To proponuje się zorganizować. Ja mam sporo - jakby sie udalo zebrac kilka procent to mozna zrobic blokade akcji. Chyba nie ma jeszcze pełnej treści wezwania?
Nie wiesz o czym piszesz.Na razie mają 51%. Aby wycofać z gpw muszą mieć odpowiednią ilość głosów.przeanalizuj dokładnie sytuację na polcoloricie.tam była znacznie gorsza sytuacja i co udało się, a spółka jest na gpw i pokazała ostatnio najlepszy wynik kwartalny od kilku ostatnich lat.też zrobili wezwanie gdy kurs był w ciemnej d...e ale drobni się zorganizowali i pokazali dla marconi środkowy palec.
Dnia 2016-05-17 o godz. 19:28 ~zarobionyinaczej napisał(a): > Nie wiesz o czym piszesz.Na razie mają 51%. Aby wycofać z gpw muszą mieć odpowiednią ilość głosów.przeanalizuj dokładnie sytuację na polcoloricie.tam była znacznie gorsza sytuacja i co udało się, a spółka jest na gpw i pokazała ostatnio najlepszy wynik kwartalny od kilku ostatnich lat.też zrobili wezwanie gdy kurs był w ciemnej d...e ale drobni się zorganizowali i pokazali dla marconi środkowy palec.
To są ruchy Sawickiego, aby zniechęcić ludzi do akcji. Przecież też w jakiś sposób, po "taniości" musi je nabyć. Była mowa już nie raz o kupnie akcji przez niego.
No to może trzeba sie zorganizować. Też siedzę tu długo i nie oddam. Może sprawdzmy przed porannym otwarciem ile mamy razem niech kazdy wystawi przed otwarciem PKC i zobaczymy ile mamy(naturalnie wycofac zlecenia przed otwarciem). Może nie jutro bo to nowe info ale np w czwartek rano. Ja mam kilkanascie k akcji - niby niewiele ale zawsze coś.
A moze ktos skupi wiecej aby byla cena 3,3 i wtedy wezwanie na bank wyjdzie jak wyjdzie -0 tylko czy to możliwe? Jakie są dokładne zasady z tym wykupem? Po WK księgowej oddam nawet jutro.
Przeciez S o to chodziło od dłuższego czasu. Było mowione kilka lat temu że będzie skup akcji nawet podali ile na to mają kasy - kwestia czasu i ceny - no i się doczekaliśmy. Ja czuję się trochę oszukany ale zobaczymy.
W takim razie może pokażmy tak jak w polcoloricie i hutmenie że drobni też się liczą i żeby ci "wielcy" nie myśleli że mogą sobie robić co im się tylko podoba. W tych dwóch przypadkach to właśnie drobni pokazali Pani Marconi i Panu Karkosikowi że się liczą.
To po ile kupiłeś nie ma znaczenia. Popełniłeś błąd i w niego brnąłes jak myśle kilka lat. Liczy się cena tu i teraz. Masz wybór - mozesz nie odpowiadać, sprzeciwiać się walczyć tylko co z tego? Ja na szczęście jestem minimalnie poniżej uśrednionej ceny zakupu i oddam z przyjemnością. Ta giełda to porażka.
Masz racje moge walczyć jak każdy z nas i jak akcjonariusze na innych spółkach https://prawainwestora.pl/tag/zniesienie-dematerializacji-akcji/ i przykłady tych spółek pokazują że można. Wiadomo że dla S najlepsze jest jak ta cena będzie najniższa ale to nie musi być cena godziwa i nie musimy się na to zgodzić musi przekroczyć próg 90% proc żeby zrobić przymusowe wyzwanie
Miałem nie tak dawno podobną sytuacje na Bakalandzie.... nie sprzedałem... a i tak przymusowo skupili moj skromny pakiecik....ehhhh...bananowa gielda......
Cena jest dobra. Myśle ze nie musieli aż tyle dawać. Ktos ma pełną treść wezwania? Można było wczoraj kupić po 2,2. To ważne. ciekawe jak a jest premia w stosunku do wymogu.
Wystarczy policzyć Sawicki odkupi połowę tfo za około 12 milionów. Dokonał odpisów wystraszył drobnych a założę się ze jak odkupi w wezwaniu to tfo w rok zarobi mu te 12 baniek z nawiązką . Ja też się przyłączę i nie oddam po tej cenie trudno może stacę jeszcze więcej ale nie oddam
Ma racje kolega. Mam 2 wspólników w spółce zoo. Pokłóciłem się z nimi 5 lat temu - mieli 15% udziałów. Zaproponowałem im po 10.000 zł za te odziały. Powiedzieli mi żebym sobie ........No i przez 5 lat ich nie widziałem. Przyszli do mnie rok temu, że z chęcią odsprzedadzą. Ja im na to że dam im 1000 zł. Oczywiście żadnej dywidendy przez ten czas nie wypłacałem.
