Odbiorcy Docelowymi rynkami internacjonalizacji przedmiotu projektu są rynki: niemiecki, francuski oraz skandynawski (Dania, Szwecja, Norwegia, Finlandia). Regiony te są wysoko rozwinięte i mają wysoką kulturę techniczną, która ułatwi implementację przedmiotu projektu na tych rynkach. W tych krajach istnieje szeroki rynek producentów żywności i wypożyczalni samochodów, co daje duży rynek potencjalnych klientów naszej firmy. Nie bez znaczenia jest też fakt bliskości geograficznej, która umożliwi ograniczenie w pierwszym okresie internacjonalizacji ilości koniecznych przedstawicielstw i potencjalnych partnerów biznesowych. Planowane wstępnie modele biznesowe działalności na rynkach międzynarodowych to sprzedaż gotowych produktów bezpośrednio lub dystrybucja na zasadach wypożyczenia urządzenia. Modele te pozwolą na lepszą kontrolę nad dystrybucją produktu i jakością obsługi klienta. Pierwszy z nich jest przeznaczony dla klientów zdecydowanych na zakup produktu i znających swoje potrzeby w tym zakresie, które nie ulegają zbyt dużym wahaniom. Model wypożyczenia jest przeznaczony dla klientów o nieokreślonym zapotrzebowaniu, które wykazuje dużą zmienność w czasie, a posiadanie przez niego w magazynie dużej ilości naszego urządzenia jest nieuzasadnione ekonomicznie.
Rynek i konkurencja Czujnik Sensoft jest kierowany do firm z branży spożywczej (dotyczy to zwłaszcza przedsiębiorstw produkujących mrożonki), farmaceutycznej, jak również firm zajmujących się przewozem osób i wynajmem samochodów. W samej Polsce działa ponad 200 firm farmaceutycznych oraz prawie 14 tys. firm zajmujących się produkcją spożywczą. Obecnie większość urządzeń tego typu dostępnych na rynku wyposażonych jest w czujniki chemiczne jednorazowego użytku. Za każdym razem trzeba więc stosować nowy czujnik. W przypadku występowania kilku czynników istotnych w przewozie danego produktu, ilość takich czujników zwiększa się, gdyż każdy z nich może mierzyć tylko jeden parametr, a odczytanie wyniku pomiaru jest możliwe tylko bezpośrednio. Nasz produkt wypełnia tę lukę – umożliwia bieżące odczytywanie informacji bez wiedzy firmy transportowej. Analiza SWOT Mocne strony – Niewielkie rozmiary urządzenia, które ułatwiają jego różnorodne zastosowanie. – Produkt wielokrotnego użycia. – Możliwość konfiguracji pod konkretnego klienta. Słabe strony – Ograniczony czas działania – urządzenie jest wyposażone w długodziałającą baterię (od 0,5 do 1 roku), jednak ze względu na ekstremalne warunki działania (np. działanie niskich temperatur) skraca się jej żywotność, a moment jej rozładowania jest trudny do przewidzenia. – Źródło zasilania jednokrotnego użytku – rozładowanie się baterii powoduje konieczność jej wymiany na nową. Szanse – Brak konkurencji – w chwili obecnej nie istnieją na rynku urządzenia o takim zakresie funkcjonalności. – Wysoka kultura techniczna w wytypowanych krajach, co ułatwi wprowadzenie naszego produktu na wytypowane rynki. Zagrożenia – Powstanie konkurencyjnego urządzenia tego typu co zmniejszy szanse ekspansji urządzenia i pule potencjalnych klientów. – Pojawienie się kryzysu gospodarczego w krajach, w których będzie wprowadzany produkt, który może spowodować zmniejszenie chęci przedsiębiorstw do inwestowania. – Niepewna sytuacja na rynku międzynarodowym.
Dnia 2016-04-04 o godz. 12:37 ~eo napisał(a): > Rynek i konkurencja > Czujnik Sensoft jest kierowany do firm z branży spożywczej (dotyczy to zwłaszcza przedsiębiorstw produkujących mrożonki), farmaceutycznej, jak również firm zajmujących się przewozem osób i wynajmem samochodów. W samej Polsce działa ponad 200 firm farmaceutycznych oraz prawie 14 tys. firm zajmujących się produkcją spożywczą. > Obecnie większość urządzeń tego typu dostępnych na rynku wyposażonych jest w czujniki chemiczne jednorazowego użytku. Za każdym razem trzeba więc stosować nowy czujnik. > W przypadku występowania kilku czynników istotnych w przewozie danego produktu, ilość takich czujników zwiększa się, gdyż każdy z nich może mierzyć tylko jeden parametr, a odczytanie wyniku pomiaru jest możliwe tylko bezpośrednio. Nasz produkt wypełnia tę lukę – umożliwia bieżące odczytywanie informacji bez wiedzy firmy transportowej. > Analiza SWOT > Mocne strony > – Niewielkie rozmiary urządzenia, które ułatwiają jego różnorodne zastosowanie. > – Produkt wielokrotnego użycia. > – Możliwość konfiguracji pod konkretnego klienta. > Słabe strony > – Ograniczony czas działania – urządzenie jest wyposażone w długodziałającą baterię (od 0,5 do 1 roku), jednak ze względu na ekstremalne warunki działania (np. działanie niskich temperatur) skraca się jej żywotność, a moment jej rozładowania jest trudny do przewidzenia. > – Źródło zasilania jednokrotnego użytku – rozładowanie się baterii powoduje konieczność jej wymiany na nową. > Szanse > – Brak konkurencji – w chwili obecnej nie istnieją na rynku urządzenia o takim zakresie funkcjonalności. > – Wysoka kultura techniczna w wytypowanych krajach, co ułatwi wprowadzenie naszego produktu na wytypowane rynki. > Zagrożenia > – Powstanie konkurencyjnego urządzenia tego typu co zmniejszy szanse ekspansji urządzenia i pule potencjalnych klientów. > – Pojawienie się kryzysu gospodarczego w krajach, w których będzie wprowadzany produkt, który może spowodować zmniejszenie chęci przedsiębiorstw do inwestowania. > – Niepewna sytuacja na rynku międzynarodowym. >
podaj linka do oferty handlowej, nigdzie w internecie nie ma, komu to sprzedają, Gdzie jest produkowany ten czujnik ?
w jajo was robią, gdzie są te czujniki , czy ktoś je widział, gdzie są produkowane ? dlaczego firma nie odpowiada na zadane pytania ? gdzie jest oferta ? ja sam zwróciłem się w piątek o ofertę bo chcę kupić , brak odpowiedzi !
Kompletnie nie znam się na analizie.Jestem początkującą właścielką a wkroczyłam na dość stary rejon. W analizie konkurencji zaufałam firmie http://necon.pl/uslugi/strategia-wizualna/ . Robią rzetelne rozeznanie w branży.Konkurencja nie śpi !
Dnia 2019-03-17 o godz. 18:43 ~yorkiteerier napisał(a): > Kompletnie nie znam się na analizie.Jestem początkującą właścielką a wkroczyłam na dość stary rejon. W analizie konkurencji zaufałam firmie http://necon.pl/uslugi/strategia-wizualna/ . > Robią rzetelne rozeznanie w branży.Konkurencja nie śpi !