• Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~Ciekawy [83.29.159.*]
    JHM - wyniki niezłe, ale kurs nisko
     Utworzono: czwartek, 17, marzec 2016 04:05
    Adam Witczak

Kurs akcji grupy JHM Development na GPW nie prezentuje się ostatnimi czasy zbyt dobrze. Dość powiedzieć, że trend od ponad roku jest spadkowy, a jeśli w połowie marca 2015 notowano ceny rzędu 2,20 zł - to teraz jesteśmy w pobliżu 1 zł. Minima z ubiegłego miesiąca to nawet 86 groszy.

Sama spółka dominująca zanotowała w roku 2015 przychody w kwocie 45,8 mln zł, a zarazem 3,74 mln zł zysku operacyjnego i 3 mln zł zarobku na czysto. Rok wcześniej przychody były na poziomie 51,8 mln zł, na czysto udało się wtedy zarobić jednak tylko 2,57 mln zł. Z drugiej strony, wynik operacyjny w relacji rocznej skurczył się o ok. pół miliona.

Przychody w roku 2015 wyniosły 83,3 mln zł, tj. 94,7 proc. kwoty notowanej w roku 2014. Doszło poza tym do skurczenia się EBITDA i EBIT, co delikatnie obniżyło odpowiadające tym sumom marże - np. operacyjna spadła z 14,9 proc. do 13,6 proc. Z drugiej strony, tak jak na poziomie jednostkowym, wynik netto podniósł się i jego marża wzrosła z 7,74 proc. do 8,9 proc.
    Warto jednak przypomnieć, że w roku 2013, mimo niższych obrotów marże były wyraźnie lepsze niż w dwóch kolejnych latach. Na przykład operacyjna przekroczyła wtedy poziom 20 proc.

Wskaźnik płynności bieżącej jest solidny (6,2 pkt), dobrze stoi wypłacalność natychmiastowa (31 proc.), cash-flow roczny był wybitnie dodatni. Wygląda na to, że był to udany rok dla JHM Development.

Dobry poziom sprzedaży osiągnięto "pomimo tego, iż w ubiegłym roku nie zakończono żadnej z nowych inwestycji". Inwestycje te zostaną wliczone do późniejszych wyników.

Realizowanych jest obecnie kilka inwestycji, które łącznie mają dać 600 mieszkań, w tym 150 w roku 2016.

