Emisja max: 1 000 000 akcji War. nominalna: 0,10 zł War. emisyjna: 2,50 zł (powyżej dzisiejszego kursu) Prawo Poboru
Różnica między ceną emisyjną a ceną nominalną przeznaczona zostanie na kapitał zapasowy - wychodzi z prostego rachunku, że będzie to 2 400 000 zł. Czyli będzie to kwota na różnego rodzaju wydatki.
Zatem kapitał zakładowy wzrasta tylko o 1 00 000 zł a kapitały własne o 2 500 000 zł. I to nie jest zła wiadomość, jeżeli pieniądze zostaną dobrzez wydane.
Sam mam trochę akcji tej spółki, niemniej mogę toretycznie teraz kupić taniej akcje niż z PP (nimniej najbliższe zlecenie sprzedaży leży dopiero na 3 zł) a płynność tego waloru i free float wiadomo jaka jest. Raczej tych akcji poniżej 2,50 nie sprzeda mi Chomik, Serek czy inn duży udziałowiec (o APN nie wspomnę),. Mozna liczyć jedynie że wysypie się jeden z tych zniecierpliowonych free float'owców.
Poza tym zastanawiam się po co mi akcje tej spółki jak duzi wszystko zagarniają dla siebie, zyskiem się nie dzielą. Wyjscie z tej spółki też moze być trudne, chyba że udam się z moim pakietem do APN i powiem im, że mogą z moimi akcjami mieć większość w akcjonariacie.
Echh tak sobie dywaguje, gdyby chociaż dywidenda była. Jak swoją wypowiedź zaczął kedyś jeden wielki człowiek. ..I have a dream.... .
Koniec tych wypocin, które i tak nic tu nie wnoszą;)
Teraz dodatkowo APN skupił kolejne 1,5%, więc powoli free-float znika, kwestia co dalej, jaki jest kierunek i do czego to zmierza. Jak wiadomo APN ma chrapkę na więcej niż 50,99%, więc w jakimś celu jest to robione, najczęściej jest to dobry znak, jednak przy tak małym obrocie widać, że nikogo papier na giełdzie nie interesuje i póki nie będzie jasno powiedziane na jaki cel wydane zostaną pieniążki z emisji to nie wiadomo po co tak naprawdę ta akcja. Jeżeli APN chciałby skupić wszystko to podejