• Syndrom Jakubasa Autor: ~Obserwator [188.146.6.*]
    23.03.2016 r.

Słownik języka polskiego
    syndrom to:
    1. «zespół cech charakterystycznych dla jakiegoś zjawiska, zwykle negatywnego, lub charakterystycznych dla osoby, która doświadczyła takiego zjawiska»
    2. «zespół objawów charakterystycznych dla jakiejś choroby»

Po szczegółowej analizie spółek z stajni Jakubasa śmiało można zdiagnozować powyższą przypadłość chorobową nie tylko w odniesieniu do spółek, ale i osobowo.
    Przyjrzyjmy się zachowaniu kursów spółek Jakubasa:
    - Newag - udział J. = 44 % kapitału , zdołowanie kursu od max. do min. - 40 %,
    - Mennica - udział J. = 52 % , zdołowanie kursu od max. do min. - 42 % i skup akcji własnych,
    - CNT - udział J. = 65 % , zdołowanie kursu od max. do min. - 60 % i zwiększanie udziału,
    - Polna - udział J. = 49 % , zdołowanie kursu od max. do min. - 45 % i częste zmiany stanu posiadania ,
    - Netia - udział J. = 40 % , zdołowanie kursu od max. do min. - 40 % i skup akcji własnych,
    Wszystkie w.w. firmy w latach 2013 - 2015 systematycznie zwiększały przychody i zyski, a kursy podążały w przeciwnym kierunku do rynku GPW. Nie trudno sobie wyobrazić poziomy notowań stadniny Jakubasa, gdyby spółki pokazywały spadki przychodów i zysków.

Moje przemyślenia:
    Być może niesłusznie posądzamy ING o taki stan rzeczy ( chyba, że strzelił sobie w stopę), ale dopatruję się tutaj roboty Jakubasa i spółki. Po prostu wyprzedają darmowe akcje (może się mylę - zyski przenoszą na zakup Netii - patrz sprzedaż pakietu 190 tys. Newagu w dniu 2 marca br i zakup Netii dn. 2 i 3 marca br. po tajemniczej przecenie do 4,20 i akurat ogłoszenie skupu akcji własnych. Podejrzewam, że po sprzedaży Netii na zwyżce odkupią po cichu swój pakiet Newagu, ale już po niższych cenach tak jak założyli).
    Wieloletnie trzymanie kursu w płaszczyźnie horyzontalnej, świadczy w moim przekonaniu, że osoby powiązane z zarządem prowadzą cichą grę na rynku wykorzystując znaną im tylko wiedzę co do kondycji finansowej firmy i jej przyszłych zamierzeń.

• Re: Syndrom Jakubasa Autor: ~ToMike [37.248.7.*]
    Witam !!!
    Na początek taka mała ciekawostka Newag został na portalu "niebieskich" wyróżniony w grupie 6 spółek za sezon wynikowy. Niby dla czytających raport żadna niespodzianka ale podaje jako taką ciekawostkę ;)

Co do kursu to wiadomo że coś jest majstrowane. Wystarczyło spojrzeć jak kurs zachował sie w poniedziałek i poobserwować np. 2 pierwsze godziny sesji.

Wiesz, co do ogłoszenie skupu akcji przez grupę Jakubasa to wydaje mi się to mało realne. Ale przyjmijmy teoretycznie że przy kursie 14,5 ogłasza wezwanie z przebitka powiedzmy na ....16. Co sie dzieje

1. OFErmy nie odpowiadają po miałyby stratę
    2. Większość indywidualnych ze stratą - nie odpowiada
    3. Indywidualni tacy np. jak ja którzy po doliczeniu 2 dywidend są na niewielkim plusie nie odpowiadają znając wartość i perspektywy spółki.
    4. Niewielka grupa daytraderów i indywidualnych którzy wchodzą w rynek nim kurs wzrośnie do 16 - odpowiadają.