Wszystko to wygląda nieźle, ale jednak widzimy, że akcje wyceniane są dość nisko - czy to z powodu ogólnych nastrojów rynkowych, czy z powodu samospełniającej się przepowiedni, wykreowanej przez czynniki techniczne (takie jak trend). Rezultaty nie były mimo wszystko na tyle powalające, by owocować gwałtowną eksplozją (bądź co bądź, niektóre kwoty i marże nawet trochę spadły w ogólnym rozrachunku). Zapewne do silniejszej odmiany sytuacji potrzebne będzie nie tylko utrzymywanie dłuższy czas dobrych wyników, ale też ich systematyczne podbijanie.
  • Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~ert [94.254.243.*]
    Bardzo bardzo śmieszna analiza.
  • to 50% obniżenie akcji i kapitału zakładowego nadal się mści. Autor: ~Kasandra [93.105.193.*]
    50% obniżenie kapitału zakładowego nadal się mści.
    Taki Pan Adam Witczak jest pewnie za młody żeby pamiętać uchwałę Zgromadzenia Akcjonariuszy JHM Development (a faktycznie Mirbudu i Mirgosa) o obniżeniu kapitału zakładowego spółki, która dokonując obniżenia wartości nominalnej akcji o 50% naruszyła interes akcjonariuszy mniejszościowych i na długo, bardzo długo, spowodowała utratę zaufanie do Spółki. 
    Mirbud i Mirgos jako większościowi akcjonariusze najpierw obniżyli wartość akcji a później pozbawili akcjonariuszy mniejszościowych prawa do objęcia akcji po obniżonej cenie. Sami natomiast objęli nowe akcje po niższej o 50% cenie w ilości 221.000.000 akcji (zwiększenie z 125.000.000 do 346.000.000 akcji).
    Przyjęta uchwała umożliwiła wyemitowanie akcji po cenie istotnie odbiegającej in minus od jej wartości księgowej. 
    Dokonane zmiany w zakresie obniżenia kapitału zakładowego Spółki były nieuzasadnione, a wyemitowania akcji tylko dla Mirbudu i Mirgosa po cenie zdecydowanie niższej od wartości księgowej, ugodziło w interes Spółki, było sprzeczne z dobrymi obyczajami oraz skrzywdziło akcjonariuszy mniejszościowych Spółki. 
    Mniejszościowi akcjonariusze tego tak szybko nie zapomną. Niech Mirbud i Mirgos pamiętają, że odbudowanie zaufania do Spółki wymaga czasu, uczciwości działania, odejścia ludzi niewiarygodnych i skompromitowanych.
    Tak długo jak to nie nastąpi ani Mirbud ani Mirgos niech nie liczą, że uda się szybko wyciągnąć kurs do poziomu umożliwiającego szybkie pozbycie się akcji w których Mirbud zamroził swoje znacznej ilości pieniądze.
    Panie Witczak jak Pan zgłębi swoją wiedzę o tematykę poruszoną wyżej, nie będzie się Pan dziwił, że Kurs akcji grupy JHM Development na GPW nie prezentuje się ostatnimi czasy zbyt dobrze. Dość powiedzieć, że trend od ponad roku jest spadkowy, a jeśli w połowie marca 2015 notowano ceny rzędu 2,20 zł - to teraz jesteśmy w pobliżu 1 zł.
  • Re: to 50% obniżenie akcji i kapitału zakładowego nadal się mści. Autor: ~xxx [94.254.128.*]
    Ja chciałbym sprzedać dzisiaj za ile te akcje były obeowane przez Mirbud i Mirgosa, czyli 2,55 zł
  • Re: to 50% obniżenie akcji i kapitału zakładowego nadal się mści. Autor: ~Ciekawy [83.22.42.*]
    Kasandra, pogłoski o twojej tragicznej śmierci okazały się przesadzone. Ty żyjesz, żyj, ja Ci źle nie życzę. Ale proszę nie odgrzebuj starych ran. Na akcjach stracili nie tylko akcjonariusze JHM Development ale również i o wiele więcej akcjonariusze innych spółek mimo, że te nie robiły one obniżenia kapitału i ceny akcji.
    Mimo wszystko trzeba mieć nadzieję, że przyjdzie taka chwila, że i my odrobimy straty na JHM-ie a może nawet zyskamy.
  • Re: to 50% obniżenie akcji i kapitału zakładowego nadal się mści. Autor: ~xxx [89.229.66.*]
    Najwięcej stracił mirbud i mirgos a dzisiejsza wycena to jest już okazja do akumulacji akcji przed wzrostami.
  • Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~bMRB [31.1.47.*]
    Mirbud i Mirgos stracili na akcjach JHM w waszej wyobraźni . Od czasu objęcia akcji kapitał własny (czytaj zysk netto) JHM wzrósł o ok 14,3 mln zł .Wszystkim życzę takich strat .Odnośnie w/w artykułu - uchowaj nas Panie od takich analityków .Jeszcze odnośnie dywidendy do Ciekawego .Spójrz na LC Corp jak wypłaca się dywidendę kilkakrotnie wyższą od zysku jednostkowego .Jeśli się chce .
  • Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~dovado [94.254.179.*]
    Mniejszoszciowy tak jak ja nie mogli objac akcji po 2,55 ale moge kupic po 1 .
    Akcje byly obejmowane wyżej niz kurs na gieldzie Każdy mógl sobie dokupic na gieldzie Podwyższenie kapitalu i oddluzenie spolki bylo konieczne ze wzgledu na dalszy rozwoj spolki ( ze wzgledu na zbyt duże zadluzenie banki nie chcialy kredytowac dalszych projektow developerskich ) w firmie bylo pod koniec 2014 ponad 500 nie sprzedanych mieszkan (zablokowane srodki finansowe na dalsze projekty mogl spowodowac zastoj w spolce do czego doszlo juz 2015 brak oddania nowych mieszkan Uważam że nastapiloa zdecydowana poprawa w spolce Sprzedano nadwyżke stan zapasow spadl do 270 odblokowano gotowke stan finansow wzrosl do 9 mln żywej gotowki ( platnosc natychmiastowa spolka teraz bardziej uwaznie inwestuje Zaczyna kolejny etap budowy gdy jest sprzedanych 80 % mieszkan . W nowych projektach Osiedle Krolewskie buduje najpierw centrum handlowe żeby zwiekszyc atrakcyjnosc sprzedawanych mieszkan żeby Kredyty sa brane pod konkretna inwestycje i splacane wraz ze sprzedaza mieszkan

