• Dlaczego CRON Sp z o.o. przekroczył 5% - moja opinia Autor: ~Nerd [89.77.134.*]
    Na to co dzieje się ostatnio wokół Sygnity patrzę przez pryzmat kilka wątków:

1) Spółki porównawcze (Asseco, Comarch, Simple) osiągają marże netto na poziomie 5-10%.Można? Można

2) Sygnity ma przychody na poziomie 400-500 mln rocznie i przynosi straty (-4 mln netto w 2015), a powinno (biorąc pod uwagę inne spółki z branży) zarabiać 25-50 mln netto.

3) Co jest nie tak z Sygnity? Moim zdaniem to kwestia zarządu, który niewystarczająco dużo nacisku kładzie na sprzedaż i optymalizację kontraktów.

4) Po co CRON przekroczył 5%? CRON to ludzi z branży IT, więc nie podejrzewam że traktują inwestycję w Sygnity jako inwestycję bierną, Jeśli mają tak biernie stać i patrzeć jak obecny zarząd przeprowadza kolejną prawdopodobnie nieudaną restrukturyzację, to myślę że te kilka mln wydaliby prędzej na jakiś projekt który sami mogliby operacyjnie kontrolować. Więc po co to przekroczenie 5%? Uważam że chcą przejąć władzę w Sygnity i ją zrestrukturyzować wykorzystując swoje doświadczenie i kompetencje w sektorze. Czy może udać im się przejecie władzy operacyjnej? Jak najbardziej tak. Radę Nadzorczą kontrolują 3 fundusze( NN, Quercus, Legg Mason). Czy są zadowolone z tej inwestycji? Szczerze wątpię patrząc na wyniki Sygnity i kurs akcji. Jeśli CRON będzie w stanie przedstawić tym funduszom (które podejrzewam są już troch zniecierpliwione nieudanymi restrukturyzacjami) ciekawy pomysł na zmiany w spółce i swój track record ( a mają co pokazać, Simple w 2013 37 mln przychodów 3,5 mln zysku netto, w 2014 odpowiednio 57mln oraz 6,6 mln netto) to myślę że poprą zmiany w zarządzie.

5) Czy na tym wszystkim skorzystają mniejszościowi? Jeśli to co pisałem wyżej się zrealizuje to zdecydowanie tak ( dzięki poprawie wyników) A co jeśli obecny zarząd nie będzie chciał oddać władzy? Będzie musiał szukać sprzymierzeńców i być może kupować akcje.

• Re: Dlaczego CRON Sp z o.o. przekroczył 5% - moja opinia Autor: ~J23 [89.71.127.*]
    Pisząc obecny Zarząd należy to sprowadzić do jednej osoby - Janusz R Guy i jego przystawanie do fotela Prezesa. Gość prędzej utopi spółkę niż odda władzę.
  • Re: Dlaczego CRON Sp z o.o. przekroczył 5% - moja opinia Autor: ~Nerd [89.77.134.*]
    Całe szczęście nie ma akcji i to nie on decyduje tylko fundusze :)
  • Re: Dlaczego CRON Sp z o.o. przekroczył 5% - moja opinia Autor: ~sygnity [31.11.226.*]
    myslę, że chetnych do zrobienia wreszcie porzadu w sygnity zrobiło się wiecej. To prawda, że spółka ma potencjał, a odpowiednie nastawienie jej na tory może wreszcie zaczac dawać niemałe zyski. Przeprowadzone zwolnienia grupowe mogą dla potencjlanego chetnego być istotnym plusem ponieważ wchodza do społki "oczyszczonej" z przerostu zatrudnienia. Doświadczenie i pozyscja rynkowa Sygnity stawia ją cały czas w gronie społek ,które moga ubiegać sie o najwieksze w tym kraju kontrakty i moze wreszcie ( przy profesjonalnym zarzadzaniu) uzyskiwanie na tych kontraktach zysku. Tu może sie jeszcze toczyć zacieta walka, a w piatek zobaczyliśmy dopiero jej początek...

• Re: Dlaczego CRON Sp z o.o. przekroczył 5% - moja opinia Autor: rosenkrantz [212.109.132.*]
    http://www. bankier.pl/wiadomosc/Simple-przymierza-sie-do-kolejnej-akwizycji-w-I-kwartale-2016-roku-3450512. html

Pewnie że tak. Warto też poczytać co się dzieje "po drugiej stronie".
  • Re: Dlaczego CRON Sp z o.o. przekroczył 5% - moja opinia Autor: ~J23 [89.71.127.*]
    Sygnity nie jest jeszcze oczyszczona z przerostu zatrudnienia. Ostatnie zwolnienia grupowe to dopiero połowa tego co należało wykonać .
  • Re: Dlaczego CRON Sp z o.o. przekroczył 5% - moja opinia Autor: ~jj [83.14.228.*]
    Zmiana zarządu (CAŁEGO !) jest koniecznością, ale ... to już zdecydowanie za późno, większość logicznych menedżerów już odeszła, najlepsi fachowcy w większości również ... została przeważnie magma opowiadająca łatwowiernemu zarządowi niestworzone historie bez pokrycia w realiach. Tak naprawdę warto kupić stare referencje plus pojedyncze kompetencje, bo kupowanie całości to jak kupowanie nierentownego browaru dla szklanki piwa ...
  • Re: Dlaczego CRON Sp z o.o. przekroczył 5% - moja opinia Autor: ~qqqqq [46.4.15.*]
    http://mojeinwestycje.interia.pl/news?inf=2260582
    http://www.crn.pl/news/wydarzenia/prawo/2016/01/2-57-mln-zl-kary-dla-sygnity
  • Re: Dlaczego CRON Sp z o.o. przekroczył 5% - moja opinia Autor: ~alek [194.93.124.*]
    Co ile jest aktualizowany akcjonariat? Wiecie może?
  • Re: Dlaczego CRON Sp z o.o. przekroczył 5% - moja opinia Autor: ~wspomnienie [188.146.5.*]
    Dnia 2016-01-25 o godz. 12:13 ~J23 napisał(a):
    > http://www.crn.pl/news/wydarzenia/prawo/2016/01/2-57-mln-zl-kary-dla-sygnity

Jak dla mnie, to pieniążki są niewyobrażalne, ale nie dla takiego molocha jak SYGNITY...
    - w dalszym ciągu ktoś to podgryza
[x]
SYGNITY -1,42% 104,00 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.