• KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ostry- [83.22.125.*]
    FW20 wzrósł w tym tygodniu o 1,9%.
    I tego się w gruncie rzeczy spodziewałem, choć uczciwie trzeba przyznać że ta nasza GPW do normalnej giełdy ma jeszcze daleko więc kręcenie i mataczenie jest u nas na najwyższym , światowym poziomie.

Bardzo ciekawie zapowiadają się następne dwa tygodnie które pozostały do rozliczenia - już 10 marca EBC a przed samym rozliczeniem FED a do tego raporty finansowe spółek, a jakby jeszcze było mało to właśnie w ten weekend obradują Chińczycy.

Spodziewam się że w okresie bezpośrednio przed rozliczeniem FW20 będzie wyżej niż 1850.
    Z kilku powodów.
    1.Trend na rynkach globalnych jest wzrostowy.
    2. W grudniu przy rolowaniu cały tydzień był wzrostowy więc Grubas w mieszku prawdopodobnie trzyma długie.
    3. W ubiegłym roku w okresie przed rozliczeniem za każdym razem FW20 był sporo niżej niż 3 miesiące wcześniej , tym razem zdecydowanie tak nie jest - 2 tygodnie przed rozliczeniem jest wyżej.

• Tak zwiększają zaufanie inwestorów do polskiego rynku kapitałowego. Autor: emeryt_giełdowy [178.42.240.*]
    link 

- Kluczowym problemem jest nieprzewidywalność.
    - Fundamentem zaufania jest dialog z rynkiem,
    - Zachowujemy się jak dinozaury. Leci meteoryt i zastanawiamy się kto przeżyje, ( podcinali sobie przez 25 lat gałąź na której siedzieli a teraz płaczą, że zlecą)
    - Źle się dzieje. Domy maklerskie są przerażone tym, co je czeka. Wiele jednak zależy od regulatora i nadzorcy, czyli MF i KNF i tego, w jaki sposób zaimplementują unijne przepisy na rynek polski. Jeśli będzie to zrobione tak, jak w Wielkiej Brytanii to nasze domy maklerskie padną. ( nie reagowaliście i korzystaliście z tych regulacji to trzeba będzie za to zapłacić)
    - Bez dobrego kapitałowego systemu emerytalnego czeka nas katastrofa, (mieliście bardzo dobry PRZYMUSOWY system emerytalny OFE bez odpowiedzialności karnej i materialnej)
    - Jeśli chce się stracić klasę średnią, jako elektorat można rozmontowywać II filar. Jeśli chciałoby się odzyskać ten elektorat należałoby pomyśleć o jego odbudowanie. Jeśli będziemy budować III filar zmieni się tylko struktura oszczędności. Przy przymusowym filarze emerytalnym można upiec dwie pieczenie na jedynym ogniu: podnieść stopę oszczędności i poprawić ich strukturę. Bez odbudowy II filara czeka nas katastrofa – stwierdził ( ekonomiczny ...... moje zdanie w ramach dialogu z rynkiem),
    - Nie ma silnej gospodarki, bez silnej giełdy. Bez Wall Street nie byłoby Doliny Krzemowej, a bez GPW nie byłoby Compu. Kapitał pozyskany od inwestorów pozwolił sfinansować rozwój firmy (a co z rozwoju firmy mają inwestorzy indywidualni - skup akcji własnych za ich pieniądze zamiast dywidend)
    https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=COMP
    Uczestnicy debaty rozważali sens wprowadzenia „zachęt" mających na celu przyspieszenie konwersji oszczędności z depozytów na inwestycje. Czy należy wprowadzić zachęty „wyciągania" pieniędzy z depozytów bankowych.

