• SII ma ponad 5% Autor: ~towarzysz [94.254.225.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/TELFORCEONE-S-A-Zawiadomienie-znaczacego-akcjonariusza-7412969.html

teraz tylko ciekawe w co gra Noble Funds. Biorac pod uwage krotki termin zebranie ponad 5% nie jest zlym wynkiem, przy ustawie o delistingu mozna spodziewac sie wiecej.

Na podstawie ogloszonych komunikatow, wydaje sie, ze zablokowanie zwiekszenia kapitalu docelowego bedzie trudne (25% glosow na walnym byloby potrzebne). Uwazam jednak, ze warto zlozyc i zaprotokolowac sprzeciw do tej uchwaly (sam tak zrobie), bo brak szczegolow planowanej emisji jak i sposob argumentacji w opinii zarzadu w mojej ocenie niesie ryzyko dzialania na szkode czesci (mniejszosci) akcjonariuszy wzgledem akcjonariusza wiekszosciowego. A koszty postepowania sadowego dla 5%+ rozlozyly by sie do jakiejs smiesznej kwoty od akcji.

Brawo dla tych ktorym sie chcialo, wstyd dla tych ktorzy ani nie sprzedaja, ani nie uczestnicza, tylko biernie patrza ;). Ciekawe ile osob wybiera sie osobiscie.
  • Re: SII ma ponad 5% Autor: ~MeR [83.167.240.*]
    czyli ile przy np 3500 akcji
  • Re: SII ma ponad 5% Autor: ~towarzysz [94.254.225.*]
    Na to pytanie Ci teraz nie odpowiem, najpierw uchwala musi byc podjeta, potem musi byc sprzeciw, potem jest 30 dni na przygotowanie sie i zlozenie lub nie odwolania (i to bedzie dobry czas zeby sie taka dokladna kalkulacja zajac). Podejrzewam, ze w przydpadku uchwalenia zwiekszenia kapitalu docelowego SII wyceni to osobom stowarzyszonym i zainteresowanym, a nastepnie bedzie czas na podjecie decyzji.
    zamiast wzgledem akcjonariusza wiekszosciowego oczywiscie powinno byc przez.
  • Re: SII ma ponad 5% Autor: ~inwAndrzejewski [94.254.241.*]
    Witam serdecznie już dziś mogę potwierdzić iż na NWZA gdzie będzie głosowane wyrzucenie z GPW drobni bez problemu wygrają,tak jak było dziś na NWZA Redan

Jednak zmobilizowanie tak dużej ilości osób aby przegłosować nie korzystne zmiany /dla drobnych inwestorów/ w statucie się nie udało ale wystarczy aby osoby które będą osobiście lub w ich imieniu zrobi to SII złożyć sprzeciw i pożalić się w Sądzie na krzywdzące zmiany a wtedy Sad wstępnie analizując Wasze argumenty powinien wydać postanowienie zabezpieczające Wasze roszczenie w tym wypadku jeśli uwzględni Wasze argumenty to zakaże wykonywania zmian w statusie do momentu zakończenia postępowania sądowego które powinno zakończyć się waszą wygraną i zmiany te nie będą obowiązywały

Dlatego bardzo ważne są sprzeciwy bo tylko wtedy można iść do Sadu.

Co do kosztów to nie da się ominąć opłaty sądowej w wys 2 tys zł od jednego pozwu /nawet tak jak u nas było prawie 100 osób na pozwie /to tylko raz płacimy 2 tys od pozwu nie od osoby
    a.pozew można napisać samemu.czy wykorzystując pomoc studenta prawa
    b. z tego co wiem to jedna z osób z grupy ma możliwość wykorzystania prawników służbowych/za darmo lub symboliczne koszty/
    c.skorzystać z pomocy SII którzy fachowy pozew mogą zrobić nawet może za darmo lub za symboliczną kwotę
    d. wynająć kancelarie prawną która dodatkowo wspierałaby SII 

Koszt obsługi prawnej to kwoty od 10 tys w gorę przy założeniu wariantu d , wracając do pytania Pana co ma 3500 akcji ,to grupa podejmie decyzje czy wszyscy solidarnie będą składali się na koszta czy takie osoby z mała ilością akcji będą zwolnione z kosztów i tu cały czas mówimy o wariancie d , matematycznie powinna wystarczyć składka 1 grosz od akcji /może starczy na prawników i opłaty sądowe/co w najgorszym przypadku u Pana wynosiłoby kwotę 35 zł ,

W dowolnej Spółce jeśli dochodzi do skazania Członków Zarządu w myśl art. 46 kodeksu karnego, sąd, na wniosek pokrzywdzonych, ma obowiązek zasądzić naprawienie szkody wyrządzonej przestępstwem a to otwiera drogę do odszkodowania ,komornik wyegzekwuje jeśli druga strona jest wypłacalna ,
    Gdyby wam się udało innym pozwem to udowodnić to mielibyście akcje plus odszkodowanie x zł.

