• Kawa na ławę Autor: ~04026138 [80.50.128.*]
    Opinia funduszy w sprawie nędznej oferty z wezwania:
    Wezwanie traktujemy jako zaproszenie do rozmowy. Cena zaproponowana przez Waterland jest bowiem wyraźnie niższa od wartości godziwej spółki. Poza tym wydaje się, że spółka ma przed sobą dobre perspektywy, co naszym zdaniem również nie jest odzwierciedlone w propozycji przedstawionej przez Waterland. Zakładam więc, że nie jest to jeszcze ostateczna oferta – mówi jeden z zarządzających. Na niską cenę zwracają uwagę również analitycy. – Zaproponowana w wezwaniu cena wydaje się relatywnie niska i przekłada się na wskaźnik 4,4 x 2015/16 EV/EBITDA gotówkowa, co oznacza około 40-proc. dyskonto do ceny zapłaconej przez PRA Group za DT Partners. Cena w znacznym stopniu jednak jest pochodną trwającego między zarządem Kredyt Inkaso i głównym akcjonariuszem spółki sporu, który negatywnie odbija się na działalności operacyjnej, przy jednoczesnym wysokim ryzyku korporacyjnym – mówi Michał Fidelus, analityk Vestor DM. Jak dodaje, biorąc pod uwagę dotychczasową determinację Bestu do przejęcia Kredyt Inkaso, w świetle obecnego wezwania niewykluczona jest zmiana proponowanego wcześniej przez Best parytetu wymiany akcji. – Z punktu widzenia nowego inwestora strategicznego posiadanie około 60 proc. udziałów umożliwia realizację większości działań i kontynuowanie działalności spółki zgodnie z założoną strategią – tłumaczy.
  • Re: myślenie życzeniowe Autor: ~jasiek [31.0.42.*]
    Takie tam pitolenie. Jak Pan Fidelus taki hojny to niech zaproponuje lepszą cenę (chętnie oddam za wiecej) i wejdzie w konflikt z Bestem, który o niczego innego nie chce jak tylko zabrać portfele a KI zaorać. Trzeba zdać sobie sprawę że w obecnej sytuacji możliwość wyjścia z tej spółki za kasę to jest dla fundow okazja pozbycia się ryzyka związanego z konfliktem który jest w spółce. Tak czy inaczej zarobią bo kupowali jak pamiętam poniżej 15 a co kasa na stole to kasa a nie jakieś tam papiery spółki powstałej po połączeniu. Może mniej niż mogliby ale zarobią. Z Bestem nie zarobią bo ich wydutka. Proszę bardzo, wybór należy do właściciela zainwestowanych pieniedzy. Czy odebrać swoje pewne 22 czy wierzyć w obietnice Besta I sugestie Vestorsa bo być może kiedyś będzie lepiej-a jakieś gwarancje? Ja tam wychodzę przy 22 i nie czekam ani chwili dłużej. Nie będę trzymał przyrodzenia w imadle I liczył na to że nikt nie dokręci korby. Chyba że faktycznie ktoś położy na stole wiecej to chętnie przyjmę - każda ilość ale rozumiem też położenie spółki. Myślenie vestorsa jest życzeniowe.
  • Re: myślenie życzeniowe Autor: ~04026138 [80.50.128.*]
    to sprzedaj, po co mącisz, ja przytaczam wypowiedzi ludzi z branży żeby każdy mógł mieć obraz sytuacji a nie czytał opinii ludzi z forum którzy z reguły mają małą wiedzę i snują jakieś niestworzone historie o spółkach wydmuszkach itp., niestety większość nawet nie wie na jakich zasadach (ilu miesiącach, cenie) można zrobić wezwanie i po przekroczeniu jakiego progu jest obowiązujące
  • Re: myślenie życzeniowe Autor: ~jasiek [31.0.42.*]
    Sprzedam na pewno jak po 22 będzie. Jak na razie nie ma. Przez ostatnich kilka miesięcy było w okolicach 16 więc 22 to okazja. Natomiast jesli panowie z vestorsa dadzą wiecej to chętnie przyjmę. Tylko że taka ofertę niech skaldaja w trakcie skupowania po 22 jeśli powiedzą że dadzą ale później to obiecanki cacanki. Zawsze można powiedzieć, Panie ale w domu to ja mam słonia. To właśnie Ty kolego cytując vestorsow piszących teksty na zlecenie nie wiadomo kogo starasz się sprawić wrażenie że oferta jest słaba i że warto poczekać. Tylko na co? Na 10 września po którym Besty kupią za ile będą chcieli? Na to mam czekać? Wytłumacz mi kolego na co mam czekać zgodnie z tezami postawionym w tekscie który cytujesz. Dajesz jakieś gwarancje? Podpiszesz ze mną umowę że jak będzie gorzej niż jest to zwrócisz mi różnice? Jeśli nie to nie mąć innym w głowach jak nie znasz sytuacji w spółce.
  • Re: myślenie życzeniowe Autor: ~04026138 [80.50.128.*]
    napisałem że jak nie pasuje Ci to sprzedaj, naucz się czytać, wiadomości podaje dla osób interesujących się spółką a nie głoszących jakieś spiskowe teorie, Macier..wicza tutaj nie potrzebujemy
  • jest po 22 Autor: ~kkk [94.254.163.*]
    można sprzedawć

• Re: myślenie życzeniowe Autor: ~księgowy [83.12.118.*]
    myślę, że negocjowanie należy zostawić fundom i może jeszcze coś wycisną z wzywającego, ale ogólnie to sprzedać za gotówę trzeba. Jeśli wezwanie się nie uda, to Best kupi "za darmo" bo powie, że takiego szajsu z oszustami przy władzy (patrz kwietniowe WZA) to oni już nie chcą. Jedyną drogą wyjścia teraz jest odpowiedzieć na wezwanie. A zobaczyć minęBorusowskiego jak zostanie mniejszościowym akcjonariuszem i będzie musiał odpisać od wyniku 80-90 mln pln, bo przepłacił (a przy okazji w części bestowych obligów pękną kowenanty!) - bezcenne ...
  • Re: myślenie życzeniowe Autor: ~04026138 [37.47.60.*]
    potwierdzają się powoli informacje z wypowiedzi które cytowałem, Quertcus wchodził wczoraj już po ogłoszeniu wezwania w okolicach 22 zł, moim zdaniem prawdopodobieństwo wyższej ceny z wezwania coraz bliżej bo na razie nie widzę innej argumentacji w zwiększeniu przez TFI zaangażowania, spółka mimo konfliktu z BEST który jest niekorzystny jest bardzo tania
  • Re: myślenie życzeniowe Autor: ~elk [80.220.88.*]
    na magellanie podnosili cene 3 razy,,, łakomy kąsek
  • Re: myślenie życzeniowe Autor: ~kkk [94.254.163.*]
    Coś brak chętnych na sprzedaż.I to powyżej ceny wezwania !
[x]
KREDYTIN -1,33% 17,35 2025-03-26 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.