Problem polega na tym iż wielu z nas niema odpowiedniej wiedzy dlatego też nie uczestniczyłem w dyskusji o ogłoszeniu na nasz pakiet ,ogólnie jak mam pytanie na które nie znam odpowiedzi pytam się mądrzejszych jeśli 8 osób mówi tak a dwie nie ,wychodzę z założenia iż większość ma racje,wracając do komunikatu piszę wykorzystując swoją wiedzę bez pytania się mądrzejszych ,proszę zwrócić uwagę na Ustawe o obrocie instrumentami finansowymi /czy wiedzieliście iż coś takiego jest/
Art. 160. obrót inst. finan.
Obowiązek informowania o niektórych czynnościach podmiotów posiadających stały dostęp do informacji poufnych
1. Osoby:
1) wchodzące w skład organów zarządzających lub nadzorczych emitenta albo będące jego prokurentami,
2) inne, pełniące w strukturze organizacyjnej emitenta funkcje kierownicze, które posiadają stały dostęp do informacji poufnych dotyczących bezpośrednio lub pośrednio tego emitenta oraz kompetencje w zakresie podejmowania decyzji wywierających wpływ na jego rozwój i perspektywy prowadzenia działalności gospodarczej
- są obowiązane do przekazywania Komisji oraz temu emitentowi informacji o zawartych przez te osoby oraz osoby blisko z nimi związane, na własny rachunek, transakcjach nabycia lub zbycia akcji emitenta, praw pochodnych dotyczących akcji emitenta oraz innych instrumentów finansowych powiązanych z tymi papierami wartościowymi, dopuszczonych do obrotu na rynku regulowanym lub będących przedmiotem ubiegania się o dopuszczenie do obrotu na takim rynku.
2. Przez osoby blisko związane z osobą, o której mowa w ust. 1, rozumie się:
1) jej małżonka lub osobę pozostającą z nią faktycznie we wspólnym pożyciu;
2) dzieci pozostające na jej utrzymaniu bądź osoby związane z tą osobą z tytułu przysposobienia, opieki lub kurateli;
3) innych krewnych i powinowatych, którzy pozostają z nią we wspólnym gospodarstwie domowym przez okres co najmniej roku;
4) podmioty:
a) w których osoba, o której mowa w ust. 1, lub osoba blisko z nią związana, o której mowa w pkt 1-3, wchodzi w skład ich organów zarządzających lub nadzorczych, lub w których strukturze organizacyjnej pełni funkcje kierownicze i posiada stały dostęp do informacji poufnych dotyczących tego podmiotu oraz kompetencje w zakresie podejmowania decyzji wywierających wpływ na jego rozwój i perspektywy prowadzenia działalności gospodarczej, lub
b) które są bezpośrednio lub pośrednio kontrolowane przez osobę, o której mowa w ust. 1, lub osobę blisko z nią związaną, o której mowa w pkt 1-3, lub
c) z działalności których osoba, o której mowa w ust. 1, lub osoba blisko z nią związana, o której mowa w pkt 1-3, czerpią zyski,
d) których interesy ekonomiczne są równoważne interesom ekonomicznym osoby, o której mowa w ust. 1, lub osoby blisko z nią związanej, o której mowa w pkt 1-3.
3. Podmioty, o których mowa w ust. 2 pkt 4, są obowiązane do udostępniania osobom, o których mowa w ust. 1, oraz osobom blisko związanym z tymi osobami informacji niezbędnych do wykonania obowiązku określonego w ust. 1.
4. Emitent jest obowiązany do niezwłocznego udostępniania informacji otrzymanych na podstawie ust. 1, równocześnie spółce prowadzącej rynek regulowany, na którym notowane są papiery wartościowe tego emitenta, oraz do publicznej wiadomości, w trybie określonym w art. 56
obowiązki emitenta papierów wartościowych dopuszczonych do obrotu na rynku regulowanym, ust. 1 ustawy o ofercie publicznej.
5. Minister właściwy do spraw instytucji finansowych określa, w drodze rozporządzenia:
1) szczegółowy zakres informacji, o których mowa w ust. 1, oraz tryb i termin ich przekazywania przez osoby obowiązane,
2) szczegółowy zakres, tryb i termin udostępniania tych informacji przez emitentów,
3) szczegółowe dane, jakie powinna zawierać lista osób posiadających dostęp do określonych informacji poufnych, o której mowa w art. 158
listy osób posiadających dostęp do informacji poufnych, sposób prowadzenia tej listy i jej aktualizacji oraz termin jej przechowywania
- mając na uwadze zapewnienie prawidłowego wykonywania przez Komisję zadań w zakresie nadzoru oraz konieczność zapewnienia dostępu uczestników rynku do informacji.
