- Najbardziej nowatorskim rozwiązaniem jest postępowanie sanacyjne. Pozwoli dłużnikowi przeprowadzić bardzo głęboką restrukturyzację przedsiębiorstwa, przy wykorzystaniu instrumentów, z których dziś korzystać może tylko syndyk, czyli zwolnić pracowników, sprzedać zbędny majątek i wypowiedzieć niekorzystne kontrakty. Po 12 miesiącach takiego postępowania wierzyciele będą mogli zagłosować za lub przeciw układowi, ale już bazując na uzdrowionym przedsiębiorstwie - tłumaczy Zimmerman.
12 miesiecy wierzyciele moga decydowaco ukldzie...hmmm kto jest tym wierzycielem? gleboka restrukturyzacja Dayli? na czym bedzie polegac?
Jak to sie odbije na przychodach Kerdosu? Czy Kerdos w ogolema rcje bytu jesli oprocz Dayli nic innego praktycznie niema cennego? za to ma 5 serii obligacji do splacenia ktorymi finansowal Dayli...
Dnia 2016-01-05 o godz. 23:46 ~zaniepokojony napisał(a): > zrodlo: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Od-stycznia-obowiazuje-nowe-prawo-upadlosciowe-7293371.html?utm_content=bufferded66&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer > > - Najbardziej nowatorskim rozwiązaniem jest postępowanie sanacyjne. Pozwoli dłużnikowi przeprowadzić bardzo głęboką restrukturyzację przedsiębiorstwa, przy wykorzystaniu instrumentów, z których dziś korzystać może tylko syndyk, czyli zwolnić pracowników, sprzedać zbędny majątek i wypowiedzieć niekorzystne kontrakty. Po 12 miesiącach takiego postępowania wierzyciele będą mogli zagłosować za lub przeciw układowi, ale już bazując na uzdrowionym przedsiębiorstwie - tłumaczy Zimmerman. > > 12 miesiecy wierzyciele moga decydowaco ukldzie...hmmm kto jest tym wierzycielem? > gleboka restrukturyzacja Dayli? na czym bedzie polegac? > > Jak to sie odbije na przychodach Kerdosu? Czy Kerdos w ogolema rcje bytu jesli oprocz Dayli nic innego praktycznie niema cennego? > za to ma 5 serii obligacji do splacenia ktorymi finansowal Dayli... >
włącz myślenie! wolisz mieć 200 mln przychodów i 20 mln straty czy 100 mln przychodów i 10 mln zysku? oczywiście że powinni pozamykać sklepy generujące straty a pozostawić dochodowe. druga kwestia to że spółka ma rok czasu na poprawę a to sporo czasu
to ze Dayli ma duza szanse wyjsc na prosta to ja wiem, i bardzo bym tego wszystkim zyczyl
ale czy ten rok nie spowoduje ze akcje kerdosu beda ponizej 10 gr, pozniej pojdzie scalenie i interes akcjonariuszy mniejszosciowych kerdosa bedzie na dalekim planie...
mysle ze powazne osoby wziely sie za to aby uratowac siec drogerii, ale czy kerdos jako wlasciciel na tym zyska? akcjonariusze kupowali co innego 2-3 lata temu
teraz to trudno w ogole pozbierac mysli jak codziennie 10% w plecy
W krótkim okresie przewiduję wahania kursu w rytm info, które będą się pojawiać. Dużym rzeczywistym pozytywem będzie zatowarowanie sklepów, jakaś akcja marketingowa odbudowujaca wizerunek Dayli wśród zniecheconych klientów, jeśli do tego dojdzie.... To pokaże, że coś się operacyjnie dzieje.
Oczywiście ryzyka inne istnieją, jak dogadanie się z wierzycielami w procesie sanacyjnym, scalenie akcji. Ale są i niewykorzystane jak do tej pory możliwości: pozwanie KK, spieniezenie Menga po sensownej stronie.
Sfinks, Monnari tam mieli potężne problemy, prawie upadli, a patrzcie na kurs jak po restrukturyzacji wystrzelił w górę. Tu może być podobnie. Trzeba jednak na to czasu.
Dokładnie, jestem tego samego zdania. Przede wszystkim Zarząd chce uzdrowić tę spółkę a bez restrukturyzacji, zamknięcia nierentownych sklepów (tak jak właśnie było w przypadku monnari) to sie nie odbędzie, sa to podstawowe kroki do wyprowadzenia firmy na prostą.
I dziwi mnie bardzo ta głupia nagonka ,..BTW spadki z ostatnich dni były na bardzo niskim wolumenie ..
Sęk w tym że zamiast docenić to że firma coś robi to niektórzy wolą by nic nie robiła. Ten nowy instrument restrukturazycjny spadł nam z nieba bo pozwala firmie bez orzekania o upadolości przeprowadzać działania głęboko restrukturyzacyjne- ca dzień dzisiejszy nic innego lepszego nie mogli zrobić i ja się bardzo z tego cieszę bo wreszcie jakieś konkretne info w tym roku:) A CO Z KURSEM- Sądzę że są dwie możliwości i albo powróci powyżej 30 groszy jutro albo 1-2 dni bedą zbijać a później + 30%. Oczywiście to tylko moja opinia wiec róbcie sobie co tam chcecie- poiem tylko że jak pojawiłby się inwestor to może być jak kiedyś na drewexsie
Ja to się dziwię tym, którzy kupują akcje sieci sklepów. Na czym oni maja zarabiać pieniądze? żeby coś mogło istnieć to musi mieć : własne know-how albo być liderem rynku albo działać w mega przyszłościowej branży , a wtedy anioły biznasu dają kasę w imię przyszłych ogromnych zysków. Tutaj niczego właściwie nie ma. To wygląda jak by ktoś chciał napompować firmę za pożyczone pieniądze, a później ogłosić upadłość układową i zaproponować, że odda połowę długu. I czy to jest ten zysk???? Zamiast tego Kerdosa z siecią drogerii to wolę akcje sieci sklepów dla zwierząt bo to chociaż jakaś nisza rynkowa i ludzie na swoich pupilkach nie oszczędzają. JS
w dodatku pan Piotr Zimmerman jest jednym z współautorów nowego prawa restrukturyzacyjnego, poniżej jego wypowiedź dotycząca nowych przepisów: http://www.zimmerman.com.pl/ranking-kancelarii-prawniczych-dziennika-rzeczpospolita-2015/
Przed spółką kręta droga do uzdrowienia, ale wygląda na to, że wybrała najlepszych z możliwych specjalistów. Czekamy na info o zgodzie sądu na postępowanie sanacyjne. Bardzo przydałaby się wypowiedź RK o planach dla spółki, sposobie załatwienie różnych otwartych tematów (jak Meng, umowa z ING, itd.).