• Trochę mi się ciepło zrobiło.... Autor: sakitoru [87.206.85.*]
    Szukając w necie o pierdołach natknąłem się na to...

https://geometriarynku.wordpress.com/category/moje-przemyslenia-na-temat-geometrii/

Wiedzialem że coś jest na rzeczy ale nie wiedzialem że ktoś to tak oficjalnie nazywa, możecie wierzyć lub nie ale część spraw o których pisze znalazłem sam siedząc już kilka lat w AT a o innych byłem "schizofrenicznie" przekonany jak ja to określałem kreski muszą zacząć przemawiać dopiero są dobrze postawione. Warto to przeczytać sam ledwo zerknąłem ale pod wzgledem merytorycznym zdecydowanie odklejone od pospólstwa stron o rynku i AT. Bynajmniej niech kazdy zostanie przy swoim, jak coś działa to musi być wykonywane z żelazną dyscypliną czy są to fundamenty czy AT inaczej klapa.
  • Re: Trochę mi się ciepło zrobiło.... Autor: ~mlodyleszcz [164.139.7.*]
    Sikatoru, tu malo kto ma swoje setupy i nimi gra...nie mowiac juz o stopach...

wiekszosc ekscytuje sie fundamentami np: danymi z Chin...

tu sobie o geometrii nie pogadasz, nie wspominajac juz o analizie wolumenu...

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~JJ [178.36.162.*]
    Krotko, moje obserwacje:

1. Styl i zachowanie ETF na Emerging Markets wskazują, ze ktoś kliknal BUY w USA koszykowo i dlatego widzieliśmy w czwartek to co widzieliśmy. Roznica była od srody 2 tygodnie temu, bo wtedy było zamykanie krótkich pozycji.

2. Pamietajmy, ze rynek jest mocno niedowazony na Emerging Markets, wiec jeżeli jest dycyzja RISK ON, to doważenie się spokojnie może przesunąć WIG20 pod 2000 pkt.

3. Tyle, ze czym ma on teraz rosnąć? KGH wzrosl w ciągu ostatnich 2-3 tygodni o 26,5% w ogole nie patrząc na odpisy, sytuacje dywidendowa itp. - to tylko uprawdopodobnia strategie koszykowa i ze ktoś hurtem zdecydowal o RISK ON na Emerging Markets. Fakt, ze stało się to 2 dni po zachodniej Europie i USA wzmacnia ta teza - jak zawsze rynki bazowe maja priorytet.

4. Trzeba pamietac, ze dużo tego wzrostu było ciagniete KGH, PKN i PZU momentami, natomiast w ogole nie bankami prawie (z oczywistych wzgledow - patrz pomysły PIS) i w ogole nie energetyka (sytuacja dywidendowa). Zatem co ma być lokomotywa? Eurocash, LLP i CCC z lacznym wpływem na indeks WIG20 powiedzmy 10% udziału w obrocie?

5. KGH trzeba traktować zupełnie oddzielnie w tych analizach, bo to spolka surowcowa, miedzynarodowa, chodzi zupełnie inaczej niż inne lokalnie traktowane podmioty. I tak już będzie zawsze, obecnie udział KGH spadl do 6% w WIG20. Za to banki maja lacznie jakies lacznie z PZU 35-40% i energetyka lacznie z 25% tak na szybko.

5. Jestesmy pod katem AT tuz pod dlugoterminowa linia trendu spadkowego i z tego punktu widzenia moim zdaniem na pewno będzie test 1900, proba.ale czy udana, a nawet jeżeli udana, to jak daleko?

Reasumujac, osobiście jestem BARDZO daleki od bycia bykiem, ale krótkoterminowo potrafie sobie wyobrazić sytuacje, ze wiezieni jesteśmy na serii H pod 2000 (jak wygodnie dla grubasa z Ameryki, który wcisnal BUY / RISK ON, nie sadzicie) i tam się zamykają, wyciskając posiadaczy S do suchej nitki, a jak wszyscy się zapakują na L (polepszenie nastroju, ECB, FED, itp. itd.) to wtedy nastapi ubranie w papier na maksimach i zwalka znowu do - powiedzmy 1800 i okolic, pewnie poniżej 1750-1700 może być już trudno spaść.

