Tyle jesteście do tyłu na tej dywidendzie kurs w okolicach zera jeszcze długo będzie spadać, taki był cel Nikt wam prezentu nie zrobi, cel południe , jutro wam upłynnią , macie nową kasę
jest dużo osób, które nie mają pojęcia o pewnych zagadnieniach, kupują akcje, a nie wiedzą - kiedy jest ostatni dzień zakupu żeby dostać dywidendę - dlaczego kurs jest regulaminowo obcinany na następny dzień - ile trzeba odprowadzić podatku - itd. Ale to nie oznacza, że dywidenda jest po to aby wszyscy inwestorzy stracili. Takie gadki jak powyżej należy omijać z daleka, trzeba pamiętać jedno: akcje nie są przejadane i nie znikają tylko ZMIENIAJĄ WŁAŚCICIELA. Na tym głównie polegają operacje na giełdzie. Jeśli więc kurs maleje to znaczy, że coraz więcej osób przestaje wierzyć, że na akcjach zarobi i wystawia je aby odzyskać gotówkę. ALE KTOŚ JE OD NICH KUPUJE! Ten ktoś robi to bo ma w planach zarobić na nich później. Więc, poza przypadkami manipulacji ceną akcji, nie ma powodów, dla których kurs miałby nagle spadać po wypłacie dywidendy. Spada bo ci, o których pisałem na samej górze pogubili się w tym co zrobili i teraz chcą odzyskać resztę gotówki. Niczego to nie zmienia poza tym, że mądrzejsi sobie tanio dokupują i uzupełniają portfel.
Jestem początkującym inwestorem, możesz to wytłumaczyć, bo właśnie bardzo mnie to zastanawia: dlaczego kurs jest regulaminowo obcinany na następny dzień
w skrocie dlatego ze jak wyplacaja milion zlotych akcjoanriuszom to maja milion zloty mniej w kasie dlatego wartosc spolki spada.. wiec jest ta kwota w przeliczeniu na jedna akcje odliczana od kursu...