• Miraculum SA (MIR) przed sesją 13-06 Autor: ~okey [79.184.122.*]
    http://schooloftrading.pl/2016/06/12/miraculum-sa-mir/
  • Kpina z akcjonariatu ??? Autor: ~CudaWianki [89.78.129.*]
    Gratuluję ostatnich wzrostów
    Ja już bez akcji, bo obawiam się o wyniki II kw
    ale mogę się mylić

Ostatnie komunikaty wg mnie mają mieszany wydźwięk
    z jednej strony zmniejszenie długu o 2,7 mln i emisja 900 tys alcji po 3 pln to bardzo dobry news

ale ta emisja 1,5 mln akcji za zwrot marki Gracja to dla mnie ewidentny dodruk akcji za grosze dla Rubid czyli pośrednio dla Pani Mowakowskiej

prześledźmy komunikaty

link

komunikat 120 - rozpoczecie negocjacji Gracja i Wars
    komunikat 137 - zostaje tylko Gracja
    komunikta 138 - zawarcie umowy i ustalona cena na poziomie 1,845 mln i dodatkowe płatności dla Rubid 0,75% rocznej sprzedaży marki Gracja, więc od października, listopada Rubid dostawał kasę za zakup (leasing) marki i to jest wszystko ok

komunikat 150 i zapłata ceny przez Rubid ale czy to nastąpiło gotówkowo? tego nie wiemy
    a może bylo zobowiązanie w umowie czy coś

i teraz mamy
    link 

zwróćcie uwagę na 3 akapit - wzajemne rozliczenia, potrącenia itp

i pytanie? jak wartość zastawu mogła urosnąć o 2,65 mln w ciągu 8 mscy?
    a pewnie że mogła link

rubid, czyli pośrednio Pani Prezes ma teraz akcje za?
    1,845 mln - cena za markę Gracja/ 1,5 mln akcji otrzymanych z zamiany wyemitowanych obligacji i rozwiązanie umowy dzieżawy marki czyli generalnie operacja prawno-finansowa

jeśli cena zapłąty za markę gracja faktycznie była gotówkowo uregulowana (wpływ na konto spółki) to w najgorszym przypadku
    15% akcji poszło do rubid za?

1,23 pln!!!!!!!!

kibicuję spółce, niech będzie gwiazdą tego i kolejnych lat ale takoch rzeczy się po prostu nie robi!

gdyby wartość nominalna była 1 pln i podjęto uchwałę o emisji 1,5 mln akcji za 1,23 przy kursie na gpw 3,5 to jak byście zareagowali?

a tutaj wg mnie efekt jest ten sam ale mechanizm zastosowany inny

obserwuję spółkę ale teraz musi mnie przekować b dobrymi wynikami
    możliwy jeszcze dodruk bo z tego co pamiętam (nie sprawdzałem) to zarząd może wyemitować do 3 mln akcji (uchwały już były) a mamy na razie
    1,5 mln + 0,9 mln czyli 2,4 - zostało 600 tys

w ciągu tygodnia kapitał wzrósł z nieco ponad 9 mln akcji do 11,5 mln akcji i gdyby to było za faktyczne obligacje to super!!!!!!! po 3 pln ale ta akcja z marką Gracja bardzo mi się nie podoba

jakie macie opinie na ten temat?

pzdr
  • Re: Kpina z akcjonariatu ??? Autor: ~hehe [31.178.141.*]
    to twój tekst czy skopiowałeś go z innego forum ? tego na P... ?
  • Re: Kpina z akcjonariatu ??? Autor: ~Ryszard [188.146.4.*]
    to, że Pani Nowakowska stała się największym akcjonariuszem w Miraculum to akurat dla tej Spółki BARDZO dobry News. Gdyby nie ona już dawno tej spółki by nie było.
    nawet BZ WBK wpisał w warunkach przyznania kredytu na 5 lat, że nie życzy sobie, aby Pani Monika straciła kontrolę w Spółce i aby zmniejszyła swój udział….
    o Gracji nie wypowiadam się.. nie znam się na robieniu wycen… ale jak to była tzw. szybka sprzedaż jesienią 2015, to transakcja mogła być zrealizowana za połowę wartości… Spółka dostała wtedy gotówkę a teraz zapłaciła akcjami - to też ma znaczenie..
    ja bardzo się cieszę z takiego obrotu sprawy…
    w przeciwieństwie do kolegi myślę, że wyniki za Q2 będą bardzo dobre...

