• Wiosna też niewiele pomoże... Autor: miro18 [109.241.16.*]
    Kurs 3.02.2015- 6,53 zł- dziś ile, każdy widzi.
    Pozbyłem się resztki akcji i życzę wszystkim dużych- e tam- ogromnych zysków.
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~Jajco [87.99.14.*]
    Miro18. Jak to nie tajemnica to Ty wywaliles. dziś w końcówce papier???
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: miro18 [109.241.16.*]
    nie, ja upłynniałem przez kilka dni do wczoraj.
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~Exciter [149.226.255.*]
    Nie wiem czy wiosna pomoże ale patrząc na wykres mamy coraz dłuższe i węższy kanał a to bardzo często kończy się dużym wybiciem...pytanie w którą mańkę:) Nie bardzo widzę tylko argumenty za kierunkiem południowym.
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~nn [89.78.220.*]
    ja też. po prostu trzeba cierpliwie poczekać aż ktoś z kasą wróci na spółę, chyba że wcześniej podadzą mega info o rekordowych szacunkach za 2015 ;)
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~arek [164.127.242.*]
    Niech lepiej przyspiesza o miesiac publikacje raportu i zajma sie ir - bo zrobili stronke na ktorej nic sie nie dzieje ;). Akcjami nie ma zainteresowania zadnego sam teraz inwestuje gdzie indziej, bo po prostu okazji do zarobku teraz na gieldzie duzo - na spolkach o lepszej plynnosci i z lepsza renoma (na tfo nie dokonuje zadnych ruchow w tym roku). Jak spolka nie bedzie walczyc o inwestorow, to zainteresowania nie bedzie.
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~Generatorpostow [5.173.102.*]
    Tu odpal bedzie tylko wtedy kiedy prezesi beda wyzbywac sie akcji
    Jakby prezes znalazl chetnego na 20-25% ogolu akcji i pozbyl sie ze swojego portfela to pewnie, ze by zadzialalo bardzo pozytywnie na kurs... szczegolnie jesli nowy udzialowiec bylby sensowny. Wiekszosciowy akcjonariusz to zawsze przeklenstwo dla kursu i duza niedogodnosc dla kazdego kto rozwaza wejscie na wieksza skale.
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~Onet [200.88.158.*]
    Musiałby być niespełna rozumu zeby po tyle oddać. Ciekawe, co by zrobił z tak olbrzymia kasa. Na lokatę by odłożył?
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~123456 [89.72.197.*]
    ale o czym mówicie? wiekszy brat Asbis rosnie pod dobre wyniki, tu tez przyjdzie na to czas bo mamy niska baze w kolejnych trzech kwartałach, tylko jakiegoś impulsu brakuje i obrotu.
    zrobią ruch technicy sie podłączą i nikt ne bedzie marudził ze to ze tamto, ale jak widac jeszcze nie teraz
    Pisalem zupelnie o czym innym, gdybym nie widzial tutaj duzego potencjalu do wzrostu, to by mnie tu nie bylo, nie zmienia to faktu, ze glowny akcjonariusz to glowny hamulcowy kursu :).

Asbis nie zszedl jeszcze do kursu smieciowego wlasnie dlatego, ze ma kilku wiekszych graczy, w tym fundusze w akcjonariacie. Poza tym umiejetnie zagluje zlymi/dobrymi informacjami. Zlotowki bym tam nie ulokowal, 80 mln kapitalizacji, potezne starty i modlitwa, ze moze jakos po czwartym wyjda blizej zera, od dolu oczywiscie, poza tym, ze to dystrybutor iphone'a na ukrainie nic ciekawego w portfolio :).

Bynajmniej nigdzie nie pisalem tez o cenie po jakiej taki pakiet tfo odstepowac. Poza tym firma znacznie by przyspieszyla, jesli dobranoby odpowiedni podmiot "z pomyslem" (zwiekszajac wartosc pakietu ktory zostal na rachunku). Lepiej z madrym stracic niz z glupim zarobic... haka tools, teletorium.sk, forcelight... nawet w relacjach inwestorskich nikt sie nie poczuwa zeby osobno zbilansowac akcjonariuszom te wizjonerskie przedsiewziecia. Wedle mojej oceny gdyby nie te zagrywki spolka mialaby jeszcze lepsze wyniki (i potencjal), ale nie mam twardych danych bo spolka nigdy nie zadala sobie trudu, zeby sie nimi pochwalic.
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~jajco [83.10.189.*]
    Coś mi się zdaje , że atmosfera zaczyna być coraz bardziej napięta więc powoli zacznę chyba jednak wchodzić !!!

• Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~nn [89.78.220.*]
    i słusznie, skumulowało się tu dużo pozytywnych newsów i prognoz więc w każdej chwili może być strzałka w górę:)

Trzeba kogos z duza determinacja i kasa, zeby w ogole sie poruszyc co udowadnia dzisiejsza sesja. Szkoda, ze informacje jak ta ponizej trzeba wygrzebywac samemu:

http://www.telix.pl/artykul/ihippo-pluszowy-hipopotam-i-smartfon-hippophone-3,72125.html

Zgadnijcie jakiej spolki smartfon bedzie hippophonem ;). To moze byc bardzo ciekawy startup.
    Arek dzięki za newsa. No też się zastanawiam jakim kluczem kieruje się Zarząd jeżeli chodzi o polityke informacyjna. Dostali tylke uwag odnośnie komunikacji, chwalą się super relacjami z inwestorami, spolka ma bogate portwolio a komunikaty bardzo rzadko i często od czapy. Oczywiście oficjlane komunikaty nie powinny zawierac wszystkich drobych kroczków zwłaszcza że nie wiadomo czy np. taki hipcio nie będzie klapa ale czasem można by puscic oczko w strone inwestorów.
    Tak czy inaczej kumulacja czynnikow przemawiajaca za wzrostem kursu jest olbrzymia wiec po starcie licze na efekt kuli. Pamietajcie ze im dłużej będą zwarte wasze zwieracze tym więcej możecie ugrac. Nic tak nie boli jak sprzedaż nawet z niewielkim zyskiem i obserwowanie z boku jak kurs się dalej pnie...
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~jajco [87.99.14.*]
    No to może być hit po wpisach na fecbook u widać ze ludziska i mamuśki są mocno zainteresowane takim gadżetem.!!!
    A 500+ da dodatkowego kopniaka sprzedażowego:)  Grupa pozyskuje kolejne nowe źródła zbytu swoich produktów. Marki są coraz bardziej rozpoznawalne i już nie kojarzą się z tanim badziewiem. Jeszcze trochę trzeba poczekać ale to że kurs będzie dużo wyższy niż teraz tego jestem pewien.
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~Generatorpostow [5.173.102.*]
    skad zalozenie ze produkt powiazany jest z TF1?
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~jajaco [79.184.60.*]
    na ich facebook jest napisane "Hippophone powstał przy współpracy z polską firmą MyPhone sp. z o.o., która jest czołowym producentem telefonów na naszym rodzimym rynku. Przewidujemy dodatkowe wyposażenie w postaci hipopotamowego etui dla najmłodszych Klientów." Pewnie ta umowa z PLAY też może być pod to podciągnięta !!!

• Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~nn [89.78.216.*]
    możemy się o to dopytać na czasie, który jest przewidziany w dniu wyników
    sorki, pomyłka, ten czat to znalazłem ale z datą 2015 ;)
    z calym szacunkiem dajcie sobie chlopaki spokoj z inwestowaniem, jak nie potraficie nawet korzystac i przetwarzac informacji z wyszukiwarki internetowej...
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~123456 [89.72.197.*]
    Dnia 2016-02-04 o godz. 17:01 ~arek napisał(a):

> Asbis nie zszedl jeszcze do kursu smieciowego wlasnie dlatego, ze ma kilku wiekszych graczy, w tym fundusze w akcjonariacie. Poza tym umiejetnie zagluje zlymi/dobrymi informacjami. Zlotowki bym tam nie ulokowal, 80 mln kapitalizacji, potezne starty i modlitwa, ze moze jakos po czwartym wyjda blizej zera, od dolu oczywiscie, poza tym, ze to dystrybutor iphone'a na ukrainie nic ciekawego w portfolio :).

