rzeczywiście, s80 bladziutko wygląda, dobrze choć że nie spada. Czemu duzi nie biorą Czecha? MCI wygląda na okazje a mimo to nie rośnie, przyglądam się od dłuższego czasu.
Dnia 2016-01-12 o godz. 16:15 ~fan_Mara napisał(a): > Trup w szafie
Być może... Ale czy mozna poważnie traktować spółkę, która kisi się od dawna, a kurs jest podtrzymywany podbitkami nawet jednoakcyjkowymi (jak przed chwilą) przez jakiegoś leszcza? To najbardziej pokazuje, ze popytu nie ma, a jest tylko mielenie walorem dla robienia sztucznego obrotu i zwabiania kapitałodawców do skarmienia...
Potrafi ktoś wyjaśnić przyczynę braku buy backu przy wycenie c/wk poniżej 0,6?
ciekawe jak wprowadzenie 2% podatku obrotowego od sklepów ( w tym internetowych ) wpłynie na zyski spółek portfelowych MCI ? A MCI chyba posiada sporo takich spółeczek
Z tym podatkiem od sklepów internetowych to tylko duży szum, bo co za problem umieścić sklep internetowy (zerejestrować) w Ostrawie, czy np. Żylinie (Slowacja), nie mówiąc o innych bardziej przyjaznych podatkowo krajach Unii? Nie kumam za bardzo, jak można opodatkować takim podatkiem sklepy internetowe i spodziewać się, że ludzie będą pokornie płacić taki podatek. Prawo chyba mi nie zabrania kupić perfum w słowackiem firmie, która ma magazyn cztery ulice obok?
co sadzicie o uchwale dot. skupu? - ile czasu minęło i co się faktycznie zdarzyło w tym temacie?
i trochę matematyki - bądźcie uprzejmi przedstawić swoje wyliczenia: ile niby zamierzano skupić? i ile na to przeznaczono kasy? --> ile wychodzi w takim razie cena za skupowaną akcję? i do kiedy ten planowany skup ma trwać? (ile to byłoby sesji?) --> w takim razie ile miałoby być teoretycznie skupowanych akcji podczas kazdej sesji?
Sądzę że uchwała dotycząca skupu to jedyna słuszna możliwość przy tych wycenach. Nie bardzo zaś rozumiem, co niby miałbym w związku z tą uchwałą wyliczać. Skup do 5% akcji własnych. Na razie przeznaczono 20 mln zł na kapitał rezerwowy. Więc przy dzisiejszych cenach kapitał ten wystarczy na około 1,8 mln akcji. Co do ilość akcji jaką mogą zakupić na każdą sesję określi regulamin skupu -który pewnie ogłoszą wraz z rozpoczęciem skup. Nie znam dokładnie przepisów prawa regulujących ten temat, ale z poprzednich skupów wynika, że mogą skupować 25% średniego wolumenu z sesji poprzedzających zakup. W szczególnych przypadkach 50%. Z drugiej strony mogą też kupować w transakcjach pakietowych -tam zdaje się nie ma takich ograniczeń. No i jest też zapis umożliwiający skup poza rynkiem regulowanym. Skup trwa max do końca 2016. Większość z tych danych jest w samej uchwale.
W uchwale jest mowa o skupie do 3 136 618 akcji. Za zaledwie 20 baniek. Czyli po ok. 6.36 sztuka. Skup do końca br., czyli ok. 250 sesji. Czyli podczas kazdej sesji 12,5x K akcji. Tyle teoria.
Daj spokuj mloddy. Nic Ci nie mówi slowo "do"? Mowa jest o skupie do 3 mln z kawałkiem akcji, max do 20 mln zl, a max cenę ustali zarząd i poda do wiadomości. Poza tym kapitał rezerwowy można zwiększyć.
Nie wiem dlaczego wziąłeś do wyliczeń cenę jako iloraz ( suma na skup/ilość akcji) jest wyraźnie napisane do 3 136 618 akcji.. A potem nic dziwnego, że wychodzi ci 12,5k akcji na sesję, ale przy dzisiejszej cenie to już zupełnie inne wyniki wychodzą. Ważniejsze od tych wyliczeń jest przyczyna braku rozpoczęcia skupu, o i to jest ważne wg mnie. Chyba napiszę do MCI dlaczego nie kupują.
Dnia 2016-01-14 o godz. 10:20 ~białoczerwony napisał(a): > Nie wiem dlaczego wziąłeś do wyliczeń cenę jako iloraz ( suma na skup/ilość akcji) jest wyraźnie napisane do 3 136 618 akcji.. A potem nic dziwnego, że wychodzi ci 12,5k akcji na sesję, ale przy dzisiejszej cenie to już zupełnie inne wyniki wychodzą. > Ważniejsze od tych wyliczeń jest przyczyna braku rozpoczęcia skupu, o i to jest ważne wg mnie. Chyba napiszę do MCI dlaczego nie kupują.
chodziło o czystą teorię w wersji max.ilosci skupu a prawda jest taka, że sesji na skup jest coraz mniej nie wiem, po ile i po ile bedą w końcu kupować ani kiedy moze wkrótce ważne zacznie być pytanie: "czy będą?"