Pisalem zupelnie o czym innym, gdybym nie widzial tutaj duzego potencjalu do wzrostu, to by mnie tu nie bylo, nie zmienia to faktu, ze glowny akcjonariusz to glowny hamulcowy kursu :).
Asbis nie zszedl jeszcze do kursu smieciowego wlasnie dlatego, ze ma kilku wiekszych graczy, w tym fundusze w akcjonariacie. Poza tym umiejetnie zagluje zlymi/dobrymi informacjami. Zlotowki bym tam nie ulokowal, 80 mln kapitalizacji, potezne starty i modlitwa, ze moze jakos po czwartym wyjda blizej zera, od dolu oczywiscie, poza tym, ze to dystrybutor iphone'a na ukrainie nic ciekawego w portfolio :).
Bynajmniej nigdzie nie pisalem tez o cenie po jakiej taki pakiet tfo odstepowac. Poza tym firma znacznie by przyspieszyla, jesli dobranoby odpowiedni podmiot "z pomyslem" (zwiekszajac wartosc pakietu ktory zostal na rachunku). Lepiej z madrym stracic niz z glupim zarobic... haka tools, teletorium.sk, forcelight... nawet w relacjach inwestorskich nikt sie nie poczuwa zeby osobno zbilansowac akcjonariuszom te wizjonerskie przedsiewziecia. Wedle mojej oceny gdyby nie te zagrywki spolka mialaby jeszcze lepsze wyniki (i potencjal), ale nie mam twardych danych bo spolka nigdy nie zadala sobie trudu, zeby sie nimi pochwalic.