, jeśli Graal nie renegocjował cen dostaw (od lipca) gotowych produktów z łososia do sieci handlowych to na 90% nadal dopłaca do interesu (przy obecnych cenach surowca). Wezwanie? Komu Pan Kowalski miałby Graala sprzedać? To jeden z największych przetwórców ryb w Europie - fundusze PE wchodzą raczej w maluchy. Wielcy gracze mają własne zakłady i jest masa informacji o rozbudowach mocy produkcyjnych. Kogo miałby dopuścić do własnego folwarku Pan Kowalski? Chyba, że sam zechce zdjąć akcje z giełdy. Tylko po co? mając pełną władze już teraz. Sam mam sporo akcji Graala, ale trzeba nosić bardzo różowe okulary by pisać, że wyniki są dobre. Są fatalne. Graal nie miał straty operacyjnej w żadnym kwartale od Q2'2011.
Szanowny Ekspercie - mam akcji Graala ile mam, licytować się nie będę. W przeciwieństwie do Ciebie opisałem sytuację - rzeczywistą sytuację. Nie jakieś zaniżanie pod przejęcie i inne wyimaginowane historie (na Graalu akurat fantazje są czymś jak najbardziej normalnym, przynajmniej jeśli chodzi bajki opowiadane przez właściciela). Aczkolwiek, jeśli doszłoby do przejęcia to bym się niezmiernie ucieszył.
Witam. Wyniki każdy widzi jakie są. Tylko nikt jakoś nie wspomniał jak zmniejszyły się: Zobowiązania długoterminowe: w tys. półrocze/ 2016 42 115 jesta było w półrocze2015 291 596 Wzrosły trochę: Zobowiązania krótkoterminowe: w tys. półroczne/2026 263 454 a było półrocze2015 249 748 Jak ktoś inwestuje długoterminowo to spadek ceny w okolice 20-23zł to okazja do kupna w dłuższym czasie. Pozdrawiam akcjonariuszy GRAALA.
Jakis czas temu w wywiadzie Kowalski stwierdzil ze czesto otrzymuje oferty przejecia firmy. Byla wspomniana kwota 40 PLN. Jednak w tamtym czasie odrzucal oferty ale nie wykluczal tego za kilka lat. Odnosze wrazenie - widze ze od czasu do czasu pojawia sie duzy obrot tak jakby ktos wiekszy zbieral. Mysle ze zmiana wlasciciela za cene powyzej 40 jest prawdopodobna w ciagu roku lub dwoch.
Kowalski mógł "wyprodukować " wynik jaki chciał .... ;) ...a ,że chciał wzywać ....to i wynik odpowiedni ... ;) dla głównego księgowego to 'drobnostka' ... ;)
Cena mnie i pewnie wielu innych drobnych posiadaczy nie zadawala. Pytanie czy np. Ing odda po tyle. I inni mocniej zaangażowani. Powyżej 30 mógłbym się zastanowić.
Spróbuję sobie sam częściowo odpowiedzieć - ostatni zakup akcji przez Ing to sierpień 2015. Cena poniżej obecnej. Wcześniejsze zakupy w grudniu 2014. Cena oczywiście również dużo niższa. Wcześniej posiadali ponad 3 % akcji. Podsumowując, Ing sprzedając po 26 zarobi. Jeśli Kowalski z Abrisem zbiorą 90% będziemy musieli oddać nasze akcje (po cenie nie niższej niż ostatnie wezwanie).
ekspert, chyle czola. Wyczules sytuacje. Ale zaczekajmy moze najpierw na to pierwsze wezwanie. Umowy inwestycyjne maja tez to do siebie, ze czesto nie sa dotrzymywane (patrz Superfish i Mirko)
Brali ci co wiedza ze bedzie inna cena i ci co zrobili wezwanie. 3 lata temu Kowalski mial kupca po 40pln a teraz to pewnie jest min. 50pln. Zeby skupic ile chca to musi byc cena min.35.
mam pytanie do "znających się". Jak to teraz zostanie przeprowadzone (w sensie technicznym)? - mam na myśli, że wezwanie powiodło się, bo przekroczono próg. Czyli jak zostaną kupione akcje od tych co nie odpowiedzieli na wezwanie - a z tego co widzę to wiekszość na tym forum?
To już bez znaczenia. Sprzedali wszyscy, którzy mogli zablokować zdjęcie Graala z gpw. Abris, Graal i Kowalski przekroczyli 90% wszystkich akcji. Pytanie czy Graal jako spółka mógł na to wezwanie odpowiadać? Raczej nie, bo nie było wza w tej sprawie. Obstawiam ogłoszenie wza teraz, asymilację akcji i dopiero kolejne wezwanie. Jeśli się mylę to proszę o odpowiedź bardziej zorientowanych. Wezwanie i przymusowy wykup raczej bez dodatkowej premii.