Tak samo jeśli biegły rewident by coś znalazł to również można to również wariant macie akcje plus odszkodowanie, ale jeśli rewident nic nie znajdzie to pokrywacie jego koszty 

Zachęcam do zapoznania się z poniższym linkiem tam jest ciekawy przykład ewentualnej drogi prawnej aby wywalczyć odszkodowanie.

link 

Pozdrawiam Andrzejewski

• Re: SII ma ponad 5% Autor: ~inny [89.191.128.*]
    Ja uważam, że tak trzeba będzie zrobić.
    Co za problem upoważnić kogoś i złożyć wniosek. 1 gr na akcje to chyba każdy przeżyje.
    Na Redanie się udało to i u nas powinno, chodz tam jest inna sytuacja wprowadzanie innej firmy itd.
    Ale tu są też ciekawe tematy dla ew rewidenta.

Tylko czy znajdzie sie ktoś do koordynowania tego? Czy SII może nam pomóc? Lub prawnik co przerabiał to na Redanie? Wie już co i jak wiec może i szybciej i taniej bo podobna sytuacja?

Ktoś jeszcze jest za ew pozwem aby wstrzymać zmiany które zostaną pewnie przegłosowane? U nad WK a cena skupu to jeszcze większa różnica niż na redanie.

link 

Prawnik o którego Pan pyta to Karol Szymański ,link powyżej a na zdjęciu z linka to Pan Radosław Kwaśnicki

Jednak jeszcze raz przypominam iż wyrzucenia z GPW nie będzie bo drobni mają tyle akcji aby to zablokować, pomoc prawna jeśli będzie potrzebna to przy zablokowaniu zmian w statucie.
    Pozdrawiam serdecznie
    Andrzejewski

• Re: SII ma ponad 5% Autor: ~TFOnek [94.254.242.*]
    Po co pisać, że wycofania akcji z obrotu nie będzie? a skąd ta pewność?
    co jeśli Prezes po podjęciu uchwały na NWZ w sprawie emisji, 2 dni później albo wręcz w tym samym dniu zmaterializuje ją?
    Wiecie ile wtedy będzie akcji u większościowego? wiecie ile będzie trzeba zebrać, aby mieć 10% głosów na WZA? Policzcie sobie.
    Jeśli okaże się, że na najbliższym WZA mniejszościowi nie będą w stanie zablokować emisji, to niestety ale jak dla mnie bardzo istotnie pogorszy to pozycję akcjonariuszy mniejszościowych. Wówczas zablokowanie wycofania akcji z obrotu podczas WZA może okazać się fikcją. Oby oczywiście nie! Mam nadzieje, że ten scenariusz się nie zmaterializuje.
    Witam serdecznie jeszcze raz ci powtarzam iż wycofania z GPW nie będzie bo jest wystarczająca ilość osób które tego nie chcą ,mogę się zgodzić iż mobilizacja drobnych nie była wystarczająca aby zablokować zmiany w statucie ale informuję cię iż jednym z praw akcjonariuszy jest sprzeciw złożony do protokołu na WZA i akcjonariusze pójdą do Sadu /rozprawa parę lat / i dopiero gdyby ją przegrali to może sobie zrobić emisje ,przymusowy wykup też im nie będzie groził tak to wygląda

• Re: SII ma ponad 5% Autor: ~abc [109.243.30.*]
    TFOnek, przecież Pan Andrzejewski powyżej Ci wszytko jasno wyklarował. Spokojnie, nie spiesz się i przeczytaj jeszcze raz, ale tym razem ze zrozumieniem...
    Wazne w tym wszystkim jest, ze nie chodzi w sprzeciwie o to, ze NIE bo NIE. Emisja jesli jest spolce potrzebna na pewno nie bylaby blokowana przez drodnych, ale brak jest logicznego wyjasnienia wylaczenia PP, brak widelek cenowych, uchwala i opinia przygotowane na kolanie przy ostatnio panujacym zamieszaniu nie pozwalaja wykluczyc, ze uchwala ma za zadanie w krotkim-srednim terminie zmarginalizowac mniejszosciowy akcjonariat.

Mam nadzieje, ze do podobnych wnioskow dojdzie glowny akcjonariusz, bo drobni chca tylko przygladac jak budowana jest wartosc spolki, na jasnych i przejrzystych zasadach jakie gwarantuje GPW. Prezes rownie dobrze moze wykorzystac skup w pozytywny sposob, czyli do wyleszczenia wiecznie krzatajacych sie na kupnie i sprzedazy spekulacyjnych graczy (juz dawno uciekli), zostanie z dosc zelaznym i zdyscypliowanym akcjonariatem mniejszosciowym, taka sytuacja pozwoli dosc szybko odbudowac pozycje spolki na rynku.

