• Wyniki :) Autor: ~devine [94.254.168.*]
    Wreszcie doczekaliśmy się czasów kiedy TFONE generuje porządną gotówkę!!! :) Myślałem, że to już nigdy nie nastąpi, a tu proszę przepływy z działalności operacyjnej ponad 11,5mln!, saldo przepływów 2,5mln.

Mogę im nawet darować te odpisy :) które zmniejszyły wynik i wygląda dużo gorzej, ale urealniając też jest dobry.

Słowem, dobry news na początek tygodnia.

• Re: Wyniki :) Autor: ~jaro [46.169.122.*]
    tak się pocieszaj :)
  • Re: Wyniki :) Autor: ~Exciter [149.226.255.*]
    Oj zamknie Ci się japka naganiaczu na spadki:) Raport pokazuje że firma ponadprzeciętnie poradziła sobie z bardzo niekorzystnym kursem USD. Tylko debil by teraz patrzył na odpis ale w sumie liczę na takich bo nie poszedłem na całość i trochę gotówki zostawiłem licząc że kilku świeżych niedoinformowanych leszczy spanikuje widząc minus. A jednak "-" czasem daje dobry "+" :)
  • Re: Wyniki :) Autor: ~jaro [46.169.122.*]
    tak się dalej pocieszaj :)
    rynek wie swoje i robi swoje...
  • Re: Wyniki :) Autor: ~devine [94.254.168.*]
    https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2016-03/List_Zarzadu_do_Akcjonariuszy_20160321_072236_0335231899.pdf

Kluczowy wpływ na tę różnicę w wyniku netto r/r miało kilka czynników, m.in:
    − jednorazowy odpis aktualizujący z tytułu utraty wartości nieruchomości ---> jednorazowy "słowo klucz", bez znaczenia na przyszłość; jednorazowa zabawa księgowa; urealoniony zysk zatem byłby b. wysoki :)

− kształtujący się niekorzystnie w 2015 r. kurs USD – waluty, w której Grupa rozlicza dużą część transakcji zakupowych ---> dolar od kilku tygodni rozpoczął trend spadkowy i jest już w okolicach 3,80 do dna jeszcze daleko. Pomimo wyższego kursu w 2015 wykręcili takie wyniki. Szacun dla Zarządających.

• Re: Wyniki :) Autor: ~Inwestor [194.242.62.*]
    Wyniki są przyzwoite.
    Ale to co może martwic to opis, że konkurencja na rynku smartfonow jest wysoka i że myPhone obniża ceny detaliczne i planuje istotny wzrost budżetu marketingowego co przełozy się na pogorszenie rentowności w 1h2016!!

Kurde zawsze coś, ale widać rynek jest bardzo trudny. Huawei zalewa rynek P8 i P8 Lite!!
  • Re: Wyniki :) Autor: miro18 [46.113.28.*]
    Podsumowując te przeróżne dyskusje- co by nie powiedzieć, to rynek na chwilę obecną szacuje TFO następująco:
    TFO- -4,83%, kurs 2,76 zł i luka spadkowa.
    Swojego czasu zainwestowałem tu parę zł, teraz uważam to z perspektywy czasu za błąd.
    To nie jest papier do zarabiania - no chyba, że ktoś dobrze wyczuje moment skupu akcji przez Zarząd.
    Faktem jest, że nie straciłem, ale też zarobek nie był oszałamiający w czasie.....
    Jest dużo ciekawszych spółek, które nie muszą handlować z Biedronką.
  • Re: Wyniki :) Autor: ~devine [94.254.168.*]
    to co mi się zawsze podoba, ilu ludzi tyle zdań :) te same wyniki, te same wypowiedzi - a wnioski inne :)

