• Forposta - początek wzrostów Autor: ~Daras [94.254.226.*]
    Nie wiem czy ktokolwiek zna Spółkę. Sądząc po ciszy na wątku nikt. Forposta pozyskała z emisji prywatnej 5 mln pln od 2 funduszy - Union i Alianz. Union do dziś jest akcjonariuszem Spółki. Emisja przeprowadzona w cenie 11 zł/akcję dawała kapitalizację na poziomie ponad 15 mln złotych. Debiut był okazały - prawie 30 % wzrostu. Od tego czasu było tylko gorzej - wyjście Alianz TFI - odebranie pakietu po ponad 7 zł przez Union i budowa struktur dystrybucyjnych , która pochłoneła pieniadze z emisji oraz wygenerowała ponad 1 mln strat. Jednakże od wielu kwartałów 3Q 2015 okazał sie przełomowy - przychody eksplodowały, pojawił się wreszcie pozytywny (dodatni) wynik finansowy a Zarząd zapowiada poprawę wyników w następnych okresach sprawozdawczych. W tym czasie kapitalizacja spółki zmalała (zniknęła:)) do 600 000 zł, pomimo braku złotówki zadłużenia oraz zdecydowanej przewagi należności handlowych nad zobowiązaniami. Dziś pojawił sie historyczny volumen (najwiekszy od 2 lat) i wszystko wskazuje, że to przełom w notowaniach. W wolnym obrocie znajduje sie 75 tys akcji (obecna cena to 50 gr.) ale biorąc pod uwagę volumen sesyjny Unionowi puściły zwieracze i zamyka wspaniałą inwestycje (dla swoich klientów) - z pakietu, który nabył po 11 i ponad 7 złotych za akcję (łącznie wydał ok 3 500 000 zł - odzyskuje właśnie 200 tysiecy - tyle wart jest cały pakiet. Gratulacje dla zarządających i tych, którzy akcje kupią w tych cenach.
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: ~Adi1 [31.174.161.*]
    Zgadzam się brałem od 0.5 do 0.4 gdzie kapitalizacja była poniżej 600tyś przy braku zadłużenia i lepszych wynikach r/r
  • Forposta co dalej będzie ? Autor: ~Tomek [185.71.241.*]
    Za tydzień w piątek podadzą raport za IV kwartał 2015, pytanie czy przed sesją czy o sesji jestem ciekaw jak wypadnie ale chyba będzie dobrze skoro zaczęły się podchody na papierze.Ciężko coś kupić bez podbijania.Widać że animator działa.
  • Re: Forposta co dalej będzie ? Autor: ~Andrzej [5.172.247.*]
    Coś chyba jednak jest na rzeczy obroty jakie dawno nie widziane i trochę papierka już poszło,pytanie kto sprzedaje a kto kupuje?
  • Re: Forposta co dalej będzie ? Autor: ~Daras [213.17.203.*]
    Dla mnie to oczywiste: na rynku jest (było) 75 tys akcji w wolnym obrocie (uwzgledniając Union jako inwestora długoterminowego:))). Po volumenach 75 tys, 38 i dziś ponad 12, Union zaczął sypać swoje 370 tys akcji (warte 200 tys zł). Zaczął się odbiór, który pozamiata wszystko od finansowego i rozpocznie się gra. Mogę się założyć, że za 2-3 dni pojawi sie komunikat o zejściu przez Union.
  • Re: Forposta co dalej będzie ? Autor: ~kuku [109.243.164.*]
    sredni wolumen tranzakcji nie wskazuje na obecnosc duzego sprzedajacego ani duzych kupujacych.
    ale to raczej teraz bez zbaczenia.
    wazniejsze czy obroty sie utrzymaja.
  • Re: Forposta co dalej będzie ? Autor: ~oper [85.221.211.*]
    ciężko kupić
    raczej małą łyzeczką
  • Re: Forposta co dalej będzie ? Autor: ~kuku [164.127.43.*]
    podejzewam ze na ukryciakach stalo dosyc.
    chyba wierzycie w cene powyzej 1zl?
  • Re: Forposta co dalej będzie ? Autor: ~Yamnik [5.60.82.*]
    Wczoraj dawali z ukrytego. Po 60 groni można było brać wagon. 10 kilo dostałem w parę minut.
  • Re: Forposta co dalej będzie ? Autor: miro18 [109.241.16.*]
    na razie jest ok- 40% zarobku przez 3 dni, tylko trzeba powoli i na raty....
    Zobaczymy, co jutro.
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: ~kuku [164.127.43.*]
    Czyli w momencie publikacji przyzwoitego raportu za IIIkw 2015 cena byla 92 gr i mio to spadlo na 50gr.
