Będąc na wczasach w pieninach postanowiłem zajrzeć do Nowego Targu w celu odwiedzenia Outlet-u Wojas. Pierwsze rozczarowanie to oznaczenie miejsca gdzie on się znajduje. Normalnie bez języka za przewodnika nie trafisz. Drugie rozczarowanie to to największe a mianowicie CENY. Słowo outlet kojarzy się ze znaczną obniżką. Oczywiście procenty pięknie wymalowane 70% 300 % 50 %, ale od jakich cen ? Ludzie odwiedziny tego miejsca to strata czasu. Wychodząc spotkałem chyba prezesa albo kogoś z rodziny ( mercedes sportowy za bardzo duże pieniądze na to wskazywał ). Po aucie można by sądzić że firmie się powodzi. Co innego widać na wykresach ( równia pochyła od kilku lat. ). Panie WOJAS ludzie w NT widzą i poznają pewnie że prezes przez miasto jedzie ajakże. A gzie outlet to już nie wiedzą bo jak w krzaki trafić. Choć i tak nie ma po co tam jechać. Panie Wojas do prezesa CCC na korepetycje trza się udać to może coś podpowie. Syty już pan jesteś i nie chce się firmy rozwijać ? A akcjonariusze uwaleni w papiery pańskiej firmy to gwizdek ?
Wiesławowi widać nie zależy na własnej kasie bo to on ma najwięcej akcji, no ale może Wiechu nie potrzebuje. Zagadzam się, że marketing firmy jest wręcz tragiczny, kasa wydawana na promocje wyrzucana jest w błoto. Założe się, że prowadzi ją jakaś siostrzenica Beatka albo szwagier kuzyna Janusz po Zarządzaniu i Marketingu w Nowym Targu (patrz np: promocja firmy na fb). No i to kiszenie akcji w portfelu u Wiecha, po co on na giełde właził jak trzyma ponad 80% i nie wypuszcza na rynek. Nie ma czym handlować bo na rynku jest mało akcji a kurs spadł drastycznie i ludzie nie chcą sprzedawać, żeby nie stracić. Kupować tez nikt nie chce bo obroty zerowe i później ciężko będzie sprzedać (wczoraj zero obrotu, dzisiaj podobnie). Nawet dobre wyniki nie pomogły we wzrostach to gdzie ich teraz oczekiwać jak sprzedaż siada i to dramatycznie, bo Beatka z Januszem nie radzą sobie z agresywną polityką marketingową CCC. I dlatego CCC bije rekordy a WOJAS zdycha po cichutku.
Tylko pamiętajmy, że CCC=Cena Czyni Cuda, obuwie jest średnioniskiej jakości. WOJAS jakością bije CCC na głowę. Szkoda że nie widać tego po zachowaniu kursu. Zabawa kursem trwa, zobaczymy co chcą osiągnąć. Pewnie zrobią emisje bez PP kasa na ekspansję zagraniczną się przyda.
Tak, jestem w stanie przychylić się do twojej opinii, e jakość obuwia wojas jest wyższa niż obuwia z sieci CCC. Postawię jednak do tego pytanie a nawet kilka: Czy dużo wyższa ?, Czy potrzebne Ci buty w których będziesz chodził 3 sezony ? Czy dbając o obuwie nie wydłużasz jego żywotności ? Nawet wojas nie wytrzyma jeżeli nie będziesz o buty dbał. Nowe fasony, trend, moda zmieniają się co sezon więc jeśli zwracasz uwagę na to co się nosi w danym sezonieto nie są Ci potrzebne buty na 3 sezony bo nie będziesz trendy zwyczajnie. Mam buty ślubne wojasa, są ładne nie zniszczone ale niestety fason jest już niemodny po 9 latach. I co mi z tej jakości. Zostawię a jakże może moje wnuczki za 50 lat sprzedadzą z zyskiem do jakiegoś muzeum.