dobrze ze mam zupełenie inne zdanie na temat asbisa, bo bym teraz nie zarabiał kilkadziesiąt % w kilka tygodni :), a kto kupił tam w dołku miesiąc temu ma wlaśnie 100 %.
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: miro18 [46.113.203.*]
    Cóż...widzę, że dalej się kisi.
    Tu i Biedronka nie pomoże. Od czasu wyjścia z tej.."inwestycji" jestem już 80% do przodu.
    Akcjonariuszom życzę powodzenia.
    zrobiłem to samo i też jestem do przodu, może nie tyle co miro;) być może wrócę przed wynikami ale coś mi tu zaczyna śmierdzieć...
    Jesli juz mnie cytujesz, to tak sie sklada, ze w tym czasie podrozal o 10 groszy.... (pisalem przy 1,45 teraz jest 1,55). I dalej nie zmienia to mojej oceny tej spolki.
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże...Kierunek 1,3 czy boczniak ? Autor: miro18 [109.243.9.*]
    Wszystkim cierpliwym i wierzącym gorąco współczuję.
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże...Kierunek 1,3 czy boczniak ? Autor: ~ono [79.188.255.*]
    To pomoże ta wiosna czy nie?
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże...Kierunek 1,3 czy boczniak ? Autor: miro18 [109.243.9.*]
    Na zdrowie tak, a TFO już nic nie pomoże.
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże...Kierunek 1,3 czy boczniak ? Autor: miro18 [46.113.139.*]
    Mogę tylko powiedzieć "a nie mówiłem?".
    Szambem było tu czuć od dawna.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [78.154.94.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~staszek [95.141.20.*]
    Ale ktoś odkopał
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~Medik [185.45.13.*]
    Teraz, to już chyba tylko lato pomoże.
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~malgacz [185.93.182.*]
    Wątpię, żeby cokolwiek pomogło.
  • Re: Wiosna też niewiele pomoże... Autor: ~inwestorAndrzejewski [94.254.240.*]
    to są ostatnie moje posty bo abonament minut działalności społecznej przeznaczony na waszą spółkę się wyczerpuje, rozmawiając telefonicznie z osobą do której wysyłacie smsy jesteście dobrze zorganizowani, jeden z Państwa może da wam za darmo do pomocy prawników służbowych ,dodatkowo SII też będzie pomagać wybór należy do was

Jeśli uważacie iż cena wam odpowiada to sprzedajecie ,jeśli chcecie walczyć z grupą o lepszą cenę to do niej przystępujecie tylko należy być świadomym iż nie wiadomo czy wywalczycie lepszą cenę nie wiem jaki będzie kurs na gpw za rok ,dwa ,trzy /oczywiście będąc w porozumieniu niema blokady sprzedaży i każdy kiedy chce może akcje na giełdzie sprzedać.

PRAWNIE ZABLOKUJECIE WYCOFANIE Z GPW I BĘDZIE ONO TYLKO MOŻLIWE ZA WASZĄ ZGODĄ JEŚLI ZAAKCEPTUJECIE W PRZYSZŁOŚCI EWENTUALNĄ LEPSZĄ OFERTĘ ZALEŻY JAK BARDZO CHCE SWÓJ CEL OSIĄGNĄĆ W NAJGORSZYM RAZIE MACIE CAŁY CZAS NOTOWANIA GDYŻ WSZYSTKIE PRZYSZŁE GŁOSOWANIA O WYRZUCENIU WYGRYWAĆIE ,

blokując to wygraliście notowania giełdowe ,czy wasz przeciwnik będzie oferował wyższe ceny później tego nie wiem często jest że tak ale może powiedzieć nie dam więcej , jakie będą wyniki finansowe w przyszłości też tego nie wiem jaki kurs będzie na GPW też nie wiem 

Witam serdecznie nie interesuje mnie co zrobicie ze swoimi akcjami ale chciałbym Was uświadomić iż nie musicie pod presją niby wyrzucenia z GPW sprzedać akcji po niby atrakcyjnej cenie pytanie dla kogo atrakcyjna dla kupującego czy sprzedającego możecie dołączyć do grupy która nie sprzedaje Wysyłamy sms na tel 518146202 z ilością akcji lub przyglądać się z boku jako niechodzący na wybory czekając kto wygra i co będzie dalej

Przeciwnik zgłasza do moderatora aby usuwać moje posty/ bardzo skutecznie wczoraj usuwano/ ,pojawiło się dużo troli o przeciwnych poglądach niż moje wojnę z trolami mogę przegrać nie zawsze będę miał czas aby was uświadamiać iż to wy drobni akcjonariusze decydujecie czy chcecie być wyrzuceni z GPW, decyzja należy do Was, wiele osób które mają mało akcji ze względów kosztowych osobiście nie pojedzie na Walne gdzie będzie głosowane o wyrzuceniu Was z GPW ale te osoby mogą dać pełnomocnictwa dla Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych, organizacji obdarzonej zaufaniem społecznym ,lub przedstawicielowi Porozumienia akcjonariuszy bez ponoszenia żadnych kosztów 