Co zrobił z 50.454 akcjami? bez różnicy co z nimi zrobił jako Przewodniczący rady nadzorczej miał obowiązek poinformować i można poprosić odpowiednie instytucje aby się temu przyjrzały i jeśli powinna być za to kara to raczej będzie /należałoby się upewnić aby nie karano Spółki czyli również nas tylko Pana Wiktora a tutaj chyba takiego ryzyka niema. /ciekawe czy jutro po tych naszych postach dadzą sprostowanie /pytanie czy jak dadzą sprostowanie samodzielnie to ich można karać czy już nie /
Może to sprostować iż ma te akcje na rachunku ale warto by było sprawdzić czy to prawda nawet wtedy ,może jednak zawiadamiając KNF ,ja tego nie robię bo nie wiem jak tam z waszymi negocjacjami czy chcecie aby zawiadomić KNF czy nie chcecie ???
Witam serdecznie co do absolutorium to matematycznie możemy wygrać glosowanie tylko w przypadku Pani Barbary gdyż ona ze swoich akcji nie może głosować za swoim absolutorium więc jeśli chcemy to możemy jej absolutorium nie dać ,w przypadku innych osób przegramy glosowanie bo Pani Barbara wtedy ze swoich akcji może głosować.
Co do emisji skoro dziś w sądzie mamy wygrać to tymi samymi argumentami można próbować to podważyć było to ewidentne działanie na szkodę pozostałych akcjonariuszy .pomimo tego iż minęło tyle czasu to są możliwości prawne aby z tym powalczyć ,Prawnik jeśli chcemy to zrobi pozew ,do tej pory nawet nikt z nim o tym nie rozmawiał, ja nawet nie mam do niego telefonu ,a Państwo robicie co uważacie
CYTAT Z RAPORTU 1 KW 2012 STR 16 o małej emisji
W celu poprawy struktury bilansu Zarząd Spółki rozważa przeprowadzenie małej prywatnej emisji akcji, w ramach której doszłoby do konwersji na akcje zobowiązań Spółki z tytułu pożyczek pozyskanych w 2011 i 2012 r. oraz pozostałych zobowiązań Spółki względem głównych akcjonariuszy.z małej prywatnej emisji zrobiła się bardzo duża przed emisją było 12 mil 744 tys akcji a emisja zwiększyła ilość akcji o 41 % bo była 5 mil 179 tys akcji,i bez prawa poboru PRZED TĄ OPERACJĄ WARTOŚĆ KSIĘGOWA BYŁA około 9 zł a Pani Barbara zrobiła emisje po 1 zł 40 groszy/dodatkowo były tam nieprawidłowości/ uważam iż nawet jak przegramy warto zrobić taki pozewwtedy też nikt się nie interesował/o przepraszam jedna osoba która jest z nami prosiła prawnika o pomoc i chciała to zaskarżyć ale ze względu na koszty zrezygnowała / nikogo nie było na Walnym i dzięki temu mamy dzisiejszy problem / może to było zaplanowane/ja sam oraz osoba którą dziś reprezentuję w Porozumieniu też nic nie zrobiliśmy wtedy będąc za granicą jednak ja już wtedy wiedziałem iż jak nic nie zrobię to będzie z tym problem bo na nikogo niemożna liczyć ale ze względu na ilość akcji zrezygnowałem, dlaczego te osoby co miały większe ilości akcji nic nie robiły wtedy może nieznajomość przepisów procedur,w projekcie na Walne wszystko było wykropkowane ,
,
Zwyczajne Walne Zgromadzenie uchwala co następuje: §1 1. Spółka wyemituje nie więcej niż …. (słownie: …..) imiennych warrantów subskrypcyjnych serii 2, z prawem do łącznego objęcia nie więcej niż ….. (słownie: ……) akcji zwykłych na okaziciela Spółki serii F o wartości nominalnej 0,10 zł (słownie: dziesięć groszy) każda i łącznej wartości nominalnej nie większej niż ….. zł (słownie: …… złotych) emitowanych w ramach warunkowego podwyższenia kapitału w celu konwersji na akcje zobowiązań Spółki z tytułu pożyczek pozyskanych w 2011 i 2012 r. oraz pozostałych zobowiązań Spółki względem głównych akcjonariuszy
ale osobiście uważam iż dla świętego spokoju ja bym próbował wszelkimi prawnymi środkami to atakować i pomimo tego iż minęło 3 lata to niektórzy prawnicy mają koncepcje jak to zaatakować ,nie wiem co o tym sądzi nasz prawnik,jednak wtedy może nowa składka a tu będziecie marudzić ale jak chciałem wcześniej aby wykorzystać sponsoring banków otwierając konta to uzbieralibyśmy minimum pół miliona zł i moglibyśmy płacić prawnikom oraz dać zlecenie zakupu z tych pieniążków akcji Polcoloritu ,ale mnie wyśmiano więc jest jak jest
Tak Samo blokada sprzedaży akcji ile osób było przeciw a nic nie robimy .
