Dnia 2016-07-19 o godz. 10:53 dami90 napisał(a): > Jak wasze szacunki o ile wybije się z dołku ? Wskaźniki TRIX, PVI, MACD mówią, że już niedługo następny szczyt ja obstawiam 3,30.
wskaźniki?!... i mówią, ze niedługo następny szczyt? - wyjaśnij to dokładniej, jak potrafisz...
a wiesz, co to wolumen? i jaka jest zależność między wolumenem i wskaźnikami?...
jak wiesz, to sprawdź średni wolumen z ostatnich 15 sesji...
Pozytywne komunikaty np. o zwiększonych przychodach oraz nowym centrum logistycznym w Budapeszcie a także wielka przecena zapowiadają zwiększenie wolumenu. Poza tym na stronie, którą mi podałeś zerknij na analizę ryzyka i pisze, że jest małe.
Dnia 2016-07-19 o godz. 11:36 dami90 napisał(a): > Pozytywne komunikaty np. o zwiększonych przychodach oraz nowym centrum logistycznym w Budapeszcie a także wielka przecena zapowiadają zwiększenie wolumenu. Poza tym na stronie, którą mi podałeś zerknij na analizę ryzyka i pisze, że jest małe.
takich pozytywnych (a nawet bardziej pozytywnych) komunikatów w ciągu ostatnich 3 lat było wiele, a przecena wciąż nie zwiększyła zainteresowania rynku spółką - wciąż jest nadpodaż
co do analizy ryzyka - właśnie brak popytu i, jak dzisiaj, zerowy są najwymowniejszym symptomem
jak wskażesz mój post, gdzie rzekomo obiecywałem to twoje 2,50 to zniknę z forum daty ;)
i już zapomniałeś, jak kiedyś podobnie pisałeś o 3,16 a jak potem spadło na 2,xx to skompromitowany własnymi postami zniknąłeś z wątku na długie tygodnie...
action został nadmuchany gigantycznie, pamiętam jak data kosztowała 2,xx a action 6-7 zeta i ile zarobiły te firmy w ciągu kilku lat by papier actionu wzrósł 10 krotnie... fakt że action ma swoje sklepy w pasażach dodatkowo im ciąży... no cóż, czasy się zmieniają i detal się przeniósł do internetu.
Ten dominujący akcjonariusz w porę dołożył do core-biznesu handel mydłem, widłem i powidłem hehe. Ale co ma śmiesznoskup z MCI do Daty to nie ogarniam, ale to już niedługo.... A o jakim niedotrzymaniu dywidendy w Dacie piszesz? Sam wklejasz linki na niebieskim folwarku, że Data jest dobrze zarządzana tylko ten Czechowicz.... To przez kogo ona jest tak dobrze zarządzana, skoro Czechowicz ciąży Dacie wg Ciebie??? Czyje to pomysły są wdrażane w Dacie odnośnie Market Place chociażby?
Dnia 2016-07-19 o godz. 14:29 ~bialoczerwony napisał(a): > Ten dominujący akcjonariusz w porę dołożył do core-biznesu handel mydłem, widłem i powidłem hehe. > Ale co ma śmiesznoskup z MCI do Daty to nie ogarniam, ale to już niedługo.... A o jakim niedotrzymaniu dywidendy w Dacie piszesz? > Sam wklejasz linki na niebieskim folwarku, że Data jest dobrze zarządzana tylko ten Czechowicz.... To przez kogo ona jest tak dobrze zarządzana, skoro Czechowicz ciąży Dacie wg Ciebie??? Czyje to pomysły są wdrażane w Dacie odnośnie Market Place chociażby?
nie zrozumiałeś, czy nie chciaeś zrozumieć? pisałem o tym, o czym inni pisza od dawna - najwikszym problemem daty jest T. Cz.
wizerunek głównego akcjonariusza nie przekłada się na wizerunek spółki? co do reszty - przecież sam polemizujesz w podłodze i tam argumenty podaje młody i inni piszący wręcz o "dymarce"...
no i nie da się sie jednoznacznie (o czym sam chyba wiesz) ocenić wpływu mci oraz T.Cz. na postrzeganie daty. Czym innym jest rzekomy geniusz T.Cz. w zarządzaniu biznesem mci czy innym, a czym innym dbałość o wizerunek giełdowy i interes akcjonariuszy, zwłaszcza drobnych.
Nie powiesz mi chyba, ze trzykrotne spadki kursu daty po odcięciu dywidendy, slaba płynność, cyrki podczas sesji z podawaniem tlenu, podbitki na close itd. sa pzypadkowe i sa związane z nadpopytem na datę i geniusz wspózarządającego T.Cz.?
Już kiedy ci pisałem - problemem daty i mci jest swoista nietransparentność, nierozumienie tych spółek przez drobnicę. Pomijam tu sprawy makro typu Ukraina, brexit, grexit itp. Drobni odpływają z banana (ostatnio podawali jakies dane na ten temat w w związku z malejaca iloscią PIT-ów 38 w urzedach skarbowych). Swieży narybek nie nadchodzi lub patrzy na spółki płynne. Akcjonariat zniechęca (za dużo niepewnych fundów, do tego jeden ostatnio zmniejszył udziały), więc nieależnie od nawet niby bdb fundamentów - data nie zwabia chętnych. Dla techników też nie jest to okazja...
Dnia 2016-07-19 o godz. 14:29 ~bialoczerwony napisał(a): > Ten dominujący akcjonariusz w porę dołożył do core-biznesu handel mydłem, widłem i powidłem hehe. > Ale co ma śmiesznoskup z MCI do Daty to nie ogarniam, ale to już niedługo.... A o jakim niedotrzymaniu dywidendy w Dacie piszesz? > Sam wklejasz linki na niebieskim folwarku, że Data jest dobrze zarządzana tylko ten Czechowicz.... To przez kogo ona jest tak dobrze zarządzana, skoro Czechowicz ciąży Dacie wg Ciebie??? Czyje to pomysły są wdrażane w Dacie odnośnie Market Place chociażby?
BC, jeszcze w uzupełnieniu: - nie jestem fanem actiona - ze wszystkich spółek na "a" (abcd, action itd.) akurat kibicowałbym dacie i nie tylko z sentymentu, ale też o dacie z nich wszystkich wiem najwiecej i widzę zbyt dużo zmarnowanych szans(?) czy niekoniecznie dobrych decyzji (zaczałbym od fiskusowej wtopy w rumunii oraz zbyt wielkiej chytrości mci, gdy byli, i ole faktycznie byli, chetni onegdaj na datę)... - wklejone linki nie oznaczają, ze zgadzam się w pełni z ich treścią - ty wierzysz w geniusz T.Cz., ja - nie, dla mnie jest on jednym z wielu menedżerów, wobec których mam dystans - tym większy, im bardziej (bo z uzasadnieniem) jest zawiedziony akcjonariat (np. skupem i dywidendami) niezależnie od zaradności w prowadzonym biznesie... - co do niebieskiego folwarku - to spotkał mnie kiedyś podobny los jak ciebie i przez rok byłem banitą... ;)
action ma swoje problemy (i oby podobne nie dotyczyy daty): https://www.bankier.pl/wiadomosc/ACTION-S-A-Wstepne-dane-o-przychodach-w-drugim-kwartale-2016-roku-7439720.html