• USD dla zielonych Autor: ~Stasiek87 [117.120.17.*]
    Witam,
    1. po pierwsze co to sa S-ki i L-ki? Sledze forum od jakiegos czasu i nie rozumiem. Czy mozecie podac jakis link do prostego ABC?
    2. po drugie przyjechalem na koniec pazdziernika po roku z Chin, przywiozlem 6000USD, zobaczylem, ze USD wysoko jak nigdy i sprzedalem na spadkach za 3,875 PLN, potem jako amator nie obczailem, ze 3,86 to koniec spadkow i nie odkupilem. Potem przy 3,97 i powrocie na 3,93 tez sie nie zdecydowalem (ahhhhhgrhhh!!!). Nie potrzebuje tej kasy teraz. Chodzi mi o to, ze teraz przy odkupieniu 6000 USD jestem troche w plecy. Troche szkoda, bo w Chinach zylem na pol gwizdka, troche czasem slabsze jedzenie, troche tansze wycieczki.
    Chcialbym Was prosic o pomoc - Co sie bedzie dzialo przez najblizsze 6 miesiecy? Chcialbym wyjsc na ZERO, tj. miec z powrotem te 6000 USD za taka sama kwote za jaka sprzedalem. Teraz znow jestem w Chinach, za rok juz nie sprzedam USD poki PLN nie bedzie mi potrzebny. Mam nauczke. Pomoglibyscie mi oszacowac, czy kupic teraz za te 4,01 PLN za USD, czy poczekac jeszcze ze 3 miesiace? A moze kupic i w miedzyczasie sprzedac i potem znow kupic? Moj cel to miec te 6000 USD przy tej samej kwocie PLN jaka uzyskalem przy sprzedazy.

Widze, ze Polska waluta strasznie traci teraz do wszystkiego, odsetki na lokacie mizerne, moze za 2 lata by sie strata wyrownala. A jednak te 6000 USD za rok moze byc duzo wiecej warte niz teraz.

Mam nauczke, ze w Polsce nie nalezy niczego trzymac w PLN - w sumie mowila mi to babcia i dziadek i mama a ja jakos i tak po swojemu zrobilem, ze zamienilem te USD na PLN. Kiedys pracujac w Polsce nie mialem oszczednosci i tego nie wiedzialem. Teraz posiadajac w koncu jakies oszczednosci i tracac w mieciac 3% na wlasnej skorze widze to, ze Polska to ....uj, d....pa i kamieni k...a. Albo trzeba inwestowac (czego nie potrafie jeszcze), albo otwierac swoj biznes (6000 USD, to chyba jeszcze za malo), inaczej w Polsce sie nie oszczedzi.
  • Re: USD dla zielonych Autor: ~BAX [31.179.22.*]
    czytaj w watku o eur/dol
  • Re: USD dla zielonych Autor: ~Fx_amber [159.205.230.*]
    Kolejny ignorant, który stracił 800 zł na spekulacjach walutowych i z tego powodu pluje na swoją ojczyznę.
    Jest na dobrej drodze, by stracić jeszcze więcej, czego mu życzę.

• Re: USD dla zielonych Autor: ~Stasiek87 [117.120.17.*]
    AHA, czyli USD wzrosnie, a PLN straci na wartosci.

Dzieki za wskazowke!

Podaj jeszcze przedzial czasowy!

• do stasiek 87 Autor: ~dolarek [79.69.70.*]
    "(...)widze to, ze Polska to ....uj, d....pa i kamieni k...a. Albo trzeba inwestowac (czego nie potrafie jeszcze), albo otwierac swoj biznes (6000 USD, to chyba jeszcze za malo), inaczej w Polsce sie nie oszczedzi."

Skąd biorą się tacy ignoranci?
    Przywozisz do Polski tyle co ledwo w naparstku się zmieści, plujesz na kraj w którym spędziłeś najlepsze lata życia i który cię wykarmił, bo ci z powodu zmian kursu ubyło parę stów?...................
    BUUUU HA HA HA HAAAAA.................... Nie rozśmieszaj mnie chłopie. Rozumiem, że można emigrować dla celów zarobkowych ale daruj sobie takie żałosne teksty bo na miano Polaka to ty nie zaslugujesz.
    I jeszcze jedno - jak chcesz sobie popluc na jakiś kraj to kup rubla , wtedy dopiero będzie powodów do użalania się bo znowu w życiu ci nie wyszło.