Dlatego rynek będzie MEGA ciekawy w tym tygodniu, bo sa już symptomy wyczerpywania się potencjalu do wzrostow, ale jeszcze trochę paliwa jest - dla mnie, dość niedzwiedzio nastawionego w długim terminie (choć ostatnio w czwartek więcej przytuliłem per saldo na L w ramach reaktywnego DT) pytanie jest jedno - KIEDY zacząć budowac dobra pozycje na S?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~styl [83.7.18.*]
    wyglada na to ze dzis bedzie 1900 na wigu tylko styl mi sie nie podoba, dzis ciagna orlenem
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~na100procent [83.7.18.*]
    ujemna baza biora jak szaleni bedzie i 1900 dzis jestem tego na 100 procent pewny
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~wiele [83.7.18.*]
    i wiele sie nie mylilem
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: miki202020 [89.68.163.*]
    No to co? Czekamy na kolejnego "miki" na forum ;)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~1wszy [37.252.231.*]
    jak to co 1 przystanek 1912
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~oho [37.252.231.*]
    oho w eurolandzie i stanach szykuja sie jakies wieksze spadki

czyzby u nas falszywe wybicie, ?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~er [88.199.10.*]
    nasza cała giełda jest fałszywa....i pomału mam jej dość...szkoda czasu i zdrowia
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~tezdajedomyslenia [83.7.18.*]
    tez dochodze do takiego wniosku,a najbardziej mi chyba szkoda tych straconych godzin i patrzenia w monitor

dzis pisza relatywna sila, jutro ze relatywna sila przerodzila sie w relatywna slabosc i nadrabiamy za europa

250 milionow po ponad 3h z czego ponad polowa zrobiona orlenem i kghmem

takiego rsi na dziennym jaki ma teraz kghm to chyba nigdy nie mial w historii
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ostry- [83.22.128.*]
    Podejrzewam że wzrośnie do okolic 80-81 zł zanim podda się korekcie.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~ile [83.7.18.*]
    to ile tam bedzie rsi?
    a jakie ma to znaczenie ?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~Kedlav [194.230.159.*]
    Ja natomiast jestem pewny na 80%,ze dzis jest sesja odwrotu. I test 1580 na 80%bedzie w niedalekiej przyszlosci .Tak mi powiadaja moje krechy. Ubralem sie w s pod sama szyje. Powodzenia wszystkim

Przewidywanie jest trudne.
    Przewidywanie przyszłości zwłaszcza.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [78.154.77.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~dziwne [83.7.18.*]
    to moze zadam ci inne pytanie nie uwazasz, ze kwit jest wykupiony skrajnie i to nic nie znaczy?
    znaczy , ale to że jest wykupiony nie znaczy że spadnie.
    znaczy tylko tyle że jest wykupiony.
    ci którzy z wami grają na FKGHM o tym wiedzą a mimo to biorą długie przeciw waszym krótkim.
    wiedzą że większość leszczy którzy trzymają te krótkie spękają.

zastanów się kto w tej transakcji jest frajerem.
    jak już będziesz to wiedział to będziesz wiedział jak potoczy się dalej ta historia.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: artimar [83.30.162.*]
    ale przydałby się jeszcze taki mocny wzrost kursu KGHM do okolic 80zł.aby potwierdzić siłę tego trendu wzrostowego od styczniowych dołków.
    A jak jeszcze zaczną politycy przebąkiwać i zawieszeniu podatku miedziowego to wtedy kolejna falka wzrostów.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~ityle [83.7.18.*]
    co moga powiedziec o podatku jak wszystko juz powiedziane

w tym roku bedzie,moze w przyszlym nie bedzie
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: tomaszke [89.73.196.*]
    Dobrze mówisz :)

Ja dziś L po 75,6775.

Pozdrawiam :)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~byq [83.7.18.*]
    no to licze na korekte wigu po wybiciu na 1900 i laduje sie po 1860 w dlugie

chyba jednak byk nadchodzi
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DWUNASTY Autor: ~Jasio [217.70.49.*]
     Autor: ostry- [83.22.128.*] 2016-03-07 12:54
    znaczy , ale to że jest wykupiony nie znaczy że spadnie.
    znaczy tylko tyle że jest wykupiony.
    ci którzy z wami grają na FKGHM o tym wiedzą a mimo to biorą długie przeciw waszym krótkim.
    wiedzą że większość leszczy którzy trzymają te krótkie spękają.

zastanów się kto w tej transakcji jest frajerem. 
    jak już będziesz to wiedział to będziesz wiedział jak potoczy się dalej ta historia.

Kto spęka ten spęka .
    Zosia shorci miedziankę od 64 i nie pęka, przetrzyma wszystkich.
    Gruby spęka a Zosia nie.

• co za plotki ...... od 72 Autor: zosia3005 [164.4.17.*]
    nie od 64 .. co nie znaczy , 
    ze po 64 nie będzie dobrego S na KGHM .

Proszę nie rozsiewać nieprawdziwych pogłosek
    ... pod moja nieobecność
  • Re: co za plotki ...... od 72 Autor: ~JJ [178.36.162.*]
    Jestesmy w najchujowszym możliwym miejscu obecnie na WIG20 - podbici w slabym stylu (jedna sesja, dwoma spolkami) pod sam opor na 1900 i zaczyna się "wozenie" raz w jedna, raz w druga.... Szarpniecia i sypeniecia na przemian, meczacy rynek.

G... z tego wynika.

• Re: co za plotki ...... od 72 Autor: ~obserwator [81.219.20.*]
    no ten zrzut na Synthosie raczej nie przemawia na pozytyw dla W20 ...
  • Re: co za plotki ...... od 72 Autor: ~wnioski [37.252.231.*]
    to tylko swiadczy o naszym bananie ze mozna go trzymac za gebe dwoma spolkami

• Re: co za plotki ...... od 72 Autor: ~sakitoru [87.206.85.*]
    Ja raczej widzę uspokojenie.... lepiej 400 baniek do 16 i stabilny wzrost niz 900 baniek i od jutra wodospad Technicznie mam pewne optymistyczne podejrzenia, ale zobaczymy czy się sprawdzą.
    Nie twierdze, ze nie będzie wybicia, zakończenie sesji w tym miejscu BDB swiadczylo by o sile rynku. Mowie wyłącznie w kategoriach DT o dzisiejszej sesji.
    Acz mam pewne swoje podejrzenia co do ubierania w papier pod samym oporem, bardzo wygodne miejsce...

Synthos już rownowazony na deskach. Nie ma to jak dywidendę sciac / skasować przez Zarzad, a potem cudownie na WZA przywrocic (patrz Netia, teraz Synthos, itp.) Widac, ze Jakubas, Solowow i reszta polskich "mocarzy" uczy się od siebie nalepszych wzorcow...

• Re: co za plotki ...... od 72 Autor: ~niewierze [37.252.231.*]
    ciekawe czy bedzie podobne info na kgmie

nie wierze , ze po takich odpisach wyplaca dywidende
  • Re: co za plotki ...... od 72 Autor: artimar [83.30.146.*]
    no ciekawe, bo wiara przenosi góry a czasami niedowiarkom wzrostów zabiera depozyt :)))

Nie bawiłbym się w porównania SYNTHOSA z KGHM. Zresztą i tak Synthos wypada z wig20 a jego miejsce zajmie lotos.

• Re: co za plotki ...... od 72 Autor: ~chyba [37.252.231.*]
    niby mocni ale cos to podejrzane, ale esek na fw20 nie biore bo chyba podjada do 1910-1930
  • Re: co za plotki ...... od 72 Autor: ~er [88.199.10.*]
    uwaga proszę Państwa.......cudofix zbliża się wielkimi krokami......ja obstawiam 1901.....
  • Re: co za plotki ...... od 72 Autor: ~qwerty [188.146.138.*]
    Miski beda uciekac na fixie, wiec 1901 moze byc.
  • Re: co za plotki ...... od 72 Autor: ~amatorka [37.252.231.*]
    bez przesady bo zobaczyliscie 2 batony
  • Re: co za plotki ...... od 72 Autor: ~waldi [80.50.230.*]
    Dnia 2016-03-07 o godz. 16:57 ~amatorka napisał(a):
    > bez przesady bo zobaczyliscie 2 batony

A ty znowu pod różnymi NIK a ten sam IP. Zalosne ale i wk...
    Tego typu posty, dzisiejszy przebieg sesji i zamknięcie tylko mnie utwierdza w przekonaniu co do kierunku jaki będzie. 
    Zobaczymy czy się sprawdzi :-)
  • Re: co za plotki ...... od 72 Autor: ~napewno [37.252.231.*]
    wielokrotnie ci pisalem , ze nie mam nicka ale niczego nie ukrywa

widze podejscie do 1910-30 napewno
    No wygląda na to, ze jednak będziemy wybijać jutro 1900 a przynajmniej będzie proba...

