• Walne i Dywidenda Autor: ~led [77.119.130.*]
    A co tutaj taka cisza??? Wiem, pieniadz lubi cisze :)
    Juz w piatek 15.04 mamy Walne. Na Walnym powinni potwierdzic dywidende na poziomie 0,40 PLN/akcja (w zeszlym roku bylo jeszcze 0,30 PLN/akcja) co oznacza stope dywidendy 8,5% !!! jedna z najwyzszych na calej gpw.
    Co wazne, w piatek Walne, a w poniedzialek 18.04. od razu ostatni dzien w ktorym mozna kupic akcje z prawem do dywidendy.

PS. Wiem, ze informacja o tej dywidendzie juz byla jakis czas temu i wtedy nastapilo topnicie i wzrost o ok. 15%, ale przy takiej stopie dywidendy spolka spokojnie pod 5 PLN powinna sie zblizac
  • Re: Walne i Dywidenda Autor: ~nowak [89.75.62.*]
    A to niespodzianka. Dywidenda 0,55 zł !!!!
  • Re: Walne i Dywidenda Autor: ~obserwator [178.235.48.*]
    Duże obroty pod koniec sesji kurs strzelił o prawie 5%. Informacja o wysokości dywidendy w komunikatach ukazała się koło godziny 18.
    Równiejsi są wszędzie.
  • Re: Walne i Dywidenda Autor: ~bumbum [93.11.167.*]
    Niestety. Z drugiej strony...długo była promocja, wskaźniki b.dobre, firma z dobrymi tradycjami i mało kto kupował. Gdybym miał kasę, to dokupiłbym teraz, jak było na dołku.
  • Re: Walne i Dywidenda Autor: ~supernova [80.245.177.*]
    tu jeden kolega pisał o dywidendzie 0,40 pln/akcję
    Międzi 15 a 19 kwietnia kurs spadł o (4,88 - 4,30) = 0, 58 pln/akcję
    Czyli mimo dywidendy jesteście błyskawicznie stratni - 0,18 pln/akcję
    dobrze rozumuję?
    Zarobili tylko Ci co sprzedali przed prawem nabycia .... 15 kwietnia

• Re: Walne i Dywidenda Autor: ~Janek [193.25.183.*]
    Dywidenda wyniosła 0,55 zł. Tak się zapytam, ale wiesz, że kurs jest obcinany o wysokość dywidendy?
    to inaczej policzę.
    Max kurs dnia 18tego wynosił 5 zł
    5,00 - 4,30 = 0,70
    strata po dywidendzie .... minus 0,70 pln/ akcję licząc od kursu max przed
    a dydwidenda, jak piszesz ...plus 0,55
  • Re: Walne i Dywidenda Autor: ~obserwator [178.235.48.*]
    Dywidenda to 0,55 ale brutto. Stratny to jest ten co żongluje akcjami jak gorącymi węgielkami. Zyski zjadają koszty transakcyjne i podatki. Ja siedzę długo i na lenie mam zwrot godny pozazdroszczenia (łącznie z dywidendami). Nie wiem jakim trzeba być łosiem żeby kupować pod dywidendę i sprzedawać po odcięciu. Branża leny jest silnie skorelowana z koniunkturą w budownictwie a ta ma rosnąć przez fundusze unijne. Warto siedzieć na lenie przynajmniej kilka następnych lat.
    Nic dodać, nic ująć. Jestem tu czwarty rok i same dywidendy zwróciły mi połowę kosztów zakupu pakietu.
    Nadal nie rozumiem ....nowy jestem
    Co mi daje dywidenda?
    Skoro akcje maleją o jej wartość.
    Bilans wychodzi na zero.
    Raczej bilans jest ujemny, bo obowiązkowy podatek Belki od dywidendy.
    Wartość akcji spada o brutto,
    My zyskujemy netto
    Suma sumarum jesteśmy stratni 19 %

Lena jest spółką typowo dywidendową dla cierpliwych i fundamentalnych inwestorów. Kupowanie jej tylko dla dywidendy i krótko potem sprzedawanie nie ma sensu, bo tak jak piszesz w krótkim terminie jesteś na minusie. Ja tu jestem od kilku lat i mam zamiar jeszcze parę lat być. I z mojej perspektywy to, że wartość dywidendy jest odejmowana od kursu nie ma większego znaczenia, bo w długim terminie jestem na sporym plusie. Zresztą otwórz sobie wykres leny na stooqu. Weź okres powiedzmy ostatnich 5 lat z zaznaczonymi punktami wypłaty dywidendy. Szybko zobaczysz, że zawsze w przeciągu kilku m-cy kurs odrabiał odciętą dywidendę.

• Re: Walne i Dywidenda Autor: ~aleks [31.130.96.*]
    Masz racje jesteśmy stratni o 19%. To jest płacenie podwójnego podatku, wszędzie i każdemu to powtarzam. Dywidenda jest z zysku netto płacona czyli firma już zapłaciła podatek od tych pieniędzy, nie rozumiem dlaczego mamy płacić jeszcze raz podatek od tych samych pieniędzy. To jest jawny skandal i złodziejstwo
    właśnie patrzę na stooq na 5 letni wykres, tak jak pisałeś.
    super ..... + 150,1 % przez 5 lat.
    Załóżmy 2 warianty:
    A) BEZ DYWIDENDY ......... mam zarobione 150 %
    B) Z DYWIDENDĄ .............. mam zarobione 150 % i od tego muszę odjąć każdego roku podatek od dywidendy
    Czy ja tu czegoś nie rozumiem?

• Re: Walne i Dywidenda Autor: uki_s [81.200.198.*]
    ????
    Jeśli bez diwidendy jest +150% a firma corocznie wypłaca diwidende to oprócz 150% są jeszcze wpływy z diwidendy w gotówce netto (np.: 5% rocznie to mamy dodatkowe 25%) ktorych nie widać na wykresie bo wypłacana jest wprost na konto.
  • Re: Walne i Dywidenda Autor: ~Bee [83.137.1.*]
    Jeśli zrealizujemy w końcu to 150% i sprzedaż papier to trzeba w końcu odprowadzić podatek od zysków kapitałowych który już dywidendy nie obejmuje(bo płacisz od niej podatek od dywidendy),owszem jeśli wejdziesz na jednym z niższych kursów przed dywidenda i wyjdziesz w szczycie tuż przed jej odcienciem zazwyczaj zyskasz więcej niż da Ci dywidenda, zakładając że odkupisz akcje ponownie w najniższym punkcie po przedziale dywidendy,a kurs dalej będzie szedł się w gore, ale do tego potrzeba sporo wyczucia i refleksu
  • Re: Walne i Dywidenda Autor: ~Lenka [93.105.101.*]
    Wystawiam peg na 3.95 ale obroty Tak marne, że trzy transakcje dziś.
[x]
LENA 0,00% 2,60 2025-12-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.