Patrząc na wyniki 3-4 lata wstecz, firma przynosi stabilne, wysokie zyski ... a ostatni duży kontrakt przyniósł jej mnóstwo żywej gotówki. Jest wielce prawdopodobne, że firma AQUA POZNAŃ wypłaci dywidendę za ubiegły rok. Wycena PE niska, bilans bardzo mocny. Warto posiadać ten papier w portfelu.
Dzisiaj w promocji to i ja dobrałem, mamy paradoks tzn jest więcej gotówki w kasie niż cała kapitalizacja firmy a c/z 2,5 świadczy o ogromnym niedowartościowaniu. Tutaj kurs powinien być minimum 2 razy wyżej a tak szoruje po dnie.
no właśnie ja kompletnie tego nie rozumiem. Kto to wywala? Od tygodnia dobieram po trochu ale zastanawia mnie komu opłaca się to wywalać? A może o czymś nie wiemy?
Dnia 2016-03-11 o godz. 21:01 ~franciszek napisał(a): > Patrząc na wyniki 3-4 lata wstecz, firma przynosi stabilne, wysokie zyski ... a ostatni duży kontrakt przyniósł jej mnóstwo żywej gotówki. Jest wielce prawdopodobne, że firma AQUA POZNAŃ wypłaci dywidendę za ubiegły rok. Wycena PE niska, bilans bardzo mocny. Warto posiadać ten papier w portfelu.
moim zdaniem lepsze od dywidendy byłby skup akcji własnych bo od tego nie ma podatku a od dywidendy jest. Poza tym dywidenda to jednorazowy "strzał" a skup w celu umorzenia daje długotrwały efekt dla akcjonariuszy.
Sprzedają Ci co w dniu wyników weszli licząc na duże wzrosty, teraz kurs się cofnął więc sprzedają ze stratą, tak działają niedoświadczeni inwestorzy, zamiast teraz kupować to oni sprzedają :-)
Od skupu też masz podatek tyle że płacisz go przy rozliczeniu pit 38, no chyba że na skupie odnotujesz stratę to wtedy nie ma.
Panowie, nie pamikować i skupować, tutaj może być i 30% dywidenda :-)