• Zielonych pytania Autor: ~Stefan [83.21.33.*]
    Chciałem się dowiedzieć orientacyjnie jak długo trzymacie pozycje?

Wczoraj był dobry przykład na EUR/USD - zjazd w dół a potem strzała w górę.
    I teraz ci co tracą bo obstawili krótką zostali przewiezieni, ale patrzyłem rano dzisiaj i powróciło jakby do normy, czyli mogli wytrzymać dużą stratę na jakiś czas a potem się odkuć na tej samej pozycji.

Druga sprawa to wczoraj próbowałem dłużej trzymać pozycję, która dawała ładny już zarobek, ale ostatecznie kierunek chwilowo się odwrócił :) i wyszedłem na zero. Do tej pory jak już widzę zarobek to go brałem a jak moje pozycje odjechały w przeciwnym kierunku to czekałem na powrót. Zauważyłem także, że jak ustawiam stop losa to kreska chętnie zawraca z kierunku zarobku po mojego stop losa.
    Często stop losy przesuwałem, ale wtopiłem w pewnym momencie jak ekran mi się skończył i nie mogłem z nim odjechać a pozycję chciałem trzymać co było na ten czas mądre. Teraz stop losów staram się nie używać chyba, że pozycja jest mocno zarobiona to stawiam na jakimś minimalnym zarobku, ale tu też chętnie wraca kreska po to - najpierw prawdopodobnie czyści innych a potem wraca po moje i odjeżdża z powrotem na zarobek.
  • Re: Zielonych pytania Autor: ~Stella [89.68.99.*]
    Rynek ogolnie ma taki schemat ze porusza sie w gore i w dol, jednak po pewnym czasie okazuje sie ze wynik tego "bujania" ma okreslony kierunek, inaczej mozesz postawic kreske prosta wytyczajaca trend
    chodzi o to zeby dobrze przewidziec ten ruch/trend i zrobic transakcje we wlasciwym kierunku
    stop lossy sa konieczne do ograniczania strat - inaczej przy zle obstawionym kierunku strata moze urosnac do wielkich rozmiarow
    uzywanie prawidlowego stop lossa - jego wielkosci w stosunku do wielkosci zysku na pojedynczzej transakcji przesądza o sukcesie badz porazce na rynku
    im mniejsza skutecznosc/trafnosc przewidywania kierunku tym wiekszy musi byc zysk (zakladany take profit) w stosunku do stop lossa na pojedynczej transakcji
    bo jesli trafiasz 1 raz na 4 to zysk musi byc wiecej niz 4 razy wiekszy od stop lossa - jesli jest rowny to wychodzisz na 0,
    dodatkowo musisz pokryc koszty prowizji, wiec o tyle musisz powiekszyc zyski
    stop loss jest uzalezniony tez od time frame, na ktorym grasz - bo innego stop lossa uzywa sie przy grze na 15M a innego na 4H - logiczne
    poza tym stop loss jest tez uzalezniony od wielkosci kapitalu - teoria mowi, ze stop loss (czyli kwota wystawiona na ryzyko straty) nie powinna byc wieksza niz 2% kapitalu, 5% to max
    dopracowanie tych elementow jest b. wazne i dla poczatkujacego trudne, jednak bez stop lossa szybko wyczyscisz kapital do 0
    najlepiej dopracowac te elementy na demo
    zycze prob zakonczonych zyskownym ukladem SL do TP
    powodzenia
    Stella
  • Re: Zielonych pytania Autor: ~Stefan [83.21.33.*]
    Dzięki za info :)