• Wyborcza pisze o Brasterze Autor: ~Czytelnik [46.77.124.*]
    Wyborcza.pl Gazeta Wyborcza Nauka Nauka dla każdego
    Polak Potrafi. Wynalazek: Podręczny tester do diagnostyki raka piersi
    Aleksandra Stanisławska 26.04.2016 00:00

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,145452,19975807,polak-potrafi-wynalazek-podreczny-tester-do-diagnostyki-raka.html#ixzz46uf1u8Ni
  • Re: Wyborcza pisze o Brasterze Autor: ~JanP [31.174.184.*]
    Polak Potrafi. Wynalazek: Podręczny tester do diagnostyki raka piersi

Aleksandra Stanisławska
    26.04.2016 00:00
    AAA
    link
    Urządzenie Braster (Fot. Materiały promocyjne)
    Tester może wykryć wczesne objawy nowotworu piersi. Mechanizm działania Testera opiera się na wykorzystaniu ciekłych kryształów do uzyskania obrazów termograficznych ciała
    CO

Mieszczące się w dwóch dłoniach urządzenie o nazwie Tester może wykryć wczesne objawy nowotworu piersi. Jest to sprzęt przeznaczony do domowego użytku, a nie dostępny wyłącznie w szpitalu. Jego twórcy zapewniają, że jest tak samo skuteczny w diagnostyce raka piersi jak USG i mammografia.

Cały tekst: link
  • Re: Wyborcza pisze o Brasterze Autor: ~fi [78.10.135.*]
    Tester może wykryć wczesne objawy nowotworu piersi. Mechanizm działania Testera opiera się na wykorzystaniu ciekłych kryształów do uzyskania obrazów termograficznych ciała

CO

Mieszczące się w dwóch dłoniach urządzenie o nazwie Tester może wykryć wczesne objawy nowotworu piersi. Jest to sprzęt przeznaczony do domowego użytku, a nie dostępny wyłącznie w szpitalu. Jego twórcy zapewniają, że jest tak samo skuteczny w diagnostyce raka piersi jak USG i mammografia. Mechanizm działania Testera opiera się na wykorzystaniu ciekłych kryształów do uzyskania obrazów termograficznych ciała. Technologia sztucznej inteligencji ułatwia ich interpretację. Tester zdobył niedawno nagrodę w plebiscycie Soczewki Focusa w kategorii innowacje medyczne.

KTO

Pomysł stworzenia medycznego testera termograficznego narodził się w głowach dr. inż. Henryka Jaremka i dr. Jacka Stępnia, którzy wraz z grupą naukowców rozpoczęli prace nad tym urządzeniem w 2007 roku. Wywodzą się oni z tzw. szkoły ciekłokrystalicznej, która przez lata rozwijała się w obrębie Wojskowej Akademii Technicznej (WAT) w Warszawie. Badacze kontynuują prace nad rozwojem wynalazku w ramach utworzonej w 2008 roku firmy Braster. W opracowaniu i wdrożeniu prototypu Testera wciąż pomagają naukowcy z WAT, do których dołączyli badacze z Wojskowego Instytutu Medycznego w Warszawie.

JAK

- Samobadanie za pomocą dłoni, czyli jedyna dostępna domowa metoda diagnostyki raka piersi, nie jest narzędziem doskonałym, zwłaszcza że mogą w nim zostać pominięte niewielkie guzki świadczące o wczesnym etapie rozwijającej się choroby - mówił podczas rozdania nagród w plebiscycie Soczewki Focusa Marcin Halicki, prezes firmy Braster. - Chcemy, by nasz wynalazek uzupełnił tę lukę.

Urządzenie wykorzystuje wynaleziony i opatentowany przez naukowców z Brastera unikalny w świecie sposób wykorzystania ciekłych kryształów do rozpoznawania termograficznego obrazu pochodzącego z ciała. Tester jest w stanie wykryć i wskazać podwyższoną temperaturę w piersi, co może być pierwszym sygnałem ogniska zmiany nowotworowej.

Uzyskane w ten sposób obrazy są przesyłane do centrum telemedycznego, gdzie są analizowane z pomocą algorytmów wykorzystujących sztuczną inteligencję. Domowe badanie piersi powinno się odbywać zgodnie z zaleceniami raz w miesiącu, za każdym razem komputer będzie porównywał wyniki z poprzednimi badaniami.

Jeśli oprogramowanie wykryje podejrzane zmiany, poinformuje o tym obsługę centrum. Dzięki temu pacjentka trafi pod opiekę lekarzy na wczesnym etapie rozwoju choroby, kiedy wyleczalność raka piersi wynosi powyżej 96 proc.
  • Re: Wyborcza pisze o Brasterze Autor: ~Czytelnik [83.9.127.*]
    link
    Mieszczące się w dwóch dłoniach urządzenie o nazwie Tester może wykryć wczesne objawy nowotworu piersi. Jest to sprzęt przeznaczony do domowego użytku, a nie dostępny wyłącznie w szpitalu.
  • Re: Wyborcza pisze o Brasterze Autor: ~fisher [78.10.135.*]
    Porządny artykuł w Wyborczej, w dziale nauka.

Bardzo dobrze, widać, ze marketing rusza.
    1. Braster jednym ze sponsorów wielkiego światowego kongresu raka piersi, będzie tam się intensywnie prezentował przed wszystkimi najważniejszymi w branży.

2. Baaardzo dobra, estetyczna i przejrzysta strona internetowa, w przygotowaniu jest wersja angielska.

3. Poważny artykuł w Wyborczej, która, mimo wszystko, jest wciąż najpoważniejszą gazetą codzienną szeroko pojętej inteligencji i biznesu.

I to wszystko w ciągu 1-2 tygodni.
    Żarty się kończą, jeśli już się nie skończyły.