Poniżej artykuł z gazety Parkiet 18 kwietnia w którym wypowiada się Pan Piotr Cieślak i Pan Kamil Kuśnierek Przedstawiciel Naszego Porozumienia /ja w gazecie byłem już parę razy więc wystarczy/
    Mniejszościowi udziałowcy zmuszają przejmujących spółki do oferowania cen bliższych wartości godziwej akcji niż kursowi z ostatnich miesięcy. 
    Akcjonariusze mniejszościowi są coraz skuteczniejsi w walce z inwestorami oferującymi w wezwaniu niskie ceny za przejęcie kontroli nad giełdowymi spółkami. To efekt rosnącej świadomości, łączenia sił oraz zawiązywania porozumień, które ułatwiają osiągnięcie zamierzonego celu. – Ciągle jest mnóstwo przykładów pokazujących, że mniejszościowi akcjonariusze giełdowych spółek nie walczą o swoje prawa mimo dużych szans na wygraną. Od pewnego czasu można jednak zauważyć rosnącą liczbę osób sprzeciwiających się działaniom, które nie uwzględniają ich interesów lub wręcz są sprzeczne z obowiązującymi regulacjami – uważa Piotr Cieślak, wiceprezes Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych. Jego zdaniem coraz więcej drobnych udziałowców dochodzi do przekonania, że ma realny wpływ m.in. na decyzje podejmowane przez inwestorów ogłaszających wezwania na akcje giełdowych spółek. 

– Zasadniczym problemem jest niedoskonałość przepisów o wezwaniach. Ustalenie ceny dla wezwań skutkujących zniesieniem dematerializacji akcji lub w procedurze przymusowego wykupu zakłada, że rynek giełdowy w danym okresie (sześć miesięcy) właściwie ocenia wartość spółki, co moim zdaniem jest fikcją – mówi Kamil Kuśnierek, giełdowy inwestor przedstawiciel Porozumienia Polcolorit Czytaj więcej w „Parkiecie" z 18 kwietnia

Teraz jeden z moich ulubionych cytatów z postanowienia Sądu Apelacyjnego Sygn. akt VI ACz 722/15 zabezpieczające roszczenia akcjonariuszy Hutmena w podobnej sprawie Sad mówi wprost proponowana przez akcjonariuszy żądających dematerializacji akcji cena jest wartością niegodziwą i nieekwiwalentną w stosunku do rzeczywistego potencjału i walorów spółki ,a przypomnę iż cena z wezwania Hutmena była około 55% wartości księgowej i była niegodziwa u nas was 55 % wartości księgowej to jaka kwota

Od siebie pozwolę sobie zacytować słowa prawników reprezentujących mniejszościowych akcjonariuszy Hutmena które idealnie pasują również do naszej sytuacji. 

Sąd potwierdził nasze stanowisko, iż określenie ceny w wezwaniu na poziomie niewiele odbiegającym od ceny minimalnej wskazanej w Ustawie o Ofercie jest od strony formalnej wprawdzie zgodne z prawem, jednakże można uznać je za naruszające dobre obyczaje i zmierzające do pokrzywdzenia akcjonariusza, w szczególności jeśli cena nie uwzględnia tak istotnych parametrów ekonomicznych spółki jak jej wartość księgowa, czy zupełnie pomija wartość jej kluczowych aktywów." - wskazuje mec. Dariusz Kulgawczuk, Partner stojący na czele Departamentu Prawa Spółek w Kancelarii RKKW, reprezentującej akcjonariusza w postępowaniu zabezpieczającym. "Judykatura po raz kolejny podkreśliła, iż akcjonariusz lub akcjonariusze większościowi ogłaszając wezwanie na sprzedaż akcji, poprzedzające wycofanie spółki z obrotu regulowanego, powinni uwzględnić interesy akcjonariuszy mniejszościowych i mieć - przygotowane wcześniej - solidne argumenty uzasadniające cenę wskazaną w wezwaniu (np. wycenę akcji spółki sporządzoną przez renomowaną firmę). Spełnienie wymogów formalnych odnośnie do tej ceny może okazać się bowiem niewystarczające, czego szczególnie dowodzą znane powszechnie przypadki na naszej giełdzie." - podkreśla dr Radosław L. Kwaśnicki, 

Witam serdecznie mam nadzieje iż za rok może dwa zrobienia wezwania z ZGODNIE Z ART. 91 UST. 6 USTAWY będzie możliwe tylko po cenie którą ustali biegły ,do tego dążę i nie dam posłom spokoju dopóki tego nie wprowadzą a dodatkowo posłowie dostrzegają ten problem i jest wola aby naprawić wadliwe przepisy ,dlatego między innymi Państwu pomagam

