Jestem ciekaw odpowiedzi ktore maja byc udzielone na pismie. Dodatkowo ciekawa koncowka ktora moim zdaniem ma na celu wykluczenie/zablokowanie ewentualnego wykupu akcji przez spolke w celu umorzenia (wszak nie wiadomo co wiekszosciowi beda kombinowac jezeli nwza bedzie na nie i nie bedzie zgloszen w trakcie wezwania).
oboje panów jakichś niespokojnych , wąsaczowi nie swojo nieźle się upasł na naszym wikcie , radzio jakiś oderwany myślami żywcem nieobecny - chłopina pewnie spać po nocach nie może . może niech się z Misztalem dogadają i ich przejmie i wyprowadzi z kryzysu segment modowy ale pod marką Monnari . To by było optymalne za 1szt akcję GK REDAN = 3pln + akcyjka textila przy debiucie ,no chyba że już kogoś mają na taki deal i tylko my małe mrówki w kupie możemy im to przyblokować a więc " PARÓWKOWYM SKRYTOŻERCOM MÓWIMY STANOWCZO NIE"...
Wiśnia jest pod ścianą: 1) MUSI do końca roku zrobić IPO Textilmarketu, 2) żeby zrealizować pkt 1 MUSI mieć minimum 90% Redana 3) żeby zrobić pkt 2 MUSI zaproponować – prędzej czy później - lepszą cenę, bo na 2,07 na 100% się nie uda 4) jeżeli się nie uda i nie będzie chciał wysupłać więcej kasy na skup Redana to będzie MUSIAŁ pogodzić się z utratą spółki i ,,przymusową” sprzedażą swojego pakietu inwestorowi strategicznemu/finansowemu
Podsumowując, konkluzje z Walnego były dobre, bo IMO wszystko zmierza do tego, że Wiśnia będzie musiał opchnąć zewnętrznemu inwestorowi Spółkę – co dla akcjonariuszy mniejszościowych jest bardzo dobrą wiadomością. Trudno wyobrazić sobie gorszy Zarząd i nadzór właścicielski niż duet Kruszewski + Wiśniewski. KAŻDY będzie lepszy.
Haha dobre pytanie, ciekawe czy Wiśnia chciałby sprzedać komuś swój pakiet po 2,07 ;PP Skoro sam na tyle wycenia tą spółkę, więc.... :)
Z drugiej strony nie ważne za ile ktoś kupi pakiet od Wiśni, bo inwestor będzie kupował od niego a nie od Ciebie i wystarczy my pakiet kontrolny typu 51% więc free floatu nie będzie musiał ruszać. Ważne jest to, że każdy inny właściciel z branży będzie mógł w końcu wyprowadzić spółkę na prostą, dofinansować itp. itd. a to już będzie miało realny, pozytywny wpływ na kurs akcji. Ba nawet samo info, że wchodzi branżowy może spowodować, że kurs wystrzeli (spójrz co się stało z kursem Kopexu jak Famur ogłosił, że będzie przejmować pakiet od dotychczasowego właściciela Kopexu, wzrost z miejsca o ponad 60%)
Trzeba poczekać i zobaczyć czy uda wam się zablokować wycofanie z giełdy. Jeśli nie, to kupowanie nie ma sensu nawet poniżej 1 zł. Oglądałem ten zapis z walnego i nie bardzo rozumiem o co chodziło na początku temu przedstawicielowi Opera TFI. Pytał czy zarząd sprawdzał czy ci co ogłosili niedawno, że mają ponad 5% akcji (w tym kilka funduszy Opera) nie działają w zmowie i czy w takim razie nie powinni być pozbawieni wykonywania prawa głosu z akcji. Czyżby chcieli w ten sposób z wami zagrać na NWZA? Ale o co chodziło temu gościowi skoro sam był przedstawicielem dwóch funduszy Opera? Chciał sobie albo swoim mocodawcom strzelić w stopę?
Te pytania zadawał prawnik Pełnomocnik Opoka FIZ i OPOKA ONE FIZ Karol Szymański, z kancelarii RKKW ,która była brana pod uwagę przy wybieraniu prawników dla naszego Porozumienia Polcolorit ,miałem okazje swojego czasu z nim rozmawiać i ma odpowiednią wiedzę więc wie co robi a jego pytanie było związane z tym aby później w najważniejszym walnym nie było niespodzianki i aby nie zarzucono jego klientom działanie w zmowie wtedy nie mogliby zagłosować ,gdyby dziś otrzymał odpowiedz iż zarząd ma takie podejrzenia /byłoby ryzyko pozbawienia prawa głosu/ wtedy jedynym rozwiązaniem byłaby zmiana właściciela tych akcji, dlatego wiedzą co robią i zagłosują przeciwko na 100 % ,szkoda iż nie było go na naszym walnym w Polcolorit ,poniżej już z walnego Redana Pan Karol Szymański po powzięciu przez Zgromadzenie uchwały nr 12 wskazał, że jeżeli nie otrzyma od Zarządu Spółki żądanej odpowiedzi na pytania zgłoszone podczas obrad Walnego Zgromadzenia – w terminie dwutygodniowym wskazanym przez Zarząd zgodnie z art. 428 KSH – wówczas zgłosi wniosek do Sądu rejestrowego o zobowiązanie Zarządu do złożenia informacji w trybie art. 429 KSH i zgłosił sprzeciw do protokołu.
No tak, ale jeśli zarząd odpowiedziałby, że podejrzewa zmowę i wyłącza te akcje z głosowania, to przecież nie mieliby już nawet czasu na żaden ruch. Jak mogliby się przed tym obronić? Wiśniewski po prostu przegłosowałby wycofanie i koniec. Wtedy mogliby juz tylko walczyć w sądzie. Właściwie to ten prawnik podpowiedział wiśniewskiemu i wąsatemu co powinni zrobić (być może sami na to nie wpadli).
tylko że prawnik Opoki pyta o porozumienie akcjonariuszy dominujących, mówi o raporcie bieżącym spółki z 10/2016 czyli http://www.redan.com.pl/wp-content/uploads/2016/05/RB-2016_10-info-o-porozumieniu-akcjonariuszy-20160510-2.pdf
w ten sposób sugeruje, że Wiśniewscy powinni zawiadomić o porozumieniu wcześniej i wcześniej ogłosić wezwanie. od kiedy oni mają akcje? od początku chyba. i dopiero teraz uznali, że działają w porozumieniu? poza tym to rodzina, czyli wcześniej byli niezależni a porozumienie trwa dopiero od 9 maja tego roku? czyli Opoka sugeruje, że to Wiśniewscy głosu nie mają i chyba ma to sens
prawnik to rzeczywiście Karol Szymański z rkkw http://rkkw.pl/firma/zespol/karol-szymanski/ widziałem go kiedyś na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy jak reprezentował mniejszościowych, niezły kocur z niego
Aha. To w takim razie nie usłyszałem dobrze co mówił. Wydawało mi się, że mówił o akcjonariuszach mniejszościowych, którzy zawiązali niedawno porozumienie. Tak, oczywiście, że takie podejście ma jak najbardziej sens i oby wam się udało zablokować to świństwo, które chce wam zrobić wiśniewski ze spółką.
Witam serdecznie nawet ja to trochę źle to zinterpretowałem Pan oskubany ma całkowitą racje, dodatkowo obsługa prawna jest na odpowiednim poziomie , drobnych będzie też SII reprezentowało na walnym które wesprze Pana Karola ,więc już dziś wiemy iż drobni wygrali to głosowanie