• Moja ocena sytuacji Autor: ~Zamet_Industry [5.172.237.*]
    Witam,
    Uważam że ten kilkumiesięczny marazm przy niedużych obrotach powoli dobiega końca. W świetle ostatnich informacji ze spółki oraz niezłych perspektywach w najbliższym czasie można z dużym prawdopodobieństwem założyć wzrost wartości akcji Zametu. W przypadku takiego scenariusza powinien nastąpić równocześnie wzrost zainteresowania spółką przez inwestorów, a także co bardzo istotne, znacząca poprawa płynności na papierze, co pozwoliłoby na wejście akcjonariuszy z grubszym portfelem. Przymierzam się do pierwszych zakupów w następnym tygodniu i zakładam realną możliwość wzrostu kursu. Przy założeniu wzrostu  ceny akcji w okolice 2,30-2,60 powinna nastąpić naturalna poprawa płynności na tym papierze oraz zwiększone zainteresowanie rynku tą spółką. Czy powrót w okolice 5zł jest możliwy? - tego nie wiem, ale doświadczenie pokazuje, że na giełdzie (szczególnie naszej GPW) wszystko jest możliwe. Takie jest moje zdanie, a jak będzie to się z pewnością niedługo przekonamy, nie namawiam jednak nikogo na zakup/spćrzedaż akcji Zametu, każdy indywidualnie powinien podejmować decyzje i sam potrafić ocenić stosunek ryzyka do swoich możliwości. Zlecenie stop loss w tej sytuacji to rzecz jasna podstawa, ale o tym z pewnością nikomu już przypominać nie trzeba. No cóż... wypada tylko życzyć wszystkim forumowiczom trafnych inwestycji, chociaż ja tego niestety nie zrobię, ponieważ myślenie życzeniowe to jak wiemy dokładne przeciwieństwo myślenia logicznego :-)) Ale za to wszystkich pozdrawiam.
  • Re: Moja ocena sytuacji Autor: oelde [62.153.238.*]
    bardzo ładnie to napisałeś
    jeszcze tylko nam powiedz skąd ty się zerwałeś
  • Re: Moja ocena sytuacji Autor: ~zbuk [89.231.7.*]
    Zlecenie stoploss na zamecie przy 10k akcji powoduje spadek na groszaki.
    Co też niebawem się stanie.
  • Re: Moja ocena sytuacji Autor: ~qwertty [89.163.130.*]
    Dnia 2016-04-03 o godz. 14:47 ~Zamet_Industry napisał(a):
    > Witam,
    > Uważam że ten kilkumiesięczny marazm przy niedużych obrotach powoli dobiega końca. W świetle ostatnich informacji ze spółki oraz niezłych perspektywach w najbliższym czasie można z dużym prawdopodobieństwem założyć wzrost wartości akcji Zametu. W przypadku takiego scenariusza powinien nastąpić równocześnie wzrost zainteresowania spółką przez inwestorów, a także co bardzo istotne, znacząca poprawa płynności na papierze, co pozwoliłoby na wejście akcjonariuszy z grubszym portfelem. Przymierzam się do pierwszych zakupów w następnym tygodniu i zakładam realną możliwość wzrostu kursu. Przy założeniu wzrostu  ceny akcji w okolice 2,30-2,60 powinna nastąpić naturalna poprawa płynności na tym papierze oraz zwiększone zainteresowanie rynku tą spółką. Czy powrót w okolice 5zł jest możliwy? - tego nie wiem, ale doświadczenie pokazuje, że na giełdzie (szczególnie naszej GPW) wszystko jest możliwe. Takie jest moje zdanie, a jak będzie to się z pewnością niedługo przekonamy, nie namawiam jednak nikogo na zakup/spćrzedaż akcji Zametu, każdy indywidualnie powinien podejmować decyzje i sam potrafić ocenić stosunek ryzyka do swoich możliwości. Zlecenie stop loss w tej sytuacji to rzecz jasna podstawa, ale o tym z pewnością nikomu już przypominać nie trzeba. No cóż... wypada tylko życzyć wszystkim forumowiczom trafnych inwestycji, chociaż ja tego niestety nie zrobię, ponieważ myślenie życzeniowe to jak wiemy dokładne przeciwieństwo myślenia logicznego :-)) Ale za to wszystkich pozdrawiam.

podajesz ceny z kosmosu iprzy tym mowisz o logicznym mysleniu :))
  • Re: Moja ocena sytuacji Autor: ~do_qwertty [5.172.236.*]
    Dnia 2016-04-07 o godz. 14:31 ~qwertty napisał(a):
    podajesz ceny z kosmosu iprzy tym mowisz o logicznym mysleniu :))

Hehe, jeżeli mówisz o kosmosie to znasz zapewne powiedzenie, że są dwie rzeczy, które nie mają granic - kosmos i głupota ludzka. Zamiast marudzić trzeba było użyć tej logiki, o której pisałem i pakować papier po 1,50. W niecałe 3 tygodnie 32% zysku to chyba całkiem przyzwoicie, chociaż wcale nie zalecałbym sprzedaży akcji w tym momencie. Ech ynwestory, żeby zarabiać trzeba myśleć, nigdy odwrotnie ;-) Pozdrawiam

• Re: Moja ocena sytuacji Autor: ~elemelek [194.33.72.*]
    Dokładnie.
    Ale profesory z tego forum i tak pozostaną przy swoim stanowisku.
  • Re: Moja ocena sytuacji Autor: ~do_oelde [37.47.44.*]
    Dnia 2016-04-07 o godz. 11:48 oelde napisał(a):
    bardzo ładnie to napisałeś
    jeszcze tylko nam powiedz skąd ty się zerwałeś

Bardzo ładnie to ty pewnie baty zbierasz na Zamecie. Twój wpis to cena 1,54 wczorajsze zamknięcie to 1,94 dlatego ja jestem kolejne 26% do przodu. A ty czym się pochwalisz malkontencie?
  • Moja ocena sytuacji cd. Autor: ~Zamet_Industry [37.47.44.*]
    Witam,
    Moja ocena sytuacji bez zmian, czyli pozytywna. Obserwujemy od kilku tygodni w zasadzie ten sam schemat, zbieranie od drobnych przez prawie całą sesję niewielkich ilości na -5% -3%, następnie pod koniec sesji odbieranie wszystkiego co wystawione do +3% - +5%. Taka rozgrywka wiecznie trwać nie będzie i w końcu jedna ze stron ustąpi, uważam że w tym wypadku podaż. Przypomnę tylko, że duże pakiety poszły na poziomach 2.650.000 szt. x 1,69 zł / 320.000 szt. x 1,72 zł / 66.000 szt. x 2 zł. Uważam, że nie po to ktoś z grubszym portfelem zapakował się w Zamet po 1,7x za ponad 5 mln. złotych, żeby zaraz wyskoczyć w cenie 2 lub 2,50. Przebicie na stałe poziomu 2 zł otworzyłoby drogę do kolejnego przystanku 2,60 - 2,70. Czas pokaże jak będzie, a na dzień dzisiejszy można tylko powiedzieć, że spółka zachowuje się bardzo przyzwoicie, szczególnie w odniesieniu do dramatu, jaki rozgrywa się teraz na szerokim rynku w obawie przed Brexitem.

Pozdrawiam forumowiczów
  • Re: Moja ocena sytuacji cd. Autor: ~ktk [213.155.191.*]
    Co fakt to fakt, papier ewidentnie wykazuje oznaki siły. Przed nią kluczowe opory, potem już w zasadzie otwarta przestrzeń.
  • Re: Moja ocena sytuacji Autor: ~oelde [84.119.165.*]
    Kotku,
    ja juz kupowalem Zamet jak byl po 1 zloty.
    Nie mam nic przeciwko temu abys sie bogacil, tylko nie pisz takich glupot
  • Re: Moja ocena sytuacji Autor: ~ktk [213.155.191.*]
    No to jesteś zarobiony. Gratuluję! Jeśli chodzi o siłę ZMT to wykres realnej siły ZMT/WIG jest pozytywny więc nie ma co płakać - siła jest. Technicznie 2,25 wydaje się minimalnym zasięgiem obecnego wzrostu. Potem walka i ewentualna dalsza podróż do góry. W wariancie pesymistycznym porażka przy 2,25 i ponowne zbieranie sił wokół lokalnych dołków. Obserwacja towarzystwa na tym papierze wskazuje na to, że wiedzą co robią i zrealizują dowolny scenariusz (i w tym upatruje zarówno problem jak i nadzieję).
  • Re: Moja ocena sytuacji Autor: ~Zamet_Industry [37.47.8.*]
    Dnia 2016-06-27 o godz. 17:59 ~elemelek napisał(a):
    Miodzio, następny njus;
    coś tam restrukturyzuzuzuzją (czy rezerwyu_ją; zamet budowa tamcoś)
    A Kopex ma jakąś córę w górachtarnowskich?
    A tak nawiasem; idę na rolki, dostałem za świadectwo.

Hehehe ~elemelek, poszedłeś na rolki przy 1,90 a jak wróciłeś to masz 1,99 - lepiej te 5% do przodu niż do tyłu ;-))
    Tutaj link do w/w njusa:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/ZAMET-INDUSTRY-S-A-Informacja-o-planowanych-dzialaniach-restrukturyzacyjnych-spolki-Zamet-Budowa-Maszyn-S-A-7420599.html

W skrócie wygląda to tak, że Zamet przeprowadzi konsolidację majątku spółki poprzez koncentrację produkji w jednym zakładzie w Tarnowskich Górach, przenosząc maszyny i urządzenia do tego właśnie zakładu. Ważne jest tutaj, że podjęte działania zapewnią utrzymanie dotychczasowych zdolności i potencjału obydwu zakładów. Cel jest jasny - spore oszczędności i poprawa wyników w
    najbliższych latach. Narazie wszystko zgodnie z planem - konsekwentne zbieranie papiera 1,80 - 2. Tak, jak już wcześniej pisałem, dopiero po trwałym przebiciu psychologicznej bariery 2 zł będziemy mieli otwartą drogę na wyższe poziomy. Narazie jednak żadne mocniejsze ruchy nie występują, więc śmiało można jeździć na rolkach :-))

Pozdrawiam
  • Re: Moja ocena sytuacji Autor: ~Zamet_Industry [37.47.8.*]
    Akcjonariusze uważnie obserwujący notowania z pewnością zauważyli, że już kolejną sesję akcje są zbierane poprzez zlecenia kupna realizowane przez automat. Dzisiaj np. jest to zlecenie K na 1000 szt. po 2,00 zł realizowane dokładnie co 16 minut. Takie sesje powtarzają się w krótkich odstępach, co wskazuje, że kupującego nie interesuje za bardzo cena akcji, ale za to systematyczność ich zbierania. Co to oznacza w praktyce? Dla graczy z większym doświadczeniem z pewnością tłumaczyć nie trzeba. Czekamy na dalszy rozwój wydarzeń...

Pozdrawiam
  • Re: Moja ocena sytuacji Autor: ~elemelek [194.33.72.*]
    Już miesiąc rozrywki minął.
    Za miesiąc rozrywka przy wynikach.
    Cośby mogło ruszyć; ja taki ruchliwy jestem (rolki już zajechane, zbieram na nowe).
  • Zamet wchodzi na rynek hiszpański Autor: ~Zamet_Industry [37.47.1.*]
    Zarząd Zamet Industry S.A. („Emitent”) informuje, że w dniu dzisiejszym, zarząd spółki Fugo Zamet Sp. z o.o. z siedzibą w Koninie, będącej spółką zależną Emitenta, powziął wiadomość o osiągnięciu porozumienia co do istotnych warunków i tym samym zawarciu umowy z kontrahentem hiszpańskim Duro Felguera S.A. („Zamawiający”), mocą której Fugo Zamet Sp. z o.o. („Wykonawca”) wykona, zmontuje oraz dostarczy do miejsca załadunku na środek transportu morskiego, cztery urządzenia przeładunkowe typu „Stacker Reclaimer”. Szacunkowa łączna wartość wynagrodzenia za wykonanie przedmiotu umowy wynosi ok. 4,3 mln EUR, przy czym ostateczna wartość wynagrodzenia zostanie obliczona w oparciu o obmiar robót, przy uwzględnieniu ewentualnych opcji dodatkowych oraz rzeczywistej masy przedmiotu umowy. Przewidywany termin zakończenia dostaw to jedenaście miesięcy od daty zawarcia umowy, przy czym termin ten może ulec zmianie w zastrzeżonych w umowie przypadkach. Wynagrodzenie będzie płatne częściowo, po osiągnięciu przez Wykonawcę poszczególnych etapów harmonogramu realizacji. Tytułem zabezpieczenia należytego wykonania umowy oraz roszczeń w okresie gwarancji jakości, Wykonawca przedłoży gwarancje bankowe na wartość 10% przedmiotu umowy. W przypadku opóźnienia w realizacji, Zamawiający ma prawo żądać zapłaty kar umownych, w wysokości nieodbiegającej od przyjętych standardów rynkowych, z zastrzeżeniem możliwości dochodzenia odszkodowania uzupełniającego. Wykonane przez Fugo Zamet Sp. z o.o. urządzenia trafią finalnie do inwestora algierskiego.

Jednocześnie Zarząd Emitenta wyjaśnia, że zawarcie oraz należyte wykonanie powyższej umowy przez Fugo Zamet Sp. z o.o. przyczyni się do zwiększenia rozpoznawalności marki Zamet Industry na dotychczas nieeksploatowanym przez grupę Zamet Industry rynku hiszpańskim i tym samym korzystnie wpłynie na możliwości dalszej ekspansji działalności grupy kapitałowej.
  • Re: Zamet wchodzi na rynek hiszpański Autor: ~mamlock [84.38.94.*]
    Reakcja na info po prostu zadżebista. Niestety nic z tego nie będzie. To jest syf i skończy jak syf.
  • Re: Zamet wchodzi na rynek hiszpański Autor: ~elemelek [194.33.72.*]
    No co, płyniemy na południe z towarem; Hiszpania, Algieria.
[x]
ZAMET -0,50% 0,80 2025-10-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.