Widac optymizm dalej w modzie, ale.. negatywnych mozliwosci tez jest sporo do kalkulowania. Oprocz znanego swietnego "odpis januszy" zarzadu jest ryzyko ktore szybko moze doprowadzic ta zabawe do konca.
Do wynikow albo po to sie moze okazac, ze po tym jak im nieruchomosc pod zastawik stracila na wartosci to bank powie dziekujemy cofamy kredycik albo prosze czesc splacic... i sie plynnosc skonczy. Idealna spolka dla spekuly, wystarczy, ze ktoras spoldzielnia ma kolege w banku i zrobia z kursem co chca i kiedy chca :). A potem tu upadlosc ukladowa tu ratunek z nieba potem znowu pieklo, i jazda po kilkaset procent gora kilkadziesiat w dol... na groszowych poziomach oczywiscie. Tysiac razy grane na innych smieciach, a do tego grona ten walor dolaczyl.
Może tak być, ale można gdybać inaczej... . Wprowadzili hammer+ do play, teraz cube'a lte, dorzucili też starych cube'ow. Za chwilę się okaże, że kazano im do cna wyczyścić magazyny i wartość nieruchomości po audycje przed odsprzedażą kontrolnego pakietu.... Dla takiego play rzucić 50m prezesowi za pakiecik to drobne, a posiadanie marki własnej, magazynu pod różne gadżety GSM do promocji w sieci to ciekawe perspektywy. Tak działa, bardzo z resztą skutecznie filipinski myphone - operator z bardzo silną marką własną.
Co do myPhone to dużą szansa dla nich jest linia Hammer a w szczególnosci Hammer Axe. Widac że ta linia sie bardzo dobrze sprzedaje i jak zdobęda duzo wiecej dystrubutorów stacjonarnych- bo jak narazie to tylko przez net idzie, to jest sznasa na duzy wzrost przychodów i zysków. Pewnie jeszcze w tym roku albo w przyszłym powinnien byc nastepca AXE lub inny model z tej serii.
Dziwi mnie tylko czemu na stanowiskach Teletorium nie ma Hammer Axe!!
Co do Hammera Axe to warto to przeczytac: W grupie smartfonów w cenie do 1000 zł zwyciężył "pancerny" myPhone Hammer AXE LTE. http://media2.pl/technologie/132939-Polacy-wybrali-najlepsze-produkty-IT.-CHIP-Produkt-Roku-2016.html
Odpowiem Ci . 1. Fatalna dostępność u producenta 2. Bardzo niska marża 3. Większa awaryjność w stosunku do konkurencji a serwis ich to dramat.
Zamiast moczyć w axe lepiej, wygodniej, łatwiej oraz bezpieczniej obrócić kapitałem na popularnych markach jak np Samsung, Sony.... kilka razy tą samą gotówką przez ten sam czas.
Co do 2 i 3 to ok, ale z dostępnościa jest tak słabo??? - czyżby aż tak mało tego towaru mieli, trochę dziwne patrząc że akurat Axe dość dobrze się sprzedaje więc powinni mieć większe zapasy. A z drugiej strony inne modele myPhone są w Teletorium!!
Jest sporo innych modeli to racja ale sprzedaje się garstka. Ładnie schodzą halo 2, Fun4 przyzwoicie się sprzedaje, Cube słabo, Hammer2 coś kapie, Infinity wogóle, Iron zalega na półkach. Wbrew pozorom do biedronek nie trafia zbyt wiele sztuk, może 1-2 na sklep. Jeżeli jest to model chodliwy to właściciele Teletoriów wykupują ponieważ jedyna szansa na zrobienie przyzwoitej marży, własne stoiska traktują po macoszemu pod kątem cen. Z dostępnością poprawie, napisałem ogólnikowo. Z nowymi modelami jest słabo na starcie, prawdopodobnie badają rynek.