W ciągu dnia otworzylo się około 700 kontraktow na L (netto 500 w ramach notowan ciągłych, ale podczas tapniecia w ciągu dnia ktoś zamknal około 200 pozycji) i potem na fixingu jeszcze około 200 się zamknelo. Co istotne, utrzymane zostało 1890 na serii H przy większej podazy kontraktow na fixingu.

Zakladajac, ze trend na ropie się nie zmieni w krótkim terminie (PKN) oraz surowcach (KGH) samymi tymi dwoma spolkami pociągniemy do góry. Ale szerokość rynku po południu, przy drugim podejściu znacznie się poprawila, banki dolaczyly, w tym PKOBP.

A to być może zwiastuje poważniejszy atak na 1900 niż tylko takie pitu-pitu pod oporem. Dzisiaj w ogole Emerging Markets dobrze wygladaly, wiec jest szansa na mocne zamkniecie tygodnia, jeżeli Draghi pozytywnie zaskoczy rynek. Jeżeli nie, to po srodzie sprzedaż faktow :)

"Dream Scenario" to wybicie do 1980 na L i pakowane się na S na rolowaniu do serii M :)

• Re: co za plotki ...... od 72 Autor: ~dno [37.248.49.*]
    Będzie, ale chyba nie tak szybko. Na tle 'zagramanicy' to te wzrosty na KGH to bieda z nędzą. Choć przydałoby się strząsnąć nieco. Ale chłopcy zza miedzy jeszcze strząsnąć nie chcą i chyba te 80-100 zaliczą niedługo. A zaklinanie rzeczywistości nic nie da - jest rozkaz to idzie w górę - niewiele się w geokołchozie zmieniło na plus przez kwartał, a przecież radykalna odmiana nastrojów na KGH. Może to jednak związkowcy, za czternastki, piętnastki, osiemnastki biorą te papiery?
  • Re: co za plotki ...... od 72 Autor: ~tylko [37.252.231.*]
    pionowo rosna tylko drzewa, zapamietajcie

kghm urosl juz 50 procent od dna
  • Re: co za plotki ...... od 72 Autor: ~Autor [83.238.231.*]
    Jeszcze 30% up i grubas będzie realizował zyski.
    Glencore +65; Anglo American +66 (w miesiąc). Ale to przecież nic ...; pewnie gruby z Książęcej tam działa. Porównując do naszej rudej to promocja jak cholera.
  • Re: co za plotki ...... od 72 Autor: ~spadekpewnie [37.252.231.*]
    mam wrazenie, ze to ostatnie podjazdy na surowcach przed korekta

chyba , ze odrazu nastapi zmiana trendow w tym tygodniu w co jakos nie wierze

fajnie tak marzyc, ze cos rosnie bez przerwy do gory, tu moze byc urwanie w kazdej chwili, kazdy czeka zeby sprzedac po 80 , a wiecie co jest jjak kazdy tam czeka
    To zobacz ile czasu rósł SP. I też zaklinali korekty, spadki itp.
  • Re: co za plotki ...... od 72 Autor: ~wtedy [83.7.18.*]
    skad wiesz ze dzis nie bedzie korekty na sp500? takie otoczenie i troche widac, ze brakuje paliwka zeby wybic 2010 ale poczekamy do wieczora, trwale odwrocenie trendu to nie wzrosty po 5-7 procent dziennie tylko stopniowe

tak samo jak bessa nie konczy sie po dobrych wiadomosciach tylko jak po slabych nie chce spadac
    fundamenty są takie, że ja nic nie wiem. Piszą, że tam robią podwójne dno do 2050. Niedługo ważniak z Europy idzie na emeryturę więc może będzie chciał się zapisać na kartach historii i wrzuci w system zyliadr albo i sto zyliardów,? Czy to to będzie impuls do spadków? Zobaczcie co robią dziś na ropie - po prostu szał zakupów. Jadę zatankować ze dwa tankowce.
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.