właśnie skończyłam czytać "Traktat o łuskaniu fasoli", (wszystkim polecam) i mam bardzo pozytywne nastawienie do świata i muszę powiedzieć, że ten komunikat mi się podoba.
Nie wiem jak inni, ale ja go odbieram jako propozycję skierowaną do akcjonariuszy Orphee, czyli między innymi do mnie. Trochę jest to śmieszne jak piszą, że zarząd i rada nadzorcza Cormay "w następstwie dyskusji" postanowiła co zrobią akcjonariusze Orphee. Ja tam ofertą nie muszę być zainteresowana więc nie wiem w jaki sposób zamierzają mnie do tego zmusić.
Nie do końca rozumiem formę prawną tego pomysłu. Z komunikatu wynika, że Cormay podwyższy kapitał i zaoferuje objęcie akcji w zamian za wkład niepieniężny w postaci akcji Orphee. Żeby to zrobić muszą przegłosować uchwałę na walnym, co na to fundusze, czy taki ruch wpłynie na wycenę ich akcji??? Dotychczasowi akcjonariusze Orphee mieliby wnieść swoje akcje. Kto mnie do tego zmusi jeśli cena nie będzie mi pasować. Objęcie akcji w spółce jest dobrowolne. Nawet jeśli Orphee zwoła walne to nie może podjąć uchwały zmuszającej swoich akcjonariuszy do udziału w emisji w innej spółce. Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi.
Rozumiem, że Orphee będzie musiało zwołać walne zamieniające akcje notowane na giełdzie na akcje imienne, aby móc zdjąć Orphee z giełdy. To oczywiście przegłosują, ale to oznacza że Orphee przejdzie w zupełności na prawo szwajcarskie, a tam drobni akcjonariusze są chronieni. Szczególnie jeżeli chodzi o wycenę akcji, którą musi robić niezależny audytor i składa się ją do sądu, a drobni akcjonariusze mogą składać do niej sprzeciw. Co zresztą jest podobne przy przymusowym wykupie akcji w prawie polskim.
Co do wartości akcji i parytetu wymiany to interesuje mnie w jaki sposób rozliczy Cormay nierozliczoną transakcję sprzedaży akcji Orphee do TT1, jej termin jest do końca roku. Jeśli te akcje wrócą do Cormay to po wartości godziwej 2 zł. Jeśli nie wrócą to TT1 będzie musiało zapłacić za akcje po 2 zł, aby chwię potem objąć akcje Cormay za 2 zł+zysk TT1, no bo Łapiński nie jest filnatropem, musi zarobić.
Jest jeszcze 10% akcji własnych kupowanych po 8,90 zł w skupie. Czy Orphee będzie je sprzedawać czy będzie brać udział w emisji akcji i obejmie akcje Cormay?
Czemu Płocica nie publikuje raportu za III kwartał gdzie powinna być podana cena akcji???? Może wcale nie zamierzają dopuścić do odwieszenia notowań i zmuszą akcjonariuszy do wzięcia udziału w emisji. No Viola chyba szybko nie sprzedaż swoich akcji. Gdzie jest KNF????
Po za tym tam jest wszystko "rozważane" lub jest "intencją", nawet nie ma uchwały zarządu lub rady nadzorczej. Z tego co się nauczyłam na innych spółkach to równie dobrze może mieć to charakter podpuchy po to, aby sprzedać akcje. Najpierw podkręcili kurs teraz dali info z intencjami i na forach chłopaki z IP funduszy zaczną opowiadać jaki to super krok na przód po to żeby drożej sprzedać akcje.
A Płocica jak sprzedawać nie umiał tak sprzedawać dalej nie potrafi, a temat analizatorów przełożony na następny rok. To tylko zabawy banksterów, które kiedyś źle się skończą, ale w między czasie może będzie można zarobić jeśli ktoś mądrze przewidzi działania.
Pandora, do tej pory fakt, że Orphee było spółką szwajcarską, było na rękę Tuorom. Teraz będzie to działało na korzyść Płocicy i Łapińskiego. Komu z drobnych będzie chciało się jechać do Szwajcarii, ponosić koszty aby na walnym blokować uchwały o połączeniu z Cormay? Tuora pewnie pojechałby, ale sprzedał swoje akcje w Orphee i teraz nawet nie może odkupić. Zakiwał się biedaczek, a Płocica w efekcie okazał się sprytniejszy. Hi, hi - słychać rechot historii....
przecież to nie jest połączenie spółek tylko kupno Orphee przez Cormay, połączenie spółek następuje wtedy gdy z dwóch odrębnych spółek tworzy się jedną, po takim procesie zamiast dwóch podmiotów w krs jest jeden, można to zrobić poprzez podwyższenie kapitału w jednej wniesieniem majątku drugiej następnie jej likwidację lub poprzez utworzenie nowego podmiotu z majątku dwóch i likwidację obu starych.
Z podanego komunikatu wynika, że Cormay chce kupić Orphee płacąc własnymi akcjami, a Orphee nadal będzie istnieć.
W jakiej formie prawnej zamierzają to zrobić. Jaki dokument mam podpisać żeby można było zmusić mnie zamienić moje akcje Orphee na akcje Cormay. Ja nie chcę być akcjonariuszem Cormay i kropka.pl Nie muszę jechac do Szwajcarii żeby zgłosić sprzeciw do uchwał, jest przecież przedstawiciel drobnych akcjonariuszy.
Misza, a tym chichotem historii to jakby naszą obecną sceną polityczna powiało. Oczywiście, że można się cieszyć "teraz my". Ale pamiętaj gdzieś na końcu tej układanki jest mały drobny szary człowieczek i niemoralna władza zawsze na końcu traci.
