1. Kiedy skończą się odpisy na spółkach zależnych??? 2. Czy nie lepiej sprzedać spółki zależne które generują straty 3. Czy za 2016 rok też będzie odpis powiedzmy na kilkadziesiąt mln. 3. Udziałowcy, nie macie dość takiego partactwa ze strony zarządu? 4. Kiedy zostaniemy poinformowani dlaczego w IV kwartale wyszły tak duże straty?
Ja co prawda nie jestem z zarządu ani nawet udziałowcem (no chyba że jeszcze co nieco cena spadnie ) ale Ci odpowiem.
1) Kiedy te spółki będą generować zyski, czyli gdy ceny surowców pójdą w górę. Ew. gdy pojawi się zapotrzebowanie na piece grafenowe ale to raczej odległy temat. 2) Nie koniecznie. Może zarząd uzna,ł że bardziej opłaca się te zwłoki trzymać przy sobie niż na nowo szukać punktu zaczepienia w interesujących ich regionach/krajach gdy koniunktura się poprawi. Czy jest to słuszna decyzja ? Trudno wyczuć. 3) Bardzo możliwe. Surowce tanie a na grafen zapotrzebowania brak. 4) To akurat mnie nie dotyczy, ale uważam że obecna kondycja Seco to nie tylko ich wina. Konfliktu z Rosją i spadku exportu do nich nie dało się w żaden sposób przewidzieć. A ceny surowców ? No cóż, to też pewnie mało to przewidział bo niebyło by takiego szału jak surowce leciały na twarz. Jednak zgadzam się że zarząd widząc co się dzieje powinien jakoś aktywniej działać, a nie czekać na to co się wydarzy. 5) A kiedy mieli je pokazać ? Liczyli pewnie, że coś zaskoczy ale nie pykło stąd straty na ostatni kwartał. Lepiej w sumie tak, niż jak by mieli udawać że wszystko jest ok, a potem by się nagle okazało że firma to bankrut.
Prawdopodobnie spółki zależne z Brazylii i Indii wykazują straty, ale aż tak duże, ja liczę, że w raporcie rocznym wyjaśnią kto zawala sytuację finansową. Żeby się nie okazało, że poprzez część podmiotów zależnych Seco nie stracił płynności....