ZAMIAREM WZYWAJĄCEGO JEST WYRZUCENIE WAS Z GPW LUB JEŚLI BĘDZIE MIAŁ LEPSZYCH NAGANIACZY I PRZEKONA DO SPRZEDAŻY WIELE OSÓB I PRZEKROCZY WTEDY 90 % GŁOSÓW TO ZROBI PRZYMUSOWY WYKUP POZOSTAŁYM OSOBĄ BEZ ICH ZGODY poniżej cytat z wezwania

Po nabyciu Akcji w Wezwaniu zamiarem Wzywających jest podjęcie działań zmierzających do zniesienia dematerializacji akcji i wycofania ich z obrotu na rynku podstawowym prowadzonym przez GPW, zgodnie z obowiązującymi przepisami Ustawy lub innymi, stosownymi regulacjami. W tym celu po zakończeniu Wezwania Wzywający zamierzają złożyć wniosek o zwołanie Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki w celu podjęcia odpowiedniej uchwały w tej sprawie.
    Ponadto, jeżeli udział Wzywających w kapitale zakładowym przekroczy wymagany próg określony w regulacjach dotyczących przymusowego wykupu akcji, Wzywający mogą zadecydować o przymusowym wykupie akcji od mniejszościowych akcjonariuszy, z zachowaniem wszelkich uprawnień, jakie w związku z tym procesem przysługują akcjonariuszom mniejszościowym.

W odpowiedzi na to wezwanie zawiązała się grupa osób która nie chce do tego dopuścić ,już dziś mogę powiedzieć iż wygrali 
    pytanie czy będą musieli iść do Sadu który potwierdzi iż mają racje /Prawda się obroni/ czy wygrają już w głosowaniu na walnym mając tyle akcji aby powiedzieć iż się nie zgadzają ,przykłady matematyczne

przeciwnik ma na walnym po wezwaniu 60 % to wystarczy iż NIE powie 6,7 % i wygraliście
    jeśli przeciwnik ma 70 % wam wystarczy 7,8 % i wygraliście 

Dlatego nawet mając tylko tyle to wygraliście jednak wygraliście tylko notowania giełdowe ,czy wasz przeciwnik będzie oferował wyższe ceny później tego nie wiem , jakie będą wyniki finansowe w przyszłości też tego nie wiem jaki kurs na GPW też nie wiem

Przekonałem posłów po to abyście wy decydowali czy chcecie dać się wyrzucić z GPW czy robicie GEST KOZAKIEWICZA, a przy takim free float już dziś mówię iż wygracie to głosowanie jeśli te osoby które nie chcą sprzedawać w tej cenie będą przystępowały do grupy ,przeciwnik źle się przygotował może nie wiedział o zmianie przepisów ,tyle akcji co ma grupa już dziś to na Polcolorit miałem po 2 tygodniach aż musiałem zacząć szukać akcjonariuszy nie konwencjonalnymi metodami.
    chciałbym zaznaczyć iż aktualnie wszystko jest za darmo ,dopiero po uzgodnieniu warunków pomocy ze strony SII grupa wybierze z pośród siebie określoną ilość osób które wykupią członkostwo w SII /czy inne osoby będą partycypowały w tych kosztach/jeśli grupa dojdzie do wniosku iż chce aby SII Państwu pomagało.,reprezentowało na walnym, itd, możecie też wynająć kancelarie lub robić to samemu ,Andrzejewski nie podejmuje się organizowania Porozumień tylko informuje Państwa o aktualnym stanie prawnym dodatkowo przypomnę jak dojdziecie do wniosku iż warto aby biegły rewident do spraw szczególnych zbadał określone sprawy macie też do tego prawo dysponując tylko 5 % głosów

Przy starych przepisach byłoby bardzo trudno wygrać i ogłuszający wezwanie wykorzystywali ala szantaż mówiąc sprzedawajcie w wezwaniu bo wyrzucę was z GPW, sami doświadczyliśmy tego na Polcoloricie dopiero w sądzie to zablokowaliśmy ,zmieniając te przepisy teraz wy drobni decydujecie nawet mała grupa może to zablokować gdyż przepisy mają chronić drobnych inwestorów.

