• Warren Buffet Autor: ~WB [77.243.183.*]
    Na pewno znacie tego inwestora giełdowego. On wyszukiwał takie spółki jak nasza o niskim P/BV i przeprowadzał restrukturyzacje, przejmuje zarząd. Ceny wtedy szły do góry kilkukrotnie. Niestety w naszym przypadku będziemy mieli z tym problem. Wprawdzie parametry mamy niezle (P/BV = 0,3) ale
    1. Chyba nie uda nam się przejąc zarządu
    2. Wątpliwa jest jakość aktywów

Co do aktywów to przeglądnąłem bilans i znajduje tam się pozycje, co do których mam poważne wątpliwości. Teoretycznie można by było zwolnic wszystkich pracownikow i sprzedać cały majątek oraz zająć się np sprzedażą bielizny. wtedy zamienilibyśmy cały majątek na gotówkę i zajęli się lub nie inna dochodowa działalnością. Aktywa spółki to :

1. Nieruchomosci inwestycyjne (grunty?)
    2. Budynek (podejrzewam ze to siedziba)
    3. Wartości niematerialne i prawne (18 mln)
    4. Towary

Pierwsze dwie pozycje to totalna głupota zarządu. Nie wiem po co to trzymają zamiast wynająć a grunt sprzedać! Co to za głupota zarządu!! To zaradzanie "rodzinne" bo może "coś dzieciom zostanie" Glupota. Brawo zarząd.
    Mam też poważne wątpliwości co do wyceny.
    Pozycja 3 jest do wyrzucenia.
    Towary - nie wiem czy wiecie ale komórki starzeją się razy szybciej niż inne aktywa. Potem trzeba je oddać za pół ceny. Ponadto stare pokrowce (czytałem o tym na jakimś wątku) - towary niesprzedawalne przez komornika.

Pytanie jest wiec takie, czy rynek dobrze wycenił spółkę na P/BV =0,3, czy się pomylili. Trudno ocenić. Natomiast najlepszym barometrem jest fakt ze żaden fundusz tego nie dotknął, nikt nie pokusił sił o jakakolwiek analizę. Fakt też, że nikt tego nie chce kupić drożej.
  • Re: Warren Buffet Autor: ~nowy [95.141.29.*]
    Ty Warren Buffet, zapomniałeś o należnościach!
  • Re: Warren Buffet Autor: ~WB [77.243.183.*]
    Masz rację, ale to liczę jako gotówkę.
  • Re: Warren Buffet Autor: ~Waldemar [84.19.166.*]
    Ty, Warren, a dlaczego myślisz spolka ma p/bv 0,3?
[x]
TFONE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.