Jak pokazuja pierwsze badania glownymi beneficjentami 500+ sa producenci/dystrybutorzy drobnej elektroniki. Wydaje sie spolka w super momencie odpalila z hykkerem, zaraz moze skorzystac na wspolpracy z ihippo, w play calkiem dobrze wygladaja, maja porobione potezne rezerwy (w branzy sie tak nie zabezpieczaja), ktore w kazdej chwili mozna wykorzystac bez wplywu na netto jesli cos pojdzie nie tak (15 mln na zapasy i 7 mln na naleznosci). Spolka nie docenia chyba rowniez jaka wartosc miala duza liczba drobnych, ktorzy byli polecajacymi/uzytkownikami ich produktow, ta sympatia skonczyla sie w marcu 2015, co wiecej sporo z tych ludzi pewnie do dzis ma awersje do marki i sieje bezpodstawna krytyke. Obecnosc na GPW ma dalej duza wartosc wizerunkowa, tylko trzeba konsekwentnie budowac IR.
  • Re: SII ma ponad 5% Autor: akcjonariusz_akcjonariusz [46.238.228.*]
    Dokładnie jak abc napisał, że inwAndrzejewski wszystko wyjaśnił. Będzie walne zgłoszony powinien zostać sprzeciw z wpisaniem do protokołu i następnie do sądu.
    Kwestia ile w nas zapału aby to pociągnąć, w sumie to tylko poszukanie kancelarii lub stowarzyszenia które się tym zajmie i niestety zebranie funduszy np po 1 lub 2 gr za akcję.
    Zobaczymy co będzie w poniedziałek. Może uda sie kontakt zebrać do obecnych osób - bo na liście brak @ lub telefonu.

Jeszcze mam pytanie do osoby abc, bo widzę aktywność i determinację, czy zależy Ci aby uzyskać lepszą cenę za akcje z racji posiadania akcji czy jak kol Andrzejewski pomagasz nam nie posiadając akcji?
    Jeśli masz to czy zarejestrowane masz akcje na NWZA? czy zgłosiłeś akcji sms'em.?

Są osoby które wysłały smsy z deklaracją akcji a nie zgłosiły się na NWZA na 20.06.2016. Cześć osób naturalnie potwierdziła i zgłosiła. Czasem ciężko dopasować nazwisko do deklaracji bo ktoś miał np na brata, żonę itd i nie każdy podał dane w mailu.
    Ale ważne ze SII ma ponad 5% głosów o to chodziło. szkoda, że nie więcej ale zobaczymy co dalej.

Nie każdy chce oddać po tej cenie. Sytuacja na Redanie dodaje sił. TYlko te nasze chore sądy, ale ja osobiście mogę poczekać albo na godziwą cenę p. Sawickiego albo na utrudnianie i zablokowanie w każdy możliwy sposób.

Rozmawiałem, już z prawnikiem co wygrał w Redanie, ma się zorientować co i jak można by w naszej sytuacji zrobić. Ale liczę też na Stowarzyszenie (pewnie taniej) a może ktoś potrafi napisać jak należy, bo prawnicy za darmo tego nie zrobią :).

Wykupu przymusowego nie będzie - to naturalne. Więcej napisać nie mogę bo to już by dało do myślenia odnośnie zarejestrowanych osób na walne.
    Ale nie kazdy tez wysylal smsa, nie zrobilem tego a sie zarejestrowalem na NWZA.

Co do sadu najwazniejsze zeby zabezpieczyl na poczatku obecny stan prawny (czyli wstrzymal realizacje uchwaly do wyroku).

