Firma PROCAD SC na swojej stronie internetowej chwali się realizacjami dla spółki OPEN-NET S.A. Jako zrealizowane projekty z branży TELEKOMUNIKACYJNEJ spółka wymienia: - Budowa sieci szerokopasmowego dostępu do Internetu na terenie 8 miejscowości w gminach: Węgierska Górka, Czernichów i Milówka w powiecie żywieckim, w woj. Śląskim. - Budowa sieci szerokopasmowego dostępu do Internetu na terenie 21 miejscowości w gminach Piątek, Łęczyca i Góra Św. Małgorzaty w powiecie łęczyckim, w woj. Łódzkim.
Wynika z tego, że sieci są już zbudowane. Więcej u źródła, można też zadzwonić do spółki Procad. http://www.procad.net.pl/telekomunikacja.php#read
Procad to firma projektowa i bardzo prawdopodobne, że projekt sieci światłowodowej dla Open-Net wykonali ale od projektu do zamknięcia projektu jest bardzo daleko a jako mieszkaniec powiatu łęczyckiego zapewniam, że projekt nie został zakończony a wszelkie prace zostały zatrzymane kilka miesięcy temu i do dziś nic w tej sprawie się nie zmieniło. Jako klient Open-Net i osoba która ma podpisaną umowę o świadczenie usług o świadczenie dostępu do internetu przez sieć światłowodową zapewniam, że projekt nie został zrealizowany u żadnej z osób które znam i które podobne umowy podpisali. Dodatkowo powiem, że o ile o poprzednim przesunięciu realizacji projektu wszyscy przyszli abonenci byli informowani pisemnie o tyle teraz żadnych informacji o ewentualnej zmianie terminu zakończenia nikt nie otrzymał.
W sumie, to nigdzie nie jest napisane wprost, że projekty zostały zakończone. Jest informacja, że zostało przesłane końcowe rozliczenie, ale ono też może być częściowe, w jakimś stopniu zaawansowania itp. Tego nie wiemy, więc najważniejsza jest informacja z CPPC - chyba tak to się nazywa teraz.
Jestem mieszkańcem gminy Czernichów (dokładnie Międzybrodzia Bialskiego). Inwestycja w całej miejscowości została zakończona wiele miesięcy temu na etapie zamontowania na ścianie puszki i kawałka kabla w domu). Sieć na słupach nie została nawet rozpoczęta i od wielu miesięcy nic się nie dzieje.
O jakie zbudowanej sieci można w tej sytuacji mówić?!?
Mam umowę podpisaną w grudniu 2014. Usługa miała być uruchomiona do końca marca 2015. Mamy marzec 2016, a internetu jak nie było tak nie ma. Przy tym nie jestem odosobnionym przypadkiem - nie słyszałem, żeby któraś z osób z naszej miejscowości doczekała się uruchomienia dostępu do internetu.
Także jestem mieszkańcem Gminy Czernichów(mieszkam w Czernichowie) i mogę potwierdzić to co napisał kolega Kort_Sylwester. Jedyną rzeczą, którą zrobiła firma Open-Net było podpisanie umów o świadczeniu usług z mieszkańcami naszej gminy. Nawet w samym urzędzie gminy, osoba odpowiedzialna za projekty na jej terenie przyznaje, że prace nie zostały rozpoczęte i z samego projektu także nic nie będzie.
No to niezły zonk. Pan Sobociński, który przestrzega przed OPEN-NET zarazem chwali się tym co dla tej firmy zrobił... I to z tego co na stronie PROCAD widać dwoma projektami. Jakby co to OPEN-NET jest be... ale jak się chwalić to już niekoniecznie... Gdzie jest granica przyzwoitości ?
Nie widzę w tym za bardzo problemu. Jeśli wykonał projekt, oddał go zamawiającemu, to czemu ma się nie chwalić? To jaki jest kontrahent, to jest zupełnie inna sprawa, przecież on swoją robotę wykonał.
Ale projekt mógł zostać zrealizowany. Projekt w rozumieniu zaprojektowania czegoś przez firmę projektową. A to czy on kest wdrożony i zrealizowany w rozumieniu projektu jako inwestycji, to jest druga sprawa. To się przecież nie wyklucza. Nie ma co gdybać, najważniejsza wiadomość z pccp.
Oświecę Was po raz kolejny bo nie mogę już czytać tych głupot :-) Procad to bardzo profesjonalna firma która wykonała kawał dobrej roboty. Wykonali świetne projekty czym się chwalą i mają do tego prawo :-) To że Open-Net za nie nie zapłacił to już inna sprawa. Pan Budziewski z Procadu pewnie mógłby wiele powiedzieć na ten temat.
Kolejna sprawa - ON informuje o ROZLICZENIU projektu. Słowo klucz - "rozliczenie", nie realizacja. Przedstawili władzy wdrażającej pewnie różne dziwne faktury z których wynika że za wykonanie inwestycji zapłacili. Jako że dokumenty pewnie z prawdą mają mało do czynienia to firma nie ma kasy na realizację inwestycji. Nie ma i nie będzie miała.
"ON informuje o ROZLICZENIU projektu." - Nigdzie na stronie nie masz napisane o jakimkolwiek "rozliczeniu". Co najwyżej my sobie tutaj dyskutowaliśmy na ten temat. Na stronce wyraźnie pisze: "Zrealizowane projekty z branży TELEKOMUNIKACYJNEJ"
Projekty zostały wykonane... jakieś 370km na Żywiec i 80km na Łęczyce... przekazane razem z FV do inwestora... za w/w projekty 0zł. Komornik nie ma z czego ściągać pieniędzy. Ta firma to porażka... Wydawalo sie ze poważni ludzie....
Kazdy pierdzieli swoje nie pokazujac zadnych dokumentow czy wezwan do zaplaty lub wszczeciu egzekucji komorniczych...przeciez komornik musi miec postanowienie sadu a do takiego postanowienia potrzebne jest zgloszenie roszczenia pozniej pozniej wniosek o nakazie zaplaty nastepnie odwolanie sie oskarzonego pozniej wyznaczenie terminu rozprawy i dlugoletni proces z odwolaniami....przestancie pier......
Aby się czegoś dowiedzieć najpierw trzeba się dodzwonić a to jest niemożliwe od dobrych kliku tygodni (nikt nie odbiera)! Każdy z Was korzysta z Internetu, powiedzcie mi jak operator telekomunikacyjny może działać bez infolinii ? A no nie może, konkluzja ? Ta firma istnieje tylko na papierze! Ratujcie się zanim POPC zażąda zwrotu dofinansowania z odsetkami a przecież tych pieniędzy nie ma bo wyparowały.
Ludzie przejrzyjcie na oczy ta cała spółka Open-Net to jedna wielka ściema, wzieli kase z dotacji i nic prawie z tego nie powstało tylko prezes się ustawił za ładne parę mln. Firma jest na skraju upadłości, tylko patrzeć aż na dniach ogłoszą upadłość i wszyscy zostaną na lodzie. A jeżeli ktoś jeszcze uważa, że Open-net jest coś watry to powodzenia w inwestycjach.
dotacja cofnieta z tego co pisza na tej stronie u nie fajnie to juz nie chce tego nawet po 10gr bede sie bal kupic bo nie wiem czy upadlosci tu nie bedzie??!!