Vestors dawał 2x po 26 zł, wyniki pokazały, że nie mylili się co do zysku i brutto i netto, także przy lepszych nastrojach 26 zł jest ceną zupełnie realną, a po drodze za miesiąc dywidenda. Trzymam cierpliwie papier i wierze w dobre decyzje zarządu.
Prośba o sugestię czy sprzedać czy trzymać akcje na jutro. Usilnie proszę o fakty co się stanie jutro z kursem ? Poleci w dół i przez kilka miesięcy będzie nisko kursował ?
Także sprzedałem z zyskiem niewielkim. Nie chciało mi się czekać na dywidendę, choć pierwotnie zakładałem ten scenariusz, ale uznałem, że po odcięciu kursu o wielkość dywidendy, kurs poleci w dół. Chociaż niekoniecznie będzie taki scenariusz jak w zeszłym roku, ponieważ były najpierw wyniki I kwartału, a potem dywidenda i potem długo , długo nic i pikowanie w dół do nowego roku i chyba nauczeni tym faktem, zrobili trik w innej kolejności czyli:, najpierw dywidenda, potem wyniki za I kwartał, które mogą zaskoczyć.
Nie mówię, że spółka jest zła, wręcz przeciwnie. Moim zdaniem jest ciekawa, biorąc pod uwagę fakt, że robią coś, by zwiększyć produkcję i wtedy wyniki sprzedaży mogą podskoczyć. Na duży plus to brak strat we wszystkich latach. Na minus, dość skąpe i ubogie komunikaty. Powinno choć raz w miesiącu jakiś sygnał. Na pewno będę obserwował tą spółkę.
Póki co 24pln raczej szybko nie zobaczymy ale pytanie co myślicie kiedy ta spółka będzie miała lepsze obroty? Przy takiej płynności akcji trudno wchodzić z większym kapitałem.
Lepiej to może być jak pokażą ile wydają na nową fabrykę. Generalnie Spółka ma sporo kapitału zapasowego, raczej przewidywalne zyski, więc można powiedzieć żę z czasem fundamety będą jeszcze lepsze. No cóż, ja siedze i czekam, czasem coś dobieram poniżej 15 zł, więcej nie płace.
Pytanie jak dzisiaj zareagują rynki po zamachu w Paryżu? To na minus ale na plus są rekordy w USA i fakt że powoli zamachy przestają na rynkach robić wrażenie.
Plus 20 mln zysku za 2016. Ale myślę, że cześć przeznaczą na inwestycję, a część będą trzymali jako bufor bezpieczeństwa. Szału z dywidendą nie będzie. Ważne żeby utrzymali przychody i zysk. Jak zrealizują plany to będzie grubo lepiej niż jest. Chyba, że na rynku się coś wywali )ale w każdym biznesie tak może być). W każdym razie trzymam za nich kciuki
To prawda. Akurat paradoksalnie cieszą mnie spadki gdyż jeszcze mogę sobie spokojnie dokupić to tu kilka akcji to tam. Oczywiście jest to inwestycja długoterminowa. Stan spółki jest o tyle pozytywny że dosyć zmniejsza prawdopodobieństwo na wtopę. Ryzyko zawsze jest. A jak to się mawia..hazard dopiero się zaczyna jak nie kontrolujesz ryzyka. Pozdrawiam.
Na POLWAX-ie od debiutu 2014-10-06 formuje się formacja eksplozji hossy. link Teoretyczny zasięg wzrostu po osiągnięciu 18,50 to 30 zł. (https://zapodaj.net/838e2e3608593.png.html).
Po udanym wyniku za 2016 rok spodziewam się sporego wzrostu kursu akcji, bo fakt że spółka rozwija się i rozpoczyna strategiczną inwestycję jest dobra wiadomością, bo nie siedzą bezczynnie.