• Nowości Miraculum - Gracja Autor: ~kkkkk [89.78.129.*]
  • Re: Nowości Miraculum - Gracja Autor: ~lllllllll [89.78.129.*]
  • Re: Nowości Miraculum - Gracja Autor: ~Rety [37.47.31.*]
    Ty tez
  • Re: Nowości Miraculum - Gracja Autor: ~kkkkkk [89.78.129.*]
    link

Monika Nowakowska-ZOOM na giełdę
  • Re: Nowości Miraculum - Gracja Autor: ~zzzzzzzzzzz [89.78.129.*]
  • Re: Kpina z akcjonariatu ??? Autor: ~Rety [37.47.31.*]
    Tak trzymaj
  • Tak się buduje wartość spółki ! Czytać ! Autor: ~mirosław_trzeci [79.189.120.*]
    link 

przydało by się jakieś info o kontrakcie zagranicznym  

• Re: Kpina z akcjonariatu ??? Autor: ~CudaWianki [89.78.129.*]
    j.w
  • Re: Kpina z akcjonariatu ??? Autor: ~lllllllllllll [89.78.129.*]
    z jednej strony zmniejszenie długu o 2,7 mln i emisja 900 tys alcji po 3 pln to bardzo dobry news

ale ta emisja 1,5 mln akcji za zwrot marki Gracja to dla mnie ewidentny dodruk akcji za grosze dla Rubid czyli pośrednio dla Pani Mowakowskiej

prześledźmy komunikaty

link

komunikta 138 - zawarcie umowy i ustalona cena na poziomie 1,845 mln i dodatkowe płatności dla Rubid 0,75% rocznej sprzedaży marki Gracja, więc od października, listopada Rubid dostawał kasę za zakup (leasing) marki i to jest wszystko ok

komunikat 150 i zapłata ceny przez Rubid ale czy to nastąpiło gotówkowo? tego nie wiemy

i teraz mamy
    http://www.infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/24477594,miraculum-sa-rozwiazanie-znaczacej-umowy-i-zawarcie-znaczacej-umowy 

a pewnie że mogła link

1,845 mln - cena za markę Gracja/ 1,5 mln akcji otrzymanych z zamiany wyemitowanych obligacji i rozwiązanie umowy dzieżawy marki czyli generalnie operacja prawno-finansowa

jeśli cena zapłąty za markę gracja faktycznie była gotówkowo uregulowana (wpływ na konto spółki) to w najgorszym przypadku

1,23 pln!!!!!!!!

kibicuję spółce, niech będzie gwiazdą tego i kolejnych lat ale takoch rzeczy się po prostu nie robi!

gdyby wartość nominalna była 1 pln i podjęto uchwałę o emisji 1,5 mln akcji za 1,23 przy kursie na gpw 3,5 to jak byście zareagowali?

możliwy jeszcze dodruk bo z tego co pamiętam (nie sprawdzałem) to zarząd może wyemitować do 3 mln akcji (uchwały już były) a mamy na razie

w ciągu tygodnia kapitał wzrósł z nieco ponad 9 mln akcji do 11,5 mln akcji i gdyby to było za faktyczne obligacje to super!!!!!!! po 3 pln ale ta akcja z marką Gracja bardzo mi się nie podoba

pzdr
  • Re: Kpina z akcjonariatu ??? Autor: ~kkkkk [89.78.129.*]

prześledźmy komunikaty

link 

i teraz mamy
    http://www.infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/24477594,miraculum-sa-rozwiazanie-znaczacej-umowy-i-zawarcie-znaczacej-umowy 

a pewnie że mogła link

1,23 pln!!!!!!!!

• Re: Kpina z akcjonariatu ??? Autor: ~xxx [37.249.10.*]
    napisz coś od siebie a nie ciągle wklejasz cudze teksty
  • Miraculum C/WK = 2,20 Czy to jest miarodajne ??? Autor: ~sosen [89.78.129.*]
    Cena do wartości księgowej (c/wk)  = 2,20
    Wartość księgowa ( suma aktywów - zobowiązania)  = 13,98 mln zł
    Kapitalizacja przy obecnym kursie = 32,92 mln zł

Moim zdaniem wartość księgowa jest zaniżona ...dlaczego...?

Wartość marek Miraculum , czyli aktywów wygląda następujęco :

Pani Walewska - 12 mln zł
    Wars - 10 mln zł
    Miraculum - 10 mln zł
    Lider - 4 mln zł
    Być Może - 4 mln zł
    Paloma - 5 mln zł
    Gracja - 7 mln zł
    Chopin- 3 mln zł
    JOKO&Virtual - 12 mln zł
    Tanita - 3 mln zł

Czyli łącznie  66 mln zł (aktywa) , natomiast zobowiąznia to ok 30 mln zł ( długi )  .Czyli  wartość księgowa to 36 mln zł ,a nie 13....
    Skoro wartość księgowa to 36 mln , a kapitalizacja po obecnym kursie to 32,92...to C/WK powinna wynosić poniżej 1,00....,a nie jak obecnie 2,20...
    Coś tutaj nie tak...