Nawet ministerstwo finansów twierdzi dotyczy to starych przepisów 
    Obecne przepisy ustawy o ofercie, mogą być wykorzystywane do wyeliminowania ze spółki akcjonariuszy mniejszościowych.Przymuszenie akcjonariuszy mniejszościowych do sprzedaży akcji powinno mieć charakter wyjątkowy Zniesienie dematerializacji akcji łączy się jednocześnie z pozbawieniem akcjonariuszy mniejszościowych ochrony w związku z zaprzestaniem podlegania obowiązkom informacyjnym, a płynność akcji zostaje radykalnie zmniejszona, co może stanowić dodatkowy argument dla akcjonariuszy mniejszościowych, stymulujący ich do podjęcia decyzji o odpowiedzi na wezwanie akcjonariusza większościowego ,dlatego również poparli moją prośbę aby zmienić przepisy i od 4 czerwca obowiązują nowe przepisy które Państwa obronią /oczywiście jeśli wystarczająca ilość osób poprze Państwa inicjatywę i zdecydują się nie sprzedawać akcji na GPW ani w wezwaniu/ Tylko od Państwa zależy powodzenie inicjatywy czy wyślecie smsa przypominam to są tylko wstępne niezobowiązujące deklaracje

Niektóre osoby podawały wątpliwość czy taka forma wysyłania sms jest zgodna z prawem, na swoim przykładzie już rok czasu namawiam tak do przystąpienia do Porozumienia Polcolorit podając nawet dwa telefony ,adres @ ,i link do grupy na facebooku CAŁY CZAS SĄ moje WPISY W INTERNECIE, mam w rodzinie prawnika od rozwodów czasami się go radzę ale też może się mylić mi powiedział iż niema takiego zagrożenia ale gdyby nawet to nie dla wysyłającego tylko dla mnie byłoby zagrożenie ,stać mnie na zapłacenie kary a w takich sytuacjach dobro ogółu dobro społeczne jest argumentem za symboliczna karą ,dlatego nie sprawdzałem tego wnikliwie uważam iż ktoś celowo chce zniechęcić do wysyłania smsów. Co do wystawianiem zleceń aby uwiarygodnić ilość akcji też uważam iż niema takiego zagrożenia, Jednak będziecie Państwo mieć pomoc prawną i możecie to wszystko skonsultować ,możecie zamiast telefonu podać @ do siebie /możliwości jest dużo/

Dlatego proszę te osoby które nie akceptują ceny z wezwania o przystępowanie do grupy razem dacie radę.Wysyłamy sms na tel 518146202 z ilością akcji cel 10 % głosów

Dodatkowo do przemyślenia przez członków grupy czy robicie jednorazowe porozumienie do głosowania przeciw wyrzuceniu z gpw i po walnym samo się rozwiązuje 

czy tak jak na Polcolorit trochę bardziej skomplikowane Strony zawierają porozumienie, o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt. 5 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. (t.j. Dz. U. z 2013 r., poz. 1382) o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (dalej „Ustawa”),  dla prowadzenia trwałej polityki wobec Spółki polegającej na dążeniu do: tutaj wstawiacie różne dowolne cele

Poczytajcie weekendowo na internecie o różnicach,wadach zaletach,i jak postąpicie tak będzie,

CO do mojej pomocy Państwu inicjatywy na Polcolorit poniżej link moje działania są w zgodzie z prawem, dodatkowo tak mamona wam w głowie zawróciła iż niemożna już nic robić bezinteresownie

http://www.sii.org.pl/9296/ochrona-praw/biezace-interwencje/polcolorit-akcjonariusze-mniejszosciowi-zwieraja-szyki-i-chca-zawiazac-porozumienie.html#ak9296 

Polcolorit - Akcjonariusze mniejszościowi zwierają szyki i chcą zawiązać porozumienie

Akcjonariusze mniejszościowi spółki Polcolorit S.A., w tym wielu członków Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych podjęło działania mające na celu zawiązanie Porozumienia akcjonariuszy mniejszościowych tej firmy. Warunkiem umownym jego powstania jest jednak zawarcie Umowy Porozumienia przez akcjonariuszy dysponujących akcjami stanowiącymi minimum 5% ogólnej liczby Głosów w Spółce. Inicjatywa jest konsekwencją działań podjętych przez Panią Barbarę Urbaniak-Marconi - głównego akcjonariusza Spółki, która w dniu 3 lipca br. ogłosiła wezwania do zapisywania się na sprzedaż pozostałych w obrocie giełdowym akcji Spółki. Działania zainicjowane przez akcjonariuszy mniejszościowych Polcolorit S.A. wspierać będzie Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych.