No powiem szczerze że jestem zdumiony Waszą wiedzą na temat tego co i jak się sprzedaje oraz jak myPhony wypadają jakościowo względem innych marek. Co Wy macie wgląd w szczegółowe zestawienia handlowe Telforceone i konkurencji ? Sam czasem pokuszę się o jakąś perspektywę bazując na tym co widzę w sklepach czy na necie ale stety/niestety jesteśmy zbyt maluczcy aby przerzucać się takimi rewelacjami. Będąc w temacie pisałem w jednym z postów o tym jak to w łódzkim Saturnie oniemiałem widząc prawie całe portfolio myPhonów na półce...było to ok dwa mies. temu a przy okazji odwiedzin w ostatni weekend zobaczyłem...wielkie 0!!! Jaki z tego wniosek można wysnuć?:) - nie zapłacili za półkę bo chcą oszczędzić? - wywalili ich na zbity pysk bo kulawa jakość? - wepchnął się ktoś inny? Popieprzony jest ten rynek i tyle.
Z drugiej strony szkoda wydawac kase na promocje w IIQ bo to najsłabszy z kwartałów. Lepiej ruszyc z promocją w sierpniu-wrześniu jak sie szkoła zacznie i przed IVQ
To zależy od punktu. Ostatnio jak sprawdzałem w Kołobrzegu, to mieli Axe ale 3G, LTE nie było. Z kolei kiedyś w Bielsku jak sprawdzałem to nie mieli wcale. Nie zgodzę się co do sprzedaży internetowej - sadzę że w tej formie są większe marże. P.s. Dobrze, że coś się rusza z MyPhone, dwa modele w Play i niedługo solidny Infinity 2S, który chyba sobie kupię :)
Sprzedaż sie rusza, ale pytanie czy cos na tym zarabiają!! Bo oddawać za darmo zawsze mozna- sztuka to na tym zarobić. A patrząc na ceny po jakich sprzedają to raczej jest blisko granicy opłacalności.
Sprzedawać sprzedają, zarabiać zarabiają tylko ile z tego widzimy w raporcie i netto to wie tylko Sawicki i najbliższa świta. Trzeba by było zwerbować jakiegoś handlowca. Ja już nad tym pracuję i coś ze Skarbówki się wyłowi. Może dowiemy się czy Tfone kupuje od Chińczyka czy od jakiegoś TFO-POL.Z.o.o. Ale to jest masakra, że 50% udziałowców nie ma podstaw aby zaufać jednemu kolesiowi trzymającemu kolejną połowę udziałów. Panie Sawicki wyjdź Pan z ukrycia i wybełkotaj ze dwa słowa do dawców kapitału. Dlaczego jest tak dobrze skoro jest tak źle:)
A ja myślę /mam nadzieję, że dobrze/, że w końcu nadchodzą lepsze czasy dla tfona. 1. Dno klepane od dłuższego czasu i ubywa wywalających. 2. Niskie bazy w kolejnych kwartałach. 3. Dużo lepszy od dłuższego czasu kurs USD to tańszy towar i niższe po przeliczeniu kredyty walutowe. 4. Z d.... rezerwy, odpisy, aktualizacje zrobione. Może w jakimś momencie pojawi się np. ekstra kasa np z Wratislavii lub ze sprzedaży ich długu. 5. Jeśli przyjąć, że S. z ferajną wykonuje ruchy żeby dokupić walor to w końcu musi mu zależeć na wzroście kursu. 6. Cały czas mają niezłą nieruchomość do ewentualnej sprzedaży czy inwestycji - choć hipoteka mocno zajęta. 7. Potęcjalnie można jakąś część firmy komuś odsprzedać, co przy obecnej kapitalizacji oznaczać może duży wzrost kursu. 8. 500+, no może. 9. Teoretycznie po lepszych wynikach mogą w końcu rozpocząć realizację uchwały o skupie akcji własnych. 10. Wejdzie ktoś z zewnątrz - osobiście nie wierzę, że S. kogoś dopuści. Mając powyższe na uwadze uśredniam moją nie udaną dotąd inwestycję i mam tego już tyle, że aż się boję.....
Wszystko się zgadza. Pierwsza polowa roku może być taka sobie- co wynika z tego co w sprawozdaniu pisali że myPhone może mieć niższa rentowność. Może inne biznesy nadrobią, a lepsze czasy od IIIQ być może jak kurs USD/PLN nie wyskoczy do góry.