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: ~Daras [83.21.86.*]
    Tak, było ryzyko podaży od Uniona, w momencie kiedy ryzyko się materializuje (Union sypie) trzeba to wykorzystać i zaryzykować.
    Union nie realizuje tak wielkiej straty jesli juz to dokupuje.
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: ~Daras [31.61.137.*]
    Mogę się założyć, że za 2-3 dni będzie komunikat
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: ~kuku [164.127.48.*]
    na tak mizernej plynnosci fundusz nie sprzeda, musialby w umowionych tranzakcjach.
    na razie gracze po 500zl bryluja.
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: ~Tomek [185.71.241.*]
    Ktoś nie wytrzymuje ciśnienia i sprzedaje a korzysta na tym ktoś kto wie co się święci.Wyniki dopiero za tydzień oj sporo może się dziać w przyszłym tygodniu i później. Po za tym popatrzcie jak spadło w ciągu roku z 5,30 do 0,40 i to na jakich obrotach, w sumie to od samego początku spółka spadała to ma teraz czas by zacząć pomału rosnąć.Tutaj nie jest spółka zadłużona nie wiadomo jak, tylko nie wykazuje takich ładnych dochodów jak niektóre spółki ale to możne się zmienić.
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: ~Adi1 [31.174.193.*]
    Te zlecenia sprzedaży są chyba po to by odebrać resztę akcji
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: ~lkon [85.221.211.*]
    ktoś narobił w perełke
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: ~Adi1 [31.174.193.*]
    No i miałem racje papier odleszczony leci na 1zl
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: ~Andrzej [5.172.247.*]
    Oj chyba zaczyna na widły iść.
    nie widac kupujacych nie widac sprzedajacych
    ale co sie dziwic jak 75000 akcji w wolnym obrocie
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: ~Daras [83.21.90.*]
    Uważam , ze nie macie racji. Ewidentne Fundusz Union sprzedaje- po pierwsze to nieprawda, że przy takiej płynności nie sprzeda- ma papierów za 200 tys więc ulica ( lub ktoś kto coś wie) nie ma problemów z odbiorem a po drugie przy 75 tys akcji niemożliwe aby przez 4 dni obróciliby się ponad 200 tys papiera
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: miro18 [109.241.16.*]
    Właśnie trochę ponad 220 tys. akcji przemieliło się przez 4 dni
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: ~kuku [164.127.201.*]
    z jedenj strony ktos cos wie a z drugiej strony profesjonalny fundusz realizowal by mega strate
    to sie kupy nie trzyma
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: ~kard [94.254.161.*]
    kolego ...pierwszy lepszy lescz jest bardziej profesjonalny ..niż ci kolesie z funduszów. Takie straty to dla nich jak splunąć, maja zamknąć pozycje zamykają.
    Może ktoś mądrze to rozegrał ...:)
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: ~Andrzej [5.172.247.*]
    Może przyjmijmy takie hipotezy że po pierwsze fundusz nie sypie a skupuje troszeczkę z rynku. Wystarczy spojrzeć na spółki które posiada ów fundusz, notowały swojego czasu nagle silne wzrosty przez okres około jednego roku. Po drugie może główny schodzi w okolice 50% by mieć na waciki albo by rozruszać płynność nie powodując dodruku akcji. Albo po trzecie jakieś przejecie ale to akurat jest najmniej prawdopodobne w tym kwestia dogadania się z głównym i fundem, wszak nie ma zadłuzenia. A więc ulica w ciemno nie będzie kupować akcji gdzie przez trzy lata nic się dosłownie nie działo zero czegokolwiek bo kto chce później zostać z papierem którego nie sprzeda. Wartość tych akcji przez te trzy lata sporo zmalała i to praktycznie na zerowych obrotach. Więc cokolwiek napiszemy to są czyste spekulacje i hipotezy, równie dobrze tutaj może być 0.10 grosza jak i 10 złotych.
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: ~kard [94.254.161.*]
    ...Andzeju.
    - główny...jest w okresie zamkniętym, jeśli był by ptrzebna kasa na "waciki" poszedł by dodruk..dziwi mnie e go do tej pory nie było.
    -fud nie zbira ...bo nie ma o kogo ..zobacz jai był u ff
    Reasumując fund koczy sypa ...na moje ktoś wydymał fund puszczając na te poziomy. Kto odbierze coś c jest warte 7-8 zeta ...na tym etpie do 2 zet... Wiem ze prezio ..jest bardzo aktywny a spółka się ozwija.
  • Re: Forposta - początek wzrostów Autor: ~Daras [83.21.90.*]
    Główny ma akcje uprzywilejowane - wszystkie!!!! Niedopuszczone do obrotu !!!!!
[x]
FORPOSTA -0,80% 2,48 2025-12-17 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.