Zastanawiam się gdzie są ci co zarabiają. Przecież równowaga w przyrodzie musi być, zawsze jest. Skoro znakomita większość na forum mówi, że straciła bądź niewiele zarobiła, albo tragedia, ohyda i inne takie... to wniosek nasuwa się jeden - to już jest ten moment kiedy akcje są wyprzedane i te co zbierał od jakiegoś czasu, zrównoważy przyrodę. Nie ma tak nigdy, że wszyscy tracą, albo wszyscy zarabiają. No way.
  • Re: Wyniki :) Autor: ~prezes [37.152.18.*]
    To i ja od siebie dorzucę, ktoś z was napisał że ciągle narzekamy i trudno nam dogodzić ale czemu się dziwić jak kurs w ciągu 2 lat sporo się cofnął, a co roku w rocznym sprawozdaniu ciągle cos wyskakuje, rok temu rezerwy i wydawało się że wreszcie będzie dobrze a tu znowu lipa. Za rok pewności nie ma że znowu coś im nie wypadnie i trzeba będzie obejść się smakiem.
    Ja po ostatnich wynikach kupiłem Modecom z newconnect, konkurenta Tfona tyle że Modecom ma szerszą ofertę gadżetów i bardziej sprzedaje tablety czy nawigacje. U nich nigdy nie ma żadnych niespodzianek, co kwartał poprawiają wyniki, ponad 4 mln zysku przy kapitalizacji 15 mln czyli mniejszej niż Tfone, teraz są szanse na słabszego dolara to i wyniki mogą się znacznie poprawić.
  • Re: Wyniki :) Autor: ~nn [89.78.216.*]
    jeśli nie liczyć odpisów to w 2015 rąbneli 6 mln zysku netto czyli tyle co w zeszłym roku. spodziewam się w najbliższych dniach wzrostu kursu i podjąłem już stosowne działania :)
  • Re: Wyniki :) Autor: miro18 [46.113.28.*]
    Popieram wypowiedż prezesa, szkoda czasu na tę spółkę.
    Ja np dziś kupiłem Unified- UFC.Dzień debiutu na NC- mały FF, dobra branża- a jakie wyniki...
    Zobaczymy, powinno być nieźle.
  • Re: Wyniki :) Autor: ~Marian_Paździoch [83.11.66.*]
    Żadna spółka mnie jeszcze tak nie wymęczyła, żadna. Drobni akcjonariusze się dla prezesa nie liczą wcale. Jakby to poszło wszystko na dno to bym chociaż miał satysfakcję, że nie tylko ja dostaję po plecach. Niektórzy od dawna klepią, że jest dobrze, że jest progres itp. I co z tego, że jest dobrze skoro jest źle? Może dla S i jego rodziny jest dobrze, ale nie dla nas Marianów.
  • Re: Wyniki :) Autor: ~Inwestor [89.66.184.*]
    Zakończył się Iq16.
    Jakie przewidywania wyników?
    Z tego co mie wychodzi to w wyniku spadku kursu USD/PLN powinni pokazać ponad 1 mln zł dodatkich różnic kursowych.
    Kurs EUR/PLN praktycznie bez zmian więc tu bez wpływu na wynik.
    A patrzac na przyszłośc to istotny spadek kursu USD/PLN poinien sie przełożyć na wzrost marż pewnie już od 2q16 a na pewnie w 3 i4q 16.

Natomiast operacyjnie Iq16 powinien być w miare ok- marża brutto na sprzedazy pewnie będzie wyższa niż w 1q15 choć wysoki kurs USD/PLN przez większośc Iq16 zapewne negatywnie wpływał na marże. Duża konkurencja też negatywnie wplywała na marże- tylko pytanie jak bardzo!!
    Z drugiej strony sprzedaż myPhone -przynajmiej na allegro szła nieźle. Sprzedawali sporo drozszych smartfonów, szczególnie Hammer Axe i Infinity II. Fanów na FB przybyło z 20tys na 32 tys!!
    Punktów Teletorium też sporo przybyło r/r. A strona interenetowa ze sklepem sie rozwiją i być może w 3i4q osiagnie już sensowny kształt który pozwoli generowac przyzwoite przychody na wysokiej marzy- ale też w reklame będzie trzeba zainwestowac.
    Już w 4q wzrosła ekspozycja marek własnych w wielu marketach wieć w Iq16 też sie utrzymała.
    Wielka zagadka to Haka Tools- piszą tylko że cały czas ponosza wysokie koszty związane z dystrybucją i rozbudowa operacyjna.- najwięcej narzędzi powinno sie sprzedawac na wiosnę i latem czyli 2 i 3q
    W 4q powołali Force Light TFO żeby montować oświetlenia LED- więc może ten biznes się istotnie rozwija.- najwiecej instalacji te powinni montowac wiosna i latem czyli 2 i 3 q

W Iq16 nie byli na żadnych targach więc nie będzie tych kosztów co były w Iq15 ale z drugiej strony niby wiecej kasy wydawali na promocję i reklame myPhone wiec koszty sprzedaży moga być wyzsze niż w Iq15.
  • Re: Wyniki :) Autor: ~Powaga [178.235.29.*]
    Raczej nie liczyłbym na to, ciekawe jaki odpis teraz się pojawi, a może dodatkowe koszta na promocję, jak zapowiadali?
[x]
TFONE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.