Ja swoje zrobiłem jest Porozumienie jesteście dobrze zorganizowani ,dopóki jest Was ponad 10 % nic Wam nie zagraża dodatkowo zmieniłem przepisy z pomocą Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych efektem tego jest zmieniony próg niezbędny do podjęcia uchwały o zniesieniu dematerializacji do poziomu 90% głosów na WZA. Zmiany te zostały podpisane już przez Prezydenta i opublikowane w dzienniku ustaw. Wejdą w życie z dniem 4 czerwca br.Ta zmiana jest niezwykle istotna dla akcjonariuszy mniejszościowych spółek z GPW
Teraz Państwo robicie co uważacie za stosowne.linknależy zwrócić uwagę iż Pani Barbara ma naśladowców powyżej link do transmisji obrad z walnego spółka Redan/jeśli coś będzie godne naśladowania można wykorzystać w naszym sporze/taka rozgrzewka przed głównym starciem tam również jest podobna sytuacja jak u Nas właściciel chętnie wyrzuciłby pozostałych akcjonariuszy z GPW lub zrobił im przymusowy wykup /tam również w początkowym okresie doradzałem i pomagałem organizacyjnie/jednak im z pomocą przyjdą zmienione przepisy Wejdą w życie z dniem 4 czerwca br..tam do wojny przystąpili Państwo Andrzeja i Bożeny Kosińskich, oraz Opoka Fundusz Inwestycyjny Zamknięty, (iii) Opoka I Fundusz Inwestycyjny Zamknięty, (iv) Opoka One Fundusz Inwestycyjny Zamknięty, (v) Opoka Omega Fundusz Inwestycyjny Zamknięty, reprezentowane przez działającą w charakterze organu Opoka Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. z siedzibą w Warszawie którzy zawiązali Porozumienie zgodnego głosowania na walnym zgromadzeniu Redan przeciwko wyrzuceniu z GPW i wesprą mniejszościowych akcjonariuszy ,
Opoka TFI uważa, że cena w wezwaniu na akcje Redanu jest istotnie poniżej wartości godziwej - podała w komunikacie Opoka TFI, której fundusze są akcjonariuszami spółki.Opoka TFI wskazuje, że w ubiegłym roku wiceprezes Redanu Bogusz Kruszyński oceniał, że akcje spółki są warte ok. 7 zł, a ostatnie, zeszłoroczne, wyceny analityków (DM Millennium i DM BPS) kształtowały się w granicach 4,50-6,56 zł./mój dopisek cena z wezwania chyba 2,07/TFI ocenia, że działania podjęte przez głównego akcjonariusza spółki są krzywdzące dla akcjonariuszy mniejszościowych.
"Jeśli na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy w dniu 16 czerwca uchwała o dematerializacji zostanie skutecznie podjęta, akcjonariusze mniejszościowi będą prawdopodobnie zmuszeni sprzedać posiadane akcje po zaniżonej cenie bądź to w wezwaniu, bądź w drodze przymusowego wykupu" - powiedział cytowany w komunikacie Tomasz Tarczyński, prezes Opoka TFI."Z kolei zablokowanie uchwały o zniesieniu dematerializacji powinno umożliwić realizację rzeczywistej wartości akcji spółki i ich sprzedaż po wyższej cenie.
Pozdrawiam serdecznie