Może informacja o dywidendzie już w drodze ? Tak jak już wcześniej pisałem duża obecność TFI i OFE w akcjonariacie będzie naciskałona dywidendę. Prezes swoją wypowiedzią tylko "zmiękczał" akcjonariat aby z zadowoleniem przyjeło niższa niż rok temu dywidendę. Pozdrawiam
Dnia 2017-03-21 o godz. 14:18 ~ToMike napisał(a): > Może informacja o dywidendzie już w drodze ? Tak jak już wcześniej pisałem duża obecność TFI i OFE w akcjonariacie będzie naciskałona dywidendę. Prezes swoją wypowiedzią tylko "zmiękczał" akcjonariat aby z zadowoleniem przyjeło niższa niż rok temu dywidendę. Pozdrawiam
Musze dołożyć łyżkę dziegciu, do tej dyskusji: cyt: Koszt budowy przez Polwax instalacji odolejania rozpuszczalnikowego wzrośnie do 159,9 mln zł ze 123,6 mln zł planowanych pierwotnie - podała spółka w komunikacie. Głównym realizatorem inwestycji jest Orlen Projekt. Instalacja będzie zlokalizowana w Czechowicach Dziedzicach. Prace mają zostać zakończone do końca grudnia 2019 roku.
Ps.pewnie będzie można dokupować po 14zł...................
To dobre info, wg mnie lepiej zrobić drożej i porządnie niż tanio i byle jak. Widać ,że zarządowi zależy na jakości , zapewne przełoży się na wydajność i sprawność działania inwestycji.
Wyższa cena inwestycji była wiadoma już od około 2 miesięcy więc pewnie jest w cenie. Wyniki za IV q również. Istotny wpływ na kurs będzie miało info o dywidendzie. Jezeli będzie ( oczywiście nie tak wysoka jak rok temu) to obstawiam to kurs pójdzie na północ ale jakis dużych wzrostów nie będzie. Brak dywidendy może być problemem dla kursu. TFI i OFE bardzo mocne w akcjonariacie będą na nią na pewno naciskały
.................. słodźcie dalej, widać jak market zareagował, na takie "dobre" info.
Ciekawy jestem kto robił pierwotną kalkulacje, kosztów, bo 40% przewału, nie powinno przydarzyć się profesjonalistom. To fakt, zobaczymy jaki kurs bedzie za kilka dni (powiedzmy tydzień).
Ps. coś wyników nie widać, a miały być dzisiaj, może po giełdzie ?
Klasycznie po zamknięciu. Ale wyniki w zasadzie znamy pewnie nie za bardzo bedą się różniły od wstępnych danych. Istotna będzie rekomendacja zarządu w sprawie dywidendy ( lub jej braku) choć wydaje mi sie że ostateczny bój o nią odbędzie sie na WZA. Zobaczymy jak zachowają się TFI&OFE
Jezeli ktos sie zna na księgowości, to przeciez wiadomo, ze koszty inwestycji sa aktywowane i nienkeca w p&l. Przez p&l idzie tylko amortyzacja gotowego srodka trwalego, wiec to nie wplynie na wyniki przyszlych okresow.... wie o co kaman?
Główne strategiczne cele cząstkowe Spółki (...): - Politykę dywidendową zgodnie z którą Zarząd Spółki będzie rekomendował w latach 2015- 2020 wypłatę z zysku na rzecz akcjonariuszy Spółki na poziomie 30-50% osiągniętego zysku netto uwzględniając bieżące potrzeby Spółki i perspektywy jej rozwoju.
Ostatnie zdanie moze wprowadzac niepewnosc, ale ja odczytuje to, ze wielkosc dywidendy bedzie sie wahac miedzy 30 a 50% zysku netto w zaleznosci od zapotrzebowania na hajs. Oczywiscie, Zarzad moze powiedziec, ze w zwiazku z wiekszym niz przewidywane zapotrzebowaniem na hajs na inwestycje dywidendy w tym roku ni ma, ale licze, ze jednak bedzie te 30% zysku netto.
Spółka w lutym podała: "Zarząd Spółki Polwax S.A. („Spółka”) przekazuje do publicznej wiadomości szacunki wyników osiągniętych przez Spółkę w roku obrotowym 2016: 1. Przychody ze sprzedaży netto wyniosły 294,6 mln zł 2. EBITDA wyniosła 31,0 mln zł 3. Zysk netto wyniósł 20,9 mln zł"
Czyli teoretycznie zaskoczenia wynikami być nie powinno bo z prognozą się zgadzają. Pytanie jaka cześć inwestorów/graczy liczyła jednak na lepsze pomimo wcześniejszego komunikatu.
Dnia 2017-03-28 o godz. 21:26 ~anon napisał(a): > Spółka w lutym podała: > "Zarząd Spółki Polwax S.A. („Spółka”) przekazuje do publicznej wiadomości szacunki wyników osiągniętych przez Spółkę w roku obrotowym 2016: > 1. Przychody ze sprzedaży netto wyniosły 294,6 mln zł > 2. EBITDA wyniosła 31,0 mln zł > 3. Zysk netto wyniósł 20,9 mln zł" > > Czyli teoretycznie zaskoczenia wynikami być nie powinno bo z prognozą się zgadzają. Pytanie jaka cześć inwestorów/graczy liczyła jednak na lepsze pomimo wcześniejszego komunikatu. =====================================================================================================
Zadaj sobie trochę trudu i porównaj podstawowe wyniki 2016 i 2015, będzie to niewątpliwie jakaś nauka dal ciebie. No i oczywiście wyciągnij wnioski.
> Zadaj sobie trochę trudu i porównaj podstawowe wyniki 2016 i 2015, będzie to niewątpliwie jakaś nauka dal ciebie. > No i oczywiście wyciągnij wnioski. > > Poważnie. >
Drogi Wietrze.
Mój komentarz dotyczył tego, że w lutym podano całkiem trafne (negatywne) prognozy więc mam nadzieję, że częściowo złe wyniki są już w cenie.
Nie za bardzo rozumiem jak się ma ten mój komentarz do Twojego polecenia mi porównania wyników. Podobnie jak Ty uważam, że bez zjazdu się nie obejdzie - zapewne różnimy się co do jego skali. To już tradycja tej spółki , że w każdym roku można ja sobie dokupić poniżej 15zł. Aż można by sobie na niej z lekka pograć jeśli ktoś się nie boi rocznego oczekiwania na realizację zysku :)
Na TPE pisałeś, że na forach piszesz tylko o spółkach na których grasz a nie w które inwestujesz… To jak to jest z Tobą tutaj?
Z obydwoma postami, zgadzam się w 100%. 1. Pisałem i potwierdzam, nie inwestuje w spółki z udziałem SP. 2.Pisze, gdy mam coś do napisania, bo coś się będzie działo............... Mam odruch wymiotny czytając takie bzdury jak kilkanaście postów -początkowych. Czy wy uważacie innych uczestników forum za ...d..li, i myślicie , że jeśli napiszecie , że jest tak dobrze, TO BĘDZIE DOBRZE I SPÓŁKA BĘDZIE ROSNĄĆ ?. Moim zdaniem nic bardziej mylnego. Po wynikach, które były zgodne z oczekiwaniami, rynku, lecz poniżej moich oczekiwań. Tak, Tak, ja mogę mieć oczekiwania, prowadzić jakaś analizę, a nie tylko posiłkować się przetrawioną papką informacyjną. Kto z Was czytał list prezesa? Może kilka procent, prawda? Pozdrawiam. Tyle. Ps. Piszecie o dywidendzie, jeśli będzie to na poziomie kilkudniowej zmienności, więc po co zawracać sobie głowę i dodatkowo płacić 19%. Dodatkowy "ból", polega na tym, że planowany koszt inwestycji ma wzrosnąć o ok 30%, a może i "uruchomienie" instalacji przesunie sie w czasie też np, o 2lata................I CO WTEDY?
Przeczytalem wszystkie opublikowane listy i komunikaty i wywnioskowalem ze obecna cena akcji jest atrakcyjna, nie ma powodu az do tak duzej przeceny akcji, to zwykla spekulacja, spolka jest dobra ma stale przychody i inwestuje w badania i rozwoj. Duzy udzial FF powoduje zawirowania na kursie akcji
Przeczytalem wszystkie opublikowane listy i komunikaty i wywnioskowalem ze obecna cena akcji jest atrakcyjna, nie ma powodu az do tak duzej przeceny akcji, to zwykla spekulacja, spolka jest dobra ma stale przychody i inwestuje wo badania i rozwoj. Duzy udzial FF powoduje zawirowania na kursie akcji