Tobie akurat tego nie muszę tłumaczyć, jeśli obecny zarząd zachowa się niemoralnie krzywdząc drobnych akcjonariuszy to obecnie zszargana opinia krystalicznego i uczciwego Płocicy oraz genialnego analityka Łapińskiego przejdzie na zawsze do historii. Kto z drobnych będzie chciał inwestować w spółkę???
No chyba, że kupują Orphee żeby ją sprzedać, ale wtedy to ja poproszę 8,90 za akcje.
jezeli dobrze pamietam to w tej chwili nie ma innej opcji jak cena ostatniego skupu wlasnego,no chyba,ze minie 12 miesiecy,takze mysle,ze do wiosny spokoj-oczywiscie jezeli cos faktycznie kombinuja
powiem tak Pandoro. jakby otworzyli orphee przed fuzja na tych 80gr dokupuje kazda ilosc. Chlopcy z cormaya sie klepia po plecach a mi wychodzi ze to chlopcy z orphee moga sie klepac po plecach
trafna uwaga z tą ceną ze skupu, ale nie wiadomo jak to do końca wymyślą, bo to chyba obowiązuje przy przymusowym wykupie akcji, ale nie mam pewności
ZnawcoNC nie do końca czuje z czego się cieszysz????
Ja mam duży problem z podatkiem, bekne podatek za akcje sprzedane w skupie mając dużą stratę na tych które mi zostały.
Dopóki nie podadzą raportu biegłego to nie odwieszą notowań, potem jeszcze zwykłe wza, ale dostęp do EBI powinni odzyskać na podstawie samego wpisu do rejestru.
Powiedzcie lepiej eksperci, na kiedy widzicie możliwość odzyskania gotówki. Bardziej za miesiąc czy za pół roku?. No ile dostaniemy za akcję, albo ile akcji CRM? Pewnie teraz bedą pompować CRM, aby dać nam jak najmniej akcji. Po informacji TKO się zrobiła automatycznie 1,60 - no ale to żadna wskazówka. Mam średnią 0,81 gr, więc pewnie stratny nie będę, ale za taki czas czekania należy się coś więcej niż pare procent zysku.
wartość księgowa 1 akcji ORP na koniec 2Q2015 to jakieś 3,70 zł - toż to będą dawać po kilka akcji CRM za 1 szt. ORP. Ło matko, to Pandora będzie rekinem giełdowym ;)
Dnia 2015-12-05 o godz. 22:41 ~brrrrr napisał(a): > wartość księgowa 1 akcji ORP na koniec 2Q2015 to jakieś 3,70 zł - toż to będą dawać po kilka akcji CRM za 1 szt. ORP. > Ło matko, to Pandora będzie rekinem giełdowym ;) >
brrrrr Twój pierwszy wpis bez prymitywnego epitetu względem mojej osoby, zrobiłeś się inteligentny i zabawny, wow, jestem pod wrażeniem, czy to aby na pewno TY, może ktoś się podszył pod Twojego nicka....
no jak tam dzwoniłeś do Pani Kasi z pytaniem po ile jedna akcja Orphee? Czy Pani Kasia teraz też obsługuje Orphee???
jak odwieszą Orphee sprzedam swój pakiet po 2 zł i skończę zabawę z giełdą, nie chce akcji Cormay, wolę gotówkę
Dnia 2015-12-06 o godz. 16:33 ~brrrrr napisał(a): > Pani Kasia, he, he..... ja nie znaju. > Pandoro, ja też zauważyłem u Ciebie zmianę jakościową. Wypadło "Zwal se konia" >
brrrr, a co w tym koniu widzisz złego??? ja bym się nie zamykała na różne opcje, w życiu trzeba być otwartym i cieszyć się z tego co ono przynosi, dobry koń nie jest zły, a na pewno przynosi rozprężenie i jasność umysłu, choć są też inne opcje, czytam teraz autobiografię Gandhiego, oni tam ciągle poszukują ścieżki dojścia do prawdy, nuda...
byłam dzisiaj na wystawie kotów, pozdrawiam wszystkich kociarzy, ja i mój czarny Cornish Rex
a tak na niedzielny wieczór mam propozycję dla Pana Łapińskiego, niech odwieszą notowania, jest tak małe FF że akcji do sprzedania nie będzie dużo, łatwo podkręcą kurs do 5-6 zł i po cenie rynkowej zrobią sobie wymiankę na akcje Cormay, drobni co nie chcą mieć akcji zarobią swoje sprzedając na giełdzie, ci co wierzą w sukces Cormay wezmą udział w emisji, wszyscy będą zadowoleni, a fundusze siedzące w Cormay niech się cieszą, że rok temu Łapiński od nich akcje Orphee odkupił, to niech teraz chłopak zarobi, Cormay mając 100% akcji w spółce szybko ją sprzeda i też kupę kasy zarobi
Łapiński wyjdzie na geniusza giełdy, Płocica zostanie bohaterem rynku diagnostycznego, formułowicze pozbędą się Pandory, a Tuorom gula w gardle stanie jak zobaczą po ile Orphee chodzi
Konrad, chociażby dla tej "guli" przemyśl moją propozycje...
Dnia 2015-12-06 o godz. 19:35 ~Pandora napisał(a): > a tak na niedzielny wieczór mam propozycję dla Pana Łapińskiego, niech odwieszą notowania, jest tak małe FF że akcji do sprzedania nie będzie dużo, łatwo podkręcą kurs do 5-6 zł ........................
Nieco to inaczej widzę, ale jest to niepowtarzalna okazja żeby naprawdę bardzo małym kosztem, Łapiński znacząco podniósł wycenę jednostek funduszu, a chyba o to mu chodzi.