Mam nadzieje, ze dlugotrwale blokowanie sie nie bedzie potrzebne, wojna nikomu sluzyc nie bedzie, w kazdej sytuacji trzeba po prostu szukac wspolnego mianownika i nie ma co sie obrazac...
  • Re: SII ma ponad 5% Autor: ~Ff [38.132.117.*]
    Stalowe nerwy musicie mieć chłopaki. Z waszej dyskusji wyraźnie wiem już co będzie w poniedziałek. Nie zgłosiłem się do Walnego, ale mam rozum i wiem co się świeci. Już nie dyskutujecie w kontekście zablokowania w pn, ale wygranej w sądzie. Za 2 lata. Powodzenia. Jak przegracie, wasze pozycje ztanieją dwa razy... A blokować na tyle lat kasę? Proponuje wam się dogadać, ja za cienki jestem kwoty jakie tu się wymienia to nie dla mnie, nawet jak tylko część. I za malo mam akcji aby że mną ktoś się liczył. Dlatego dziś zrobiłem co zrobiłem.
    No coz, kazda z tych osob reprezentowana przez SII ma malo akcji, razem juz jest inaczej. Zablokowanie w sadzie bedzie mialo implikacje dla prezesa ktory nie bedzie mogl przeprowadzic emisji w zaproponowanej formie, nie dla akcjonariuszy ktorzy beda mogli akcje sprzedac jesli uznaja cene za odpowiednia (tak dlugo jak bedziesz mial 1 akcje na koncie bedziesz akcjonariuszem ktory ma prawo dochodzic w sadzie negatywny wplyw uchwaly dla dobra akcjonariuszy). Zrobiles co uwazales za sluszne dla siebie i tyle. Gielda to taka instytucja gdzie wykonujesz pewne ruchy zakladajac prawdopodobienstwo realizcji korzystnego dla ciebie scenariusza w okreslonej perspektywie czasowej. Ja zostaje.
  • Re: SII ma ponad 5% Autor: ~Kk [209.58.130.*]
    Zapominasz że spółka też może Cię pozwać o działanie na jej szkodę. Blokujesz pozyskanie kapitału, ryzykujesz milionowymi stratami jak to udowodnią że stracili szansę biznesową, a udowodnią.
    Kk nie masz pojecia o czym piszesz (straszyc sobie mozesz dzieci po dobranocce), sam prezes pisal, ze poki co zadnego kapitalu ani inwestora nie ma. Jesli bedzie nikt im nie broni przeprowadzenia emisji na przejrzystych zasadach, sam ja popre (nowa doprecyzowana uchwala). Obecna uchwala jest potencjalnie szkodliwa dla czesci inwestorow i to wystarczy do kwestionowania jej w sadzie.
    Witam serdecznie te zmiany mogą umożliwić Panu Sawickiemu emisje tylko dla niego po 1 zł a to już jest typowe działanie na szkodę pozostałych akcjonariuszy bo sprawiedliwie emisja ma być dla wszystkich i kasę Spółka ma jeśli jest taka potrzeba dlatego łatwo przy sensownej argumentacji to zablokować.

Poniżej książkowe przejawy i najczęstsze przykłady naruszenia interesów akcjonariuszy mniejszościowych w różnych spółkach. 
    Naruszanie praw akcjonariuszy mniejszościowych określa się mianem tunelowania Pojęcie to jest również utożsamiane z eksploatacją prywatnych korzyści przez akcjonariuszy kontrolujących spółkę publiczną Tunelowanie jest także definiowane jako transfer aktywów i zysków z firmy dla korzyści kontrolującego akcjonariusza Naruszanie praw akcjonariuszy mniejszościowych i czerpanie prywatnych korzyści przez dominujących akcjonariuszy i silnych menedżerów może przyjmować różne formy 
    -poprzez niekorzystne dla spółki ceny transferowe dominujący akcjonariusz transferuje zasoby kontrolując transakcje danej spółki (której jest akcjonariuszem) z innymi podmiotami gospodarczymi będącymi jego własnością lub podmiotami powiązanymi z nim lub jego rodziną 
    ;-nadmierne wynagrodzenia menedżerów w sytuacji, gdy spółka ponosi straty 
    -zwiększanie swojego udziału w spółce poprzez emisje uprzywilejowane rozwadniające udziały pozostałych akcjonariuszy 
    ;konsumpcję pośrednią poprzez zakup np. luksusowych samochodów 
    ; preferowanie nadmiernego rozrostu korporacji niż wynikałoby to z rachunku ekonomicznego (np. forsowanie ulubionych projektów); 
    promowanie krewnych (nepotyzm).
    oraz chęć pozbycia się drobnych akcjonariuszy strasząc wyrzuceniem z GPW lub przymusowym wykupem aby odpowiadali na wezwanie /nie zawsze po godziwej i sprawiedliwej cenie/
    Odpowiadając dla akcjonariusz_akcjonariusz, posiadam akcje TFO1, zarejestrowałem się na walnym i umocowałem do wszystkiego SII. Zależy mi na lepszej kasie. Pozdrawiam.
    abc a możesz napisać @ na akcjatfone@o2.pl.

Widzę, że się angażujesz takich ludzi potrzeba.
    Na forum wszystkiego pisać nie można. Z góry thx
    Wysłałem maila o godz. 21.44 Podałem także nr tel. Pozdrawiam
    http://www.sii.org.pl/10393/ochrona-praw/biezace-interwencje/akcjonariusze-telforceone-aktywni-sii-informuje-o-przekroczeniu-5-glosow-na-najblizszym-nwz-spolki.html#ak10393

jeszcze troche osob doszlo, bo w komunikacie byla mowa o 33, w artykule o blisko 40.
[x]
TFONE 0,00% 3,07 2016-12-08 11:15:47
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.