Wzywający chce wycofać akcje z obrotu. Akcjonariusze są przeciwni

Zgodnie z informacjami zawartymi w treści wezwania po zakończeniu zapisów, Pani Barbara Urbaniak-Marconi zamierza wystąpić do Spółki z żądaniem zwołania walnego zgromadzenia Spółki celem powzięcia odpowiedniej uchwały umożliwiającej zniesienie dematerializacji akcji i wycofania ich z obrotu giełdowego. Akcjonariusze planujący zawiązać Porozumienie przeciwni są jednak takiemu rozwiązaniu. Już teraz sygnalizują aktywny udział w walnym zgromadzeniu i gotowość zaskarżenia ewentualnej uchwały o zniesieniu dematerializacji w sądzie. W ocenie uczestników Porozumienia, jak i Stowarzyszenia uchwała o zniesieniu dematerializacji nie tylko będzie bowiem sprzeczna z dobrymi obyczajami, ale również będzie prowadzić do pokrzywdzenia akcjonariuszy mniejszościowych. Wobec tego Stowarzyszenie wspierać będzie również Porozumienie i akcjonariuszy mniejszościowych podczas obrad walnego zgromadzenia.

Jakie są uwagi akcjonariuszy mniejszościowych?

Akcjonariusze mniejszościowi Spółki przede wszystkim nie zgadzają się na próbę wycofania akcji z obrotu bez możliwości wyjścia z inwestycji na godziwych warunkach. Gotowi są dalej uczestniczyć w rozwoju Spółki, ale będącej uczestnikiem obrotu giełdowego. W ich ocenie ogłoszone wezwanie powinno służyć należytej ochronie interesu akcjonariuszy mniejszościowych. Tymczasem cena ustalona w wezwaniu odbiega w ocenie akcjonariuszy od ceny godziwej. Akcjonariusze przede wszystkim zwracają uwagę, iż wezwanie zostało ogłoszone w okresie, kiedy cena akcji Polcolorit S.A. oscylowała w okolicy historycznych minimów. Niemniej szczególnie istotnym czynnikiem są w tym przypadku jednak dane ze sprawozdań finansowych. Zgodnie z raportem okresowym Spółki za 1Q 2015 wartość aktywów netto przypadająca na jedną akcję Spółki wynosiła 5,43 zł. Tymczasem cena w wezwaniu została ustalona na poziomie 0,75 zł. Oznacza to, iż zaproponowano akcjonariuszom wyjście z inwestycji przy wskaźniku C/WK (cena do wartości księgowej) bliskim 0,14. Oznacza to, że cena w wezwaniu została ustalona na poziomie około 86% niższy od wartości aktywów netto przypadających na każdą akcję. Uwagę należy zwrócić także na wyraźnie lepszą sytuację ekonomiczną Spółki obserwowaną na przestrzeni ostatnich kwartałów. W 2014 r. Spółka wypracowała zysk z działalności operacyjnej nieco przekraczający poziom 2,1 mln zł. Na poziomie netto zysk przekroczył kwotę 0,05 mln zł. Tymczasem w 2013 r. obie pozycje były ujemne i wynosiły odpowiednio minus 3,6 mln zł oraz minus 6,1 mln zł. Co więcej istotnej poprawie uległy w 2014 r. również przepływy finansowe na poziomie operacyjnym. Osiągnęły one poziom 4,3 mln zł wobec nieco ponad 1 mln zł w 2013 r. W tym miejscu warto przypomnieć, że bardzo duże straty Spółka generowała nieprzerwanie od 2010 r. Ponowną poprawę wyników Spółka zanotowała także w 1Q 2015 r. wypracowując nie tylko wyższe przychody niż w analogicznym okresie 2014 r., ale także wyższy zysk netto (wzrost do poziomu 0,14 mln zł wobec 0,08 mln zł w 1Q 2014 r.).

Dane te nie tylko pokazują, że wezwanie zostało ogłoszone na poziomie bardzo istotnie niższym od wartości księgowej, ale także w okresie kiedy akcje notowane są w okolicy historycznych minimów, a Spółka po wielu latach niepowodzeń zaczęła generować dodatnie wyniki.

