Dlatego nie warto było tu siedzieć do dywidendy, bo teraz jak ktoś chce, to może sobie kupić taniej, nie przejmując się odcięciem dywidendy i stratą podatku. Pytanie tylko czy jest sens to brać ? Na razie trzeba spokojnie poczekać do wyników i zobaczyć co dalej z sypaczem, bo niewykluczone, że za chwilę powróci. Mnie już ta spółeczka przeszła. Zero wzrostu po infie o megadywidendzie, permanentne sypanie akcji przez jakiegoś typa. Żenua.
Dla tych co chcieli pobrac dywidende raczej warto bylo i bedzie tu siedziec.
Nie ma obecnie przeslanek do mocnego osuniecia sie kursu, a poniewaz firma dobrze zarabia dlugookresowo powinien sie umacniac.
Nie przekonałeś mnie. 0% podatku to dla mnie żaden problem, a jak sprzedałeś z zyskiem na maklerskim zwykłym to i tak musisz zapłacić podatek z zysków. Jak ktoś uparcie będzie sypał- to czeka posiadaczy gradualny wzrost wsp. dywidendy. Od lat spółka albo płaci coraz więcej dywidendy albo zwiększa swoja rentowność. To jest niezniszczalny papier. Jak ktoś będzie cały czas utrzymywał niski kurs - dywidenda będzie i 15 zł w końcu. Ciekawe czy za te parę lat sypacz będzie miał jeszcze jak sypać, oraz czy będzie sprzedawał po cenie dywidendy? A może ktos jest tak głupi, że sprzeda ponizej dywidendy pewnego dnia? Wtedy GPW po technicznym odcięciu wyjdzie cena minus tj. giełda dopłaci za wzięcie tych akcji gotówkę na konto, a idiotom sprzedającym wyślą komornika, z informacją że musza dopłacić za oddanie :) ? Spadek ceny tych akcji to interes życia w terminie 5-10 lat w każdym razie. Już w 2 lata spółka 35% swojej ceny dała w dywidendzie, to jest śmieszne, a w 5 lat koło 60%.
wynikowo bardzo fajna spółka, szkoda tej przedziwnej sytuacji w okresie dywidendy (a może akurat tu normalnej - patrz historia) kupiłem za około 19, wywaliłem po 19,6-19,7. chętnie wrócę jak będę 14,. i wyniki jak dotąd.
Na 14 to chyba poczekasz do końca świata w obecnej sytuacji ;) Ja tam sobie co roku dobieram jak poniżej 16 jest, korzystając z przeceny. Na 14 nie liczę, bo wyniki nie są nigdy jak dotąd, a gradualnie polepszają się, tak samo jak dywidenda. A to wszystko ponieważ spółka pozostałą część zysku inwestuje bardzo skutecznie. Moje akcje kupione poniżej 16 zeta dały mi w tym roku ponad 20% dywidendy (względem ceny). 15% podatku zwracam sobie w EURO- wystarczy Litwinom co 5 lat wysyłać ten kwitek o zwrot. Więc jednocześnie akcje dają mi hedge na spadek złotówki (dość ważny w dzisiejszych czasach).
Wczoraj rachunek maklerski zalozyles dopiero? Przeciez to bylo wiadome, ze bedzie odciecie i kurs spadnie. Obstawiam rowniez, ze sypacz, ktory do tej pory trzymal kurs, by ten nie wystrzelil, bedzie spokojnie dobieral po 15-16 zeta i znowu wracamy na 20zl.
Mam wrazenie, ze niektorzy nie wiedza o co chodzi z dywidendami..
Dziwnie się akcje spółki zachowują. Szkoda, że tak spadły, ale widać ewidentnie, że ktoś z dużych akcjonariuszy manipuluje cenami. Jak tak sypał przez ostatni miesiąc, to teraz będzie musiał kupować. To jest szansa na całkiem spory wzrost, bo spółka wydaje się być całkiem, całkiem interesująca, szkoda, że nieprzewidywalna. Szczerze liczyłem na wyjście z inwestycji po dywidendzie, no ale widocznie trzeba będzie jeszcze trochę przetrzymać akcje, bo spadek nie jest wywołany żadnymi złymi informacjami ze spółki (przynajmniej mi nic nie wiadomo). Chyba, że idzie jakiś inside trading, ale na to wpływu nie mamy (z resztą trochę długi czas aktywności sypaczna, jak na inside). Takie jest moje zdanie.
Tak, ktoś manipuluje kursem. Spadek nieuzasadniony, dlaczego teraz, wszak wczoraj umożliwiono zakupy po cenie niższej o te ok. 4 zł a jednoczesne załapanie się na dywidendę. Wcześniejsze posty o tym, że tak się dzieje w przypadku spółek dywidendowych nie mają tutaj uzasadnienia. 24 maja kasujemy dywidendę, w okolicy czerwca kurs wróci na 19-20 zł.