Mark, Świetnie że sie pokłóciłeś z kolegami. W naszym przypadku twój wywód niewiele wnosi. Pan S ma obecnie oficjalnie 50% akcji plus pewnie przez ostatni rok zebrał na słupy jakieś 10%. Więc żeby ściągnąć to nasze cudo z giełdy jeszcze sie musi trochę nagimnastykować.
A może powinniśmy zgłosić sprawę do KNF Celowe działanie na szkodę spółki odpisy zaniżanie kursu same złe info żeby tanio przejąć Jak by większość małych się zebrała może by coś wyszło
Moim zdaniem trzeba poczekac co będzie się działo. Cena w wezwaniu z pewnością powinna być dużo wyższa niż ta proponowania.- poza tym zarzad chyba musi sie wypowiedziec czy cena w wezwaniu odzwierciedla wartosc spółki. Ciekawe co zarzad napisze!!!! A dislisting mozna przegłosować ale chyba nie wystarczy zwykła wiekszość- trzeba sprawdzic.
Witam, 1. Aby wycofać papier z giełdy p. Sawicki musi mieć ponad 90% akcji 2. Aby posiadł te 90% ktoś musi je oddac 3. Jeśli nie uda mu sie skupić na pierwszym wezwaniu to może wezwać ponownie ale za cenę nie niższa (logika wskazuje raczej, ze musi być wyższa aby przekonać reszte). 4. Jesli zostanie spełniony warunek z pkt 1(90%) to może przeprowadzić przymusowy wykup, po cenie nie niższej niż ta z wezwania, zatem nie dajcie sie zwieść naganiaczom, którzy byc moze pojawili sie (pojawia), którzy twierdza, ze zostaniecie z niczym. 5. Podobny numer zachodzi właśnie na Midasie, wczesniej na polcołorit. Poczytajcie sobie fora tych społek. 6. Chyba warto sie zorganizować i nie oddawac i poczekać aż p. Sawicki zaproponuje cenę zbliżona do wartości księgowej. Ta spółka generuje zyski, mimo usilnych zabiegów księgowych mających na celu ich zaniżenie. 7. Sytuacja tutaj jest inna niż np. na Midasie. Tutaj jest olbrzymi FF, wiec chyba warto sie postawić. 10% które zblokują plany P. Sawickiego to zaledwie 800 tys. Akcji.
Wg mojej wiedzy jest to 90%, ale może jestem w błędzie ;). Natomiast interpretacja przekazu pańskich wpisów nasuwa watpliwości co do strony, której Pan kibicuje...
1. Oczywiście także jestem za tym, aby zorganizować się i nie sprzedać akcji po tym śmiesznie niskim kursie. Swojego pakietu (56500 akcji) nie sprzedam poniżej 4.5-5. Wystarczy, że kilku/-nastu "średniej" wielkości graczy takich jak ja nie sprzeda i Sawicki zostanie zablokowany. 2. Moim skromnym zdaniem działanie zarządu było na niekorzyść spółki, celowe zaniżanie kursu (odpisy, manipulowanie opinią - choćby milczenie zarządu ostatnio, itd) w celu kupna po jak najniższym kursie - sprawą powinien zająć się co najmniej KNF, co do tego nie mam żadnej wątpliwości, było to działanie na niekorzyść spółki i akcjonariuszy.
Obecnie po zmianie przepisów (wchodzą w życie bodajże od 04.06.2016r), aby przegłosować decyzję o wycofaniu wycofujący musi dysponować min 90% głosów na WZ. Blokującym wystarczy 10% głosów. Najlepiej jeżeli drobni akcjonariusze założą porozumienie. Generalnie na naszej bananowej giełdzie to ostatnio bardzo "modny sposób" na "legalne" oszustwo drobnych akcjonariuszy (wcześniej Polcolorit, obecnie Redan). Warto poczytać fora tych spółek, aby podpatrzeć jak się zorganizować i bronić przed przymusowym wykupem. Nie śledzę TFO (kursu i obrotów), ale o ile Sawicki już wcześniej nie dokonał wykupu na słupy (tak, aby niewielu mu brakowało do 90% głosów), to obrona przed wykupem powinna się Wam (a w zasadzie musi) udać. Myślę, że w rezultacie macie dużą szansę osiągnąć cenę ok 6zł ( z tego co widzę po przejrzeniu kilku raportów, to spółkę od 1Q2015 zdołowały ciągłe odpisy, a taka cena - godziwa - była chyba w 2015r.)