Postulaty akcjonariuszy mniejszościowych

Akcjonariusze mniejszościowi zwracają także uwagę, iż akcje Spółki od dłuższego czasu znajdują się w strefie niskiej płynności i są notowane w systemie jednolitym, co w istotnym stopniu wpływa zarówno na płynność akcji, zainteresowanie walorami, a w konsekwencji także ogranicza możliwość uzyskania efektywnej wyceny walorów na rynku giełdowym. Celem planowanego Porozumienia ma być m.in. przekonanie Zarządu do podjęcia działań zmierzających do powrotu akcji do notowań ciągłych, tj. do przystąpienia Spółki do Programu Wspierania Płynności. Akcjonariusze oczekiwać będą także poprawy polityki informacyjnej Spółki. Ponadto za cele przyszłe Porozumienie zamierza stawiać zapobieżenie ewentualnemu przymusowemu wykupowi akcji (a więc zrzeszenie akcjonariuszy dysponujących co najmniej 10% ogólnej liczby głosów w Spółce), zachowanie przez Spółkę statusu spółki publicznej celem umożliwienia kształtowania się płynnej wyceny akcji (w sytuacji kiedy większościowy akcjonariusz nie zapewni godziwych warunków wyjścia z inwestycji). Ponadto wśród swoich celów Porozumienie będzie stawiać zapewnienie ochrony i poszanowania praw akcjonariuszy mniejszościowych, zwiększenie roli akcjonariuszy mniejszościowych w akcjonariacie, a także zwiększenie wpływu akcjonariuszy mniejszościowych na skład rady nadzorczej Spółki.

Akcjonariusze nie zgadzają się z proponowaną ceną

Mając na uwadze w szczególności wymienione wcześniej argumenty, w ocenie akcjonariuszy mniejszościowych cena akcji zaproponowana w wezwaniu, mimo iż spełnia minimalne wymogi ustawowe, to nie odpowiada jednak wartości godziwej.  Również Zarząd Spółki w swoim stanowisku wobec wezwania nie odniósł się do tej kwestii. W stanowisku Zarządu znajdujemy jedynie odniesienie ceny do minimalnych wymogów ustawowych, a szkoda…
    Wyznacznik ceny godziwej jest w ocenie Stowarzyszenia bardzo istotny. Wezwanie powinno bowiem chronić interesy akcjonariuszy spółki publicznej, przez umożliwieniu im zbycia akcji po godziwej cenie. Pamiętać należy, że akcje po zniesieniu dematerializacji utracą charakter łatwo zbywalnych i podlegających stałej wycenie, stąd tym bardziej czynnik ten staje się istotny. W ocenie Stowarzyszenia w przypadku Spółki wystarczająca ochrona akcjonariuszy mniejszościowych nie została zapewniona, a co najwyżej doszło do spełnienia minimalnych wymogów ustawowych, które mogą jednak implikować powstaniem przesłanek  do zaskarżenia uchwały o zniesieniu dematerializacji. Wzywający ustalając cenę w wezwaniu powinien ten aspekt uwzględnić.

Akcjonariusze gotowi na współpracę z Zarządem

Akcjonariusze mniejszościowi mając na uwadze zaistniałą sytuację oraz stawiane postulaty, deklarują otwartość na rozmowy z Zarządem, jak i głównym akcjonariuszem Spółki.  Zaangażowanie akcjonariuszy mniejszościowych w porozumienie jest jednak niezbędne dla próby realizacji postawionych celów. Stąd też jednym z głównych celów akcjonariuszy mniejszościowych będzie zrzeszenie wokół ewentualnego Porozumienia jak największej liczby akcjonariuszy. Kluczowe będzie m.in. wspólne osiągnięcie progu ponad 10% ogólnej liczby głosów, gdyż to pozwoli zapobiec ewentualnemu przymusowemu wykupowi akcji oraz istotnie ułatwi skorzystanie z regulacji prawnych chroniących akcjonariuszy mniejszościowych.

Jak przystąpić do Porozumienia?

Porozumienie ma charakter otwarty i może do niego przystąpić każdy akcjonariusz Spółki. Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych będzie wspierać tę inicjatywę. Realizacja celów potencjalnego Porozumienia zależna jednak będzie od aktywnej postawy i zainteresowania projektem samych inwestorów. Co istotne każdy akcjonariusz będzie mógł wystąpić z Porozumienia w każdym czasie poprzez złożenie oświadczenia Przedstawicielowi w formie pisemnej lub w formie wiadomości e-mail.

Osoby zainteresowane inicjatywą mogą się zgłaszać przez 7 dni w tygodniu do organizatorów Projektu pod następującymi numerami telefonu i adresami email:

[x]
TFONE 0,00% 3,07 2016-12-08 11:15:47
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.