Jak myślicie akcjonariusze ??

• Re: Miraculum C/WK = 2,20 Czy to jest miarodajne ??? Autor: ~sosen [89.78.129.*]
    Pomyliłem się nawet , jeśli chodzi o zadłużenie spółki ...Nie jest to 30 mln zł ,a .....

"Łączna wartość zobowiązań finansowych wyniosła na 31 marca 2016 roku niecałe 25 mln zł, z czego zobowiązania finansowe krótkoterminowe stanowią niecałe 10% ogólnej sumy tych zobowiązań."

• Re: Miraculum C/WK = 2,20 Czy to jest miarodajne ??? Autor: ~Ola [89.250.196.*]
    no i jeszcze w czerwcu… 3 mln obligacji zostało zamienione na akcje… kolejne długi spadły…

• Re: Miraculum C/WK = 2,20 Czy to jest miarodajne ??? Autor: ~wars [46.134.169.*]
    A te akcje trafiły jak widać po wczorajszym infie tam gdzie trzeba :)
  • Re: Miraculum C/WK = 2,20 Czy to jest miarodajne ??? Autor: ~sosen [89.78.129.*]
    Dokładnie :)
  • będzie wezwanie ? cena strasznie niska :( Autor: ~jestemciekawy [83.29.141.*]
    po infach w rękach Pani Prezes już prawie 30% papierków , z tego co mówi - plan - 33 %

czyżby tak niska wycena z powodu planowanego wezwania ? 
  • Re: będzie wezwanie ? cena strasznie niska :( Autor: ~Piotr [217.99.158.*]
    też tak sądze
  • Re: będzie wezwanie ? cena strasznie niska :( Autor: ~nick [79.189.120.*]
    za ostatnie 6 m-cy śrdenia 2,43 , rok 2,65
    poniżej 2,4 warto wydaje się zaryzykować kupno , choć rok temu i powyżej 4 papier chodził

• Re: będzie wezwanie ? cena strasznie niska :( Autor: ~kkk [89.78.129.*]
    Otóż cena nie może być również poniżej najwyższej ceny, jaką za akcje będące przedmiotem wezwania zapłaciliśmy (my lub podmioty kontrolujące nas lub kontrolowane przez nas) rok przed wezwaniem.

29-07-2015 cena wynosiła 4,05 zł za akcje
  • Re: będzie wezwanie ? cena strasznie niska :( Autor: ~niestety [46.134.109.*]
    A potem byl wodospad na 1,85 , wszystko przemyślane jak widac :(
    Pewnie w dniu wezwania będzie dokladnie rok od od tej ceny :\
  • Re: będzie wezwanie ? cena strasznie niska :( Autor: ~sosen [89.78.129.*]
    Co Wy tak biadolicie z tym wezwaniem ??? Przecież na wezwanie nie ma oboiązku odpowiadać , tym bardziej jeśl cena Cię nie satysfakcjonuje.... Jeśli na wezwanie nie odpowiedzą akcjonariusze, tym samym wezwanie nie dochodzi do skutku.
    Nie ma obowiązku sprzedaży akcji w wezwaniu. Nikt ich nie odda tutaj niżej niż ok 3.50 zł.
  • Re: będzie wezwanie ? cena strasznie niska :( Autor: ~KornikDrukarz [83.10.2.*]
    Dokładnie. Poiadam "trochę" akcji akcji Miraculum i odpowiem na wezwanie tylko jak w wezwaniu  cena będzie będzie minimum 4.50 za papier. Amen.
  • KOSMETYKI JOKO już w Hiszpanii , pierwsze dostawy do Rosji ! Super ! Autor: ~Jokonaoko [5.184.235.*]
    link 

link 

dzieje się

a tu z za krzaków sypią non stop

grunt , że przez tydzień nikt nawet nie pierdnął tutaj hehe
  • Chyba najwięksi akcjonariusze mają sprzeczną wizję firmy.... Autor: ~bbbbb [83.5.211.*]
    Napierw porozumienie ....