• Re: Wyborcza pisze o Brasterze Autor: ~oko_proroka [87.206.133.*]
    Faktycznie, Ci którzy nauczyli się czytać w 2016r. mogli nie czytać wcześniejszych informacji o tym nowym" wynalazku

ja czytałem o tym od ...2009 roku, nie pamiętam dokładnie, bo stary jestem :)...były artykuły w 2009..2010, 2012, 14..15...będą w 17

a poniżej info spółki z 2009! roku (7 lat :))

Prace badawcze nad testerem są bardzo zaawansowane, a użyteczność do wykrywania patologii piersi u kobiet została potwierdzona dzięki współpracy i zaangażowaniu znakomitych ekspertów...... Tester został zgłoszony do rejestracji w Urzędzie Rejestracji Produktów Leczniczych Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, jako wyrobu medycznego klasy I. Technologia ta jest również objęta zgłoszeniem patentowym.
  • Re: Wyborcza pisze o Brasterze Autor: ~panda [78.88.31.*]
    Oh już tak się nie musisz troszczyć o cudzą kasę panie wujku dobra rada :)
    Dnia 2016-04-26 o godz. 14:34 ~panda napisał(a):
    > Oh już tak się nie musisz troszczyć o cudzą kasę panie wujku dobra rada :)

martwię się o swoją kasę ;) wczoraj sprzedałem...jak zawsze, gdy gdy o Brasterze zaczynają pisać :)

Lubię Brastera ....bo daje dużo zarobić - mimo, że nikt go nie widział, ale wielu słyszało
  • Re: Wyborcza pisze o Brasterze Autor: pandorinium [78.88.31.*]
    To taka dobra rada ode mnie. Robienie z siebie durnia poprzez naganianie na spadki nie ma sensu, szkoda na to tracić czas. :)
    Dnia 2016-04-26 o godz. 15:03 pandorinium napisał(a):
    > To taka dobra rada ode mnie. Robienie z siebie durnia poprzez naganianie na spadki nie ma sensu, szkoda na to tracić czas. :)

.........................
    podobnie jak naganianie na wzrosty i ich nieograniczony zasięg :)

• Re: Wyborcza pisze o Brasterze Autor: pandorinium [78.88.31.*]
    Akurat tego nie robię, za to Ty pięknie pokazujesz swój poziom :)
    Dnia 2016-04-26 o godz. 15:15 pandorinium napisał(a):
    > Akurat tego nie robię, za to Ty pięknie pokazujesz swój poziom :)

......................................

a to nie Twój wpis z marca o pompie i podbijaniu Świata?? :)) - akurat wtedy (marzec 2016 ) dokupowałem

pandorinium napisał(a):

"Albo pompa pod emisję :) Komunikat ok, emisja czy pożyczka nie jest czymś złym zakładając, ze rzeczywiście z tego coś będzie. (...)
    Polska, niemcy i Angilia i na końcu przyszłego roku wisienka na torcie czyli Ameryka :)"

• Re: Wyborcza pisze o Brasterze Autor: ~hehe [91.237.86.*]
    Kakaowe oczko sprzedałeś wczoraj to spadaj i nie zaśmiecaj forum. Szukaj lepszych okazji................
  • Re: Wyborcza pisze o Brasterze Autor: ~snikers [178.42.114.*]
    Ten fiut proroka to to samo co swiss, więc szkoda się napinać.
  • Re: Wyborcza pisze o Brasterze Autor: ~panda [178.36.17.*]
    Ty tak na serio, naprawdę aż taki poziom inteligencji prezentujesz i rozumienia tekstu pisanego? :D Tak, to są moje słowa, tylko ciekawe gdzie tutaj jest naganianie na wzrosty i o zgrozo może podawanie jaki będzie kurs w przyszłości. Chcesz mi powiedziec, ze prezes spółki też nagania jak leszcz pisząc o planach wejścia na światowy rynek z urządzeniem? :) Kurde, jakich tu ludzi przyszło mi poznać na tym forum.
    Dnia 2016-04-26 o godz. 16:45 ~panda napisał(a):
    > Ty tak na serio, Chcesz mi powiedziec, ze prezes spółki też nagania jak leszcz pisząc o planach wejścia na światowy rynek z urządzeniem? :) Kurde, jakich tu ludzi przyszło mi poznać na tym forum.

Tak, na serio...
    przytaczałem nie mniej ni więcej tylko właśnie przedstawicieli i ojców Brastera - a w 7 letniej historii narodzin testera wielu ich było - łączyło ich jedno - każdy roztaczał wizje, że sukces jest tuż tuż... produkcja ruszała wielokrotnie, ale po tych infach. zarabiali jedynie Ci co sprzedawali po silnym wzroście - oczywiście zarabiali też wszyscy, którzy brali pensję pracując nad cudownym wynalazkiem :)

teraz gram tak jak oni i razem z nimi - Wy jesteście dawcami
    Wiem boli, ale na GPW "gramy" przeciwko sobie

od inwestowania są inne spółki

• Re: Wyborcza pisze o Brasterze Autor: ~miszczuniu [87.207.198.*]
    Zwłaszcza JSW - Dobra Inwestycja.
  • Re: Wyborcza pisze o Brasterze Autor: ~panda [178.36.17.*]
    Spoko, przyszłość nas rozliczy, kto miał nosa. Ty od DT czy ja od czekania na spokojnie :) Ale jak się coś pisze to jednak mna poziomie, a nie słabe naganianie. Postaraj się lepiej :)
  • Re: Wyborcza pisze o Brasterze Autor: ~supernova [80.245.177.*]
    około 15 powyższych wpisów
    obrazuje poziom czytelników wyborczej
    żenada
[x]
BRASTER -4,92% 0,58 2023-05-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.