• Re: do stasiek 87 Autor: ~IZABELA [178.37.172.*]
    6000 TYSIAKOW ZARABIAM W 2 MIESIACE ...I DZIEKI POLSCE , ZE JESZCZE JEST.....
  • Re: do stasiek 87 Autor: ~JP [78.8.38.*]
    Moje zdanie na temat zdrajcow narodowych, ktorzy opuszczaja kraj kiedy ich najbardziej potrzebuje jest takie, ze powinni zwracac kase za wyksztalcenie albo powinni byc pozbawiani obywatelstwa i nie wpuszczani do kraju. To sie dorobiles w tych chinach. 6 tys usd powiadasz ? chyba wiecej zarobilbys w pl siedzac na portierni no ale przeciez tu h d i kamieni kupa wiec wracaj tam skad wrociles i placiles podatki...
  • Re: USD dla zielonych Autor: ~Stasiek87 [116.1.4.*]
    Niestety Polska daje tylko wykształcenie, bo tak została zaprogramowana po 1989r przez USA, żeby produkować tanią wysoko wyedukowaną silę roboczą. Po studiach pracując w Polsce praktycznie nic nie zaoszczędziłem, a pracując w Chinach i właściwie porównując do życia w Polsce - dobrze się w Chinach bawiąc miałem te 6000 USD. Wg GUS 75% Polaków zarabia poniżej średniej krajowej w Polsce.

No nic, jeszcze się odkuję kiedyś tam. Na błędach się człowiek uczy.

A kapitał zbieram na powrót do Polski i założenie firmy w Polsce, stąd każdy grosik jest na wagę złota. Pomysł jest, ale warunki do prowadzenia w Polsce firmy nie są dobre, potrzebuję 12-18 miesięcy na rozwój biznesu zanim zacznie się sprzedaż. ZUS i inne pierdoły w Polsce mnie wykończą zanim zacznę sprzedawać mój produkt.
  • wszyscy Autor: ~BAX [31.179.22.*]
    nie tak nerwowo plisss
    dajcie spokoj to nie tematy na forex
  • h8 Autor: ~jednooki_sniper [83.13.4.*]
    Wyszła polska mentalność :D
    Często jest tak że wyjeżdżają najsłabsze ogniwa i tym razem teoria wydaje się potwierdzać regułę
  • Re: h8 Autor: ~Stasiek87 [116.1.4.*]
    Czyli Polacy pracujący w Google w USA, Zurich i innych oddziałach to też najsłabsze ogniwa? (Istnieje wiele, wiele innych przykładów)
    To czemu prasa ich tak chwali tych Polaków pracujących za granicą?

BTW. Jak ten beton polityczny chcesz przeskoczyć, skoro nie dopuszczają młodych, jak chcesz generować zmiany w Polsce? siedzeniem przed komputerem? Trzeba zebrać kapitał za granicą, bo w kraju ciężko (zacznij życie za 2000 zł netto miesięcznie od stanu 0zł na koncie), wrócić i generować miejsca pracy. Jak by tak pięknie było w kraju to nikt by nie kombinował z podatkami na taką skalę jak ma to miejsce w Polsce.

• Re: do stasiek 87 Autor: krzysiek_ask40 [89.66.100.*]
    Dnia 2015-11-25 o godz. 12:33 ~JP napisał(a):
    > Moje zdanie na temat zdrajcow narodowych, ktorzy opuszczaja kraj kiedy ich najbardziej potrzebuje jest takie, ze powinni zwracac kase za wyksztalcenie albo powinni byc pozbawiani obywatelstwa i nie wpuszczani do kraju. To sie dorobiles w tych chinach. 6 tys usd powiadasz ? chyba wiecej zarobilbys w pl siedzac na portierni no ale przeciez tu h d i kamieni kupa wiec wracaj tam skad wrociles i placiles podatki...

a propo's plucia na kraj. ładny przykład dałeś polakowi co zagubiony POlską rzeczywistością stracił dorobek. nie dziwne ze emigranci omijaja polske z daleka. sam napisałes ze h d... i kamieni kupa to takie porównanie do polaków twgo pokroju twardych jak kamien i nie ruszających się z miejsca nawet na mm. bo kamien to kamien. teraz sobie przewiń przenosnie tego co powqiedziuał o kamieniach.... wstyd mi za ciebie pseudo maklerku.
  • Re: USD dla zielonych Autor: ~Stasiek87 [116.1.6.*]
    Jednak miałem rację - Polska istnieje tylko teoretycznie! Przepraszam, to nie ja miałem rację, tylko rację miał wieszcz nasz Sienkiewicz! (Że też mu nie uwierzyłem, teraz patrząc na to co się dzieje, to widzę to dobitnie).
  • Re: USD dla zielonych Autor: ~Ged [85.112.206.*]
    Musze przyznać rację, odnoszę ostatnio wrażenie, że korektą dla Usd/pln jest sytuacja gdy Usd nie rośnie, chyba chłopcy z GS-u założyli poziomy znacznie wyższe , z których rozpoczną ewentualną korektę