No cóż. Jeszcze jeden kwartał odpoczynku ale potem to się zacznie. Liczba wdrożeń rośnie przynajmniej na polskim rynku. Zima będzie ciepła a może nawet gorąca.
Dnia 2016-08-12 o godz. 23:56 ~Pandora napisał(a): > przeczytałam raport i chyba to był błąd, spółka bardziej mi się podobała przed jego przeczytaniem ;)
Nie chcesz bolu glowy z rana sprzedaj Pilab kup Skotana :-))))) A tak bardziej serio to spolka realizuje obietnice miala ,,przepalac'' kase i kase przepala;-) czyli wiarygodnosc na + Raportu jeszcze nie czytalem ale z komentarzy wynika ze zgodnie z planem, na owoce trzeba jeszcze poczekac. Spadam plywac , milego weekendu.
no dobra, prawda jest taka że może jestem za stara i na świat patrze trochę inaczej
po przeczytaniu raportu mam wrażenie, że spółka względem akcjonariuszy zachowuje się jak rozpieszczone dorosłe dziecko, które od rodziców bierze kasę na rozkręcenie własnej firmy, taki młody człowiek bardzo dobrze potrafi zadbać o własne interesy, wypłaci sobie dobrą pensję, znajdzie dobrego prawnika który zabezpieczy prawa autorskie do pomysłu, zadba o ładny garnitur i dobry pijar, ale żeby tak pomnożyć kasę otrzymaną od rodzica to już większy problem
no ale cóż rodzicom pozostaje jak wierzyć we własne dzieci i czekać do następnego kwartału....
Kuna, ze Skotanem mało udany romans, teraz siedzę na Biomedzie :)
Że też z takimi g..mi romansujesz hehe lepiej poromansuj ze mną ewentualne z takimi spółkami jak Ciech tu będzie 100 wcześniej czy później , Platige tu będzie drugie 11Bit , Mercator tu będzie drugi Medicalgorithmics ... jeszcze inna ciekawa spółka to MLP i AutoPartner ))
22900 PLN to gówniany wynik, jedyne co ratuje ten raport to to że napisali że wystawili faktury za dwa wdrożenia za 2 kwartał w 3 kwartale i z tego tytułu wpłynie kasa , ponadto w 3 kwartale powinno wplynąć 500 tysPLN bo tyle wpłyneło w 3 kwartale w 2015, ciekwe też czy ten POC bankowy zamieni sie we wdrożenie (rozumiem , że to jest inny duzy bank, niz BZWBK) , to by oznaczalo dodatkowe 500 tys PLN(czyli razem mogliby dociagnać optymistycznie patrząc do 2 mln PLN przychodow za 2016), no i ciekawe kiedy ruszą zlecenia z USA, bo tu może być konkretna kasa. Co do kursu to pewnie nastąpi duże tąpnięcie we wtorek zastanawiam się czy kupować czy się wstrzymać. Na razie mają kase na 2 lata funkcjonowania bez przychodów ale to nie będzie trwać wiecznie
Dnia 2016-08-13 o godz. 23:11 ~Maxi napisał(a): > Że też z takimi g..mi romansujesz hehe lepiej poromansuj ze mną ewentualne z takimi spółkami jak Ciech tu będzie 100 wcześniej czy później , Platige tu będzie drugie 11Bit , Mercator tu będzie drugi Medicalgorithmics ... jeszcze inna ciekawa spółka to MLP i AutoPartner ))
wiesz czasem robię takie szybkie numerki z szemranymi spółkami, czasem jest fajnie, czasem nie
Ciech w te wakacje już udało mi się zaliczyć z całkiem przyzwoitym i szybkim efektem, teraz już po takim szybkim i intensywnym kontakcie boje się wejść w niego znowu, bo może nie być już tak przyjemnie :)
obejrzę te pozostałe spółeczki, dzięki za namiary może coś mnie zainspiruje :)
Jadą zgodnie z rozkładem 13 mln zł strat. Sprzedali oprogramowania za 23 tyś. 13 mln vs 23 tyś daje do myślenia.
Kupicie nowe akcje no rozwój biznesu w USA? Trzeba zatrudnić nowych ludzi, płacić pensje prezesom, kupić im nowe auta. Potrzebują nowych fajnych laptopów i dobrych komórek.
w stanach nie kupuje się firmowych aut, sprzedaż w USA dopiero rusza, nikt w USA nie kupi oprogramowania, które nie zostało przetestowane przez rok przez inny podmiot, ale jak sprzedaż ruszy to trzymaj sie fotela bo widły rusza do góry
napiszę tak... pracuję w branży IT w dziale sprzedaży. I potwierdzam to co napisane jest w raporcie. Taka sprzedaż się często bardzo wlecze... natomiast bardzo pozytywną sprawą jest fakt, że mają już pierwsze wdrożenia i że są przychody ponad 300 k za pierwsze półrocze. 26 leadów w toku. Biorąc pod uwagę, że w IT najwięcej się dzieje zawsze w czwartym kwartale i w pierwszym myślę, że ze spokojem możemy czekać na kolejne kontrakty na przełomie roku. Minimalną skuteczność zakładam na 10% zatem z tych 26 wejdzie im pewnie w najbliższym czasie 2-3 klientów. Jest to mega dobra wiadomość. dlaczego? ano dlatego, że w tej branży bardzo istotne są referencje a tych nie da się pozyskać bez zadowolonych klientów (czy też w ogóle w przypadku braku klientów). natomiast jak już się ma pierwsze referencje wtedy kolejni klienci z podobnych branż są dużo bardziej chętni na rozmowy oraz na zakupy ;-). innymi słowy moim zdaniem pilab najtrudniejszy okres ma już za sobą. teraz trzeba spokojnie czekać na kolejne wdrożenia i kolejne referencje. za 1-2 lata będą mieli pewnie około 10-15 klientów i wtedy kontraktowanie zacznie się na całego :-) pozdro dla cierpliwych :-)
no to cienko 15 klientów x 400 tys (tyle wyniósł najwyższy kontrakt) = 6mln rocznie a teraz Pilab wydaje 7-8 mln = jesteśmy do tyłu 2 mln i musimy drukowac akcje, ale trzeba wziąc pod uwagę, że niekórzy z klientów płaca za kontrakt 76 tys. co da sume jeszcze niższą
opierasz się na niepoprawnym założeniu, że kontrakty będą podobnej wielkości. w IT jest tak, że małe referencje rodzą średnie referencje a te znowu otwierają furtki do dużych klientów i referencji. trwa to latami ale raczej przyjąłbym że zlecenia z roku na rok będą coraz większej wartości. zwłaszcza w stanach.