https://www.bankier.pl/wiadomosc/MIRACULUM-S-A-Zawarcie-porozumienia-akcjonariuszy-w-sprawie-zgodnego-glosowania-na-walnym-zgromadzeniu-i-prowadzenia-trwalej-polityki-wobec-Spolki-7422480.html 

A później przedstawiciele tego porozumienia , jednogłośnie składają sprzeciw do każdej uchwały...., które zostały przyjęte na walnym...hmmm .Dziwne .
  • Re: Chyba najwięksi akcjonariusze mają sprzeczną wizję firmy.... Autor: ~Kasia [188.146.5.*]
    kto ma akcje ten ma racje….. sprzeciwy do każdej uchwały to jakaś dziecinada…
  • Re: Chyba najwięksi akcjonariusze mają sprzeczną wizję firmy.... Autor: ~kkkkkkkk [89.78.129.*]
    Dokładnie , kto ma akcje ten ma racje.... Przedstawiciele tego porozumienia, maja razem prawie tyle samo akcji, co Monika Nowakowska. Są oni jednym z największych akcjonariuszy i skoro składają sprzeciw do każdej uchwały..,coś musi być na rzeczy. Być może wiedzą o czymś , coś widzą...czego my drobni nie dostrzegamy. Gdyby wszystko było  ok, gdyby firma rosła w siłę , myślę ,że nie byli by na nie do każdej uchwały. Mają tam w końcu swoje pieniądze.
  • Re: Dziwne sprzeciwy do uchwał Autor: ~Kasia [188.146.5.*]
    nie pierwszy raz w Miraculum pojawiają się akcjonariusze, którzy mają swoją wizję na ten biznes… Pani Nowakowska to osoba, która wie czego chce, ma kilkunastoletnie doświadczenie w branży i z pewnością nie pozwoli nikomu mieszać w Miraculum…i zmieniać kierunku rozwoju, czy strategii. Nikt w branży kosmetycznej nie słyszał o osobach, które podpisały porozumienie…,. więc to raczej jacyś inwestorzy, którzy zauważyli potencjał Spółki i próbowali coś "utargować" dla siebie poprzez te sprzeciwy. Najwyraźniej nie udało się i teraz tupią nogami jak "rozkapryszone" dzieciaki, które nie dostały tego czego chcą… 

• Re: Dziwne sprzeciwy do uchwał Autor: ~kkkkkk [89.78.129.*]
    To nie "jacyś inwestorzy" , tylko jedni z największych.... Jeśli najwięksi akcjonariusze nie patrzą w jednym kierunku, nie mają spójnej polityki wobec firmy..., robią sobie na złość...to kto na tym najgorzej wyjdzie ?????? Miraculum niestety, firma, a co za tym idzie my drobni akcjonariusze. Takie zachowania nie budują zaufania wobec firmy , czego Mira teraz bardzo potrzebuje.

• Kupujemy w sklepie online Miraculum-Polska Najstarsza Firma Kosmetyczna Autor: ~jjjjjjj [89.78.129.*]
    http://sklep.miraculum.pl/
  • Re: Kupujemy w sklepie online Miraculum-Polska Najstarsza Firma Kosm. Autor: szczekam [83.21.138.*]
    Kupiłem wczoraj w Biedronce tubkę kremu do golenia LIDER. Czy to jakoś umocni wzrosty naszej perły na GPW?
  • Re: Kupujemy w sklepie online Miraculum-Polska Najstarsza Firma Kosm. Autor: szczekam [83.21.137.*]
    Nie musicie mi dziękować :-)
  • Re: Kupujemy w sklepie online Miraculum-Polska Najstarsza Firma Kosm. Autor: ~kkkk [89.78.129.*]
    Jest Lider w Biedronce?
  • Re: Kupujemy w sklepie online Miraculum-Polska Najstarsza Firma Kosm. Autor: szczekam [89.66.24.*]
    Jest. Potwierdzam.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.0.121.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Miraculum - wspieramy firmę i kupujemy w sklepie online !!!! Autor: ~zeuss [83.26.246.*]
    Najstarsza Polska firma kosmetyczna !!!!!

Niedługo drugi INGLOT !!!

Wspieramy kupując POLSKIE kosmetyki !!!!!

link 

• Kupuj mydło i powidło tylko w MIRAKULUM - wspieramy perłę GPW!!! Autor: szczekam [89.66.45.*]
    Mówimy nie kosmetykom OBCYM w naszym kraju!!!
  • Podaż z ukrytego na 2,50 ostra. Chyba przed tymi "dobrymi" wynikami :))) Autor: ~kleofas [83.26.245.*]
    J.W
[x]
MIRACULUM -3,23% 0,60 2026-05-04 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.