Krzywda jest wielka krzywde ze strony prezesa że nie moge kupic akcji tak jak on po cenie nominalnej 2.55 .
    Nie moge kupic ale moge sprzedac pocenie nominalnej . Prezes od 12.03 tez moze kupowac po cenie gieldowej

• Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~ert [94.254.243.*]
    Wszystko co napisałeś świadczy o tym że albo nie znasz historii albo naganiasz.
  • Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~nikola [83.8.189.*]
    jedyna pozytywna informacja dla akcjonariusza jhm - sprzedałam/em  bez straty
  • Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~dovado [94.254.179.*]
    Moze rozwiniesz mysl co w tym co napisalem nie jest zgodne z prawda .Co ty jako wlasciciel Mirbudu bys zrobil chcac rozwijac spolke Po jakiej cenie obejmowalbys akcje Czy uwazasz że ktokolwiek kupujac teraz akcje po 1 zl przeplaca ,bo za rok te akcje bedzie mogl sprzedac duzo drożej . Czy naprawde uwazasz że akcje sa już przewartosciowane ?. Wedlug mnie przemawia w tych wpisach zwykla zawisc Chodzi o to że ktos kupujac akcje po 5 zl ma żal do wszystkich że kupil za drogo .Uważanie że nie moze ktos zarobic na spolce na ktorej ja stracilem jest bledne Czy to że ja kupowalem tak drogo upoważnia mnie do plucia na spolke żeby ktos nowy czasem nie kupi taniej . . .Wedlug mnie gielda to jest gra w trzy karty . Daja kilka razy wygrac kiedy jestesmy juz pewni jak zagrac w najwaznieszym rozdaniu najczesciej na szczytach zostawiaja nam akcje . Dlaczego wtedy kupowalismy tak drogo a nie dokonujemy tego zakupu gdy jest tanio . Bo oprucz nas gra zawsze duzy a on zawsze musi nas ograc.
    Zyczac dobrych wynikow w grze.Pozdrawiam wszystkich a szczegolnie Dużych.
    Terminu nie zna nikt. Szukaj w historii wszystkiego się dowiesz
    Sorry Ert ale znam dobrze historie .Znam te spolke na wylot .Ale nie jestem tu dla historii bo pewno wiesz że na gieldzie inwestuje sie w przyszlosc. Hossa na JHM juz puka do drzwi Nie namawiam na zakupy bo wiem że lepiej kupowac po 5 zl , Dla mnie problemem nigdy nie bylo czy przy tym kursie kupic czy nie , Problem jest czy wytrwam żeby sprzedac po 5 zl. bo tak naprawde dopiero zacznie sie gra w trzy karty na tej spolce .
    Czas pokaże nie jestem wrogiem
  • Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~xxx [89.229.66.*]
    spółka jest niedowartościowana, C/WK < 0,2 , koniunktura na rynku mieszkaniowym bardzo dobra, mieszkania się sprzedają, gotówka w kasie jest, nowe mieszkania się budują JHM nie był w lepszej sytuacji finansowej i płynnosciowej od 4 lat, kurs jest zdołowany na maksa, ale to jest giełda trzeba czekać aż rynek to doceni.
  • Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~xxx [89.229.72.*]
    JHM to będzie drugi Rankprogress, trend zaczyna się odwracać na wzrostowy.
  • Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~xxx [89.229.72.*]
    Po tak ładnym początku w przyszłym tygodniu JHM będzie po 2 zł tam gdzie jego miejsce.
    Chyba ciebie pogielo
  • Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~pix [5.254.65.*]
    Moze rosnac..... moze i to sporo
  • Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~pix [5.254.65.*]
    Widac ze ktos zbiera.
  • Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~dovado [94.254.178.*]
    Zaczela sie gra w trzy karty Ryzyko straty 50 % zysku zbyt duże .Nie ma Pótyna wiec nie ma tu co Chwilowo robic Wszyscy zachwalaja jak jest pieknie a wysiadam Pozdrawiam wszystkich Przechodze na Arctica wiec nie bede komentowal poczynan
    Spekuły .
  • Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~dovado [94.254.176.*]
    Nie jestem twardym graczem i nie wytrzymalem do 5 zl ale wzrosty o 70 % od zakupu naprawde przerosly moje oczekiwania .
    Sam nie wiem jaka byla przyczyna tak naglych wrostow ale raczej nie sprzedaz mieszkan za za marzec .Waje sie że zakupy prezesa zrobily swoje i to byla przyczyna wzrostow . Narazie prezes ma zakaz zakopow do 12 .05 . 2016 wiec moze byc marazm .
    Cena wydaje sie z powrotem atrakcyjna ale sprzedaz mieszkan ruszy dopiero w 4Q wiec ja tez poczekam jeszcze zakupami .

• Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~atak [46.77.124.*]
    Chcieli ubrać frajernie i ubrali
    Teraz powrót na groszowki

Mirgos wiedział ze 1q był tragiczny i wyniki podane przy 1 pln ściągnęły by kurs na 0.6 a tak może 1 pln się utrzyma
    Wszyscy to wiedzieli. Wszyscy często nie mja racji.
  • Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~Ciekawy [83.7.64.*]
    Dnia 2016-04-14 o godz. 10:03 ~dovado napisał(a):
    > Nie jestem twardym graczem i nie wytrzymalem do 5 zl ale wzrosty o 70 % od zakupu naprawde przerosly moje oczekiwania .
    > Sam nie wiem jaka byla przyczyna tak naglych wrostow ale raczej nie sprzedaz mieszkan za za marzec .Waje sie że zakupy prezesa zrobily swoje i to byla przyczyna wzrostow . Narazie prezes ma zakaz zakopow do 12 .05 . 2016 wiec moze byc marazm .
    > Cena wydaje sie z powrotem atrakcyjna ale sprzedaz mieszkan ruszy dopiero w 4Q wiec ja tez poczekam jeszcze zakupami .
    >

A dlaczego Prezes nie może kupować ? Raport za IQ2016 będzie 11 maja więc okres zamknięty będzie od 27 kwietnia i do tego czasu Prezes może kupować. I myślę że jeszcze do tego czasu nas zaskoczy zakupem. Opłacało się kupić po 1,40 to i po niższej cenie się opłaca. Niech leży, czas do grudnia powoli ale z dnia na dzień kurczy się.
  • Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~RITMO [217.67.194.*]
    przecież on ma tego pod sufit
    a i tak ich na gpw nie sprzeda
    te zakupy są dla tępej gawiedzi
    podniecą się i podbiorą
    teraz nie leci już z 0,9 a z 1,5
    dramat spadków nadal bedzie trwać tylko do 0,5 dłużej się zejdzie

• Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~dovado [94.254.178.*]
    Ciekawy masz racje .
    Przy polrocznych i rocznych raportach jest miesiac .Przepraszam za pomylke masz racje okres zamkniety trwa od 28 kwietnia do 12 maja.

• Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~AS [217.97.135.*]
    sprzedać łatwo, gorzej zaakceptowć 50% straty, gdzie reszta developerki już zalicza drugą setkę wzorstów :0) np: ALTA
  • Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~AS [217.97.135.*]
    prezesie pora na zakupy, ratuj kurs i honor...
  • Re: Pozytywny artykuł o JHM Development z dnia 17 marca 2016 r. Autor: ~ProCivili [188.252.12.*]
    masz jakiś układ z prezesem..?:D

ale co do honoru to i tak zbyt późno
[x]
JHMDEV 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.