Ile skupią 0,2 -0,5 % no nie wiem. Tyle to skupią spokojnie z rynku.
    Trzeba robić swoje. Spokojnie coś dorzucać w miarę zwolnionej gotówki z innych inwestycji. Szczególnie jak pojawi się info o dywidendzie.
    Pozdrawiam
  • Re: Syndrom Jakubasa Autor: ~AS [80.54.46.*]

Co do kursu to wiadomo że coś jest majstrowane. Wystarczyło spojrzeć jak kurs zachował sie w poniedziałek i poobserwować np. 2 pierwsze godziny sesji.

Możesz rozwinąć ?
    Jestem ciekaw bo za to grozi do kilku lat i 5 baniek grzywny, albo jedno i drugie, a z tego co wiem to con. kilku forumowiczów jest w kontakcie z KNF i prokuraturą.

Interesuje mnie to też od technicznej strony, bo jeśli potrafisz identyfikować takie zdarzenia, czy zagrania typowe dla techników - zawodowców z funduszy, to zupełnie nie rozumiem jak mając taką wiedzę można siedzieć na jakimś forum, czytać posty, które w 90% NIC nie wnoszą (moje też nie są wysokich lotów) i czekać na ....kilka ochłapów dywidendy (????!) :)
    Bez urazy, to nie atak z mojej strony, ale logiczna konstatacja, która nie trzyma się kupy.

• Re: Syndrom Jakubasa Autor: ~TED [37.47.76.*]
    Ale o co te wasze spory bo nie kumam ? Czy manipulacja na kursie dobrej spółki to nie przypadkiem maksymalizacja zysków w przyszlosci? Heello! Na razie czuwam z gotòweczka pod ręką. he he
  • Re: Syndrom Jakubasa Autor: ~www [193.169.19.*]
    Tylko nie prześpij...
  • Re: Syndrom Jakubasa Autor: ~TED [37.249.32.*]
    Nie bój, nie bój. Będę wiedział wcześniej od ciebie że coś się zmieniło na walorze niż ty z tych przetargów

• Re: Syndrom Jakubasa Autor: ~Majkel [81.128.136.*]
    Nie do końca rozumiem, co Ty robisz na tym forum. Jak widzę próbujesz uzasadnić wszelkie wahania kursu NWG "niewidzialną reką rynku" lub też "kreskami" a przy okazji obśmiewasz forumowiczów takich jak np PPP, którzy usiłują dostrzec inne aspekty zachowania się tegoż kursu. Niestety nie żyjemy w świecie idealnym i zwykła nieuczciwość istnieje - nawet na GPW - uwierz mi na słowo :) A to, że ludzie nieuczciwi pozostają czasem bezkarni, no cóż, taki "lajf"...

• Re: Syndrom Jakubasa Autor: ~Fix-Fax [78.88.129.*]
    Dnia 2016-03-24 o godz. 09:45 ~Majkel napisał(a):
    > Nie do końca rozumiem, co Ty robisz na tym forum. Jak widzę próbujesz uzasadnić wszelkie wahania kursu NWG "niewidzialną reką rynku" lub też "kreskami" a przy okazji obśmiewasz forumowiczów takich jak np PPP, którzy usiłują dostrzec inne aspekty zachowania się tegoż kursu. Niestety nie żyjemy w świecie idealnym i zwykła nieuczciwość istnieje - nawet na GPW - uwierz mi na słowo :) A to, że ludzie nieuczciwi pozostają czasem bezkarni, no cóż, taki "lajf"...
    ============================================
    Giełda bardzo nam się zmieniła od czasów lat 2000-nych
    Na forum PXM kolega WP ładnie to zebrał , choć w zupełnie innym kontexcie, niż ten w jakim przytaczam jego wypowiedź :

".....Teorię o tym, że na gpw inwestuje się długoterminowo, stworzyły fundusze, gdy zaczynały na naszym rynku. Musiały ją stworzyć, gdyż inaczej nie pozyskałyby indywidualnego kapitału.

Najważniejsze, zmieniać się wraz z giełdą. Jeżeli zmieniła zasady, a zmieniła, bo fundusze tylko grają , zaś kapitał zagraniczny jest wyłącznie spekulacyjny – to trzymanie się starych nawyków prowadzi do strat finansowych...."

A w grupie Jakubasa jest trochę inaczej

• Re: Syndrom Jakubasa Autor: ~moby_dick [89.67.28.*]
    Tu jest więcej takich genialnych analityków.
    Niektórzy widzą 'automaty' albo 'sypiących akcjami' ostatnio nazwani również 'uparciuchami' bo wywalają tanio akcje i nikt nie chce ich zbierać.
    Tak, moje posty też nic nie wnoszą są tylko szyderstwem. Dlatego nie podejmuję dyskusji.

Analfabetyzm ekonomiczny społeczeństwa w końcu znalazł odzwierciedlenie we władzy.
  • Re: Syndrom Jakubasa Autor: ~TED [37.47.76.*]
    Nie wiem czy to bylo do mnie ale ja akurat manipulowanie kursem nie uważam za coś złego. Ja szukam takich spółek!!!. Ostatnio dzieki temu sporo zarobiłem na Uniwheels Lenteksie i Echu. Teraz na celowniku Newag ha ha
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [78.88.129.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Syndrom Jakubasa Autor: ~Fix-Fax [78.88.129.*]
    Dnia 2016-03-24 o godz. 09:53 ~moby_dick napisał(a):
    > Tu jest więcej takich genialnych analityków.
    > Niektórzy widzą 'automaty' albo 'sypiących akcjami' ostatnio nazwani również 'uparciuchami' bo wywalają tanio akcje i nikt nie chce ich zbierać.
    > Tak, moje posty też nic nie wnoszą są tylko szyderstwem. Dlatego nie podejmuję dyskusji.
    >
    > Analfabetyzm ekonomiczny społeczeństwa w końcu znalazł odzwierciedlenie we władzy.

======================
    Nie wprowadzaj polityki na to forum , bo to nie jest tak, że nie ma ludzi o innych zapatrywaniach na twoją próbę deprecjacji i dyskredytacji obecnej władzy. Ale to nie jest dyskusja na to miejsce.
  • Re: Syndrom Jakubasa Autor: ~ToMike [193.19.124.*]
    A czemu mam nie brać sowitej dywidendy? A tak poważnie połączenie dywidend z zakupami w odpowiednich okresach czasu umożliwił mi że pomimo spadków na walorze że nadal jestem tu na plusie....choć niewielkim - taki kaprys.
    Spadki i ataki na moją osobę mnie nie przerażają i nie zmienią mojej strategii na tej spółce której celem jest zarobek rzędu min 100% zainwestowanej kwoty w horyzoncie kilkuletnim. Inwestycję mogę zamknąć tylko w dwóch przypadkach :

1. Jeśli coś złego zacznie dziać się w spółce (nie na walorze!!!). Na razie nic takiego nie ma miejsca - a wręcz przeciwnie.
    2. Ogólnego mocnego krachu na giełdach. Nie przewiduję a wręcz zaryzykuję stwierdzenie że giełdy rynków rozwijających sie będą
    zachowywać się lepiej od rozwiniętych a w ciągu najbliższego półrocza małe spółki na Wigu lepiej niż blue chipy. Ale rozumiem że z tym drugim punktem nie każdy się zgodzi.
    Niech każdy ocenia ryzyko

Mimo wszystko życzę Ci i wszystkim forumowiczom Wesołych Świąt !!!
  • Re: Syndrom Jakubasa Autor: ~Robi [109.173.152.*]
    gdyby Jakubas and Co. chciał skupować to odniesieniem jest zupełnie inna cena :)
[x]
NEWAG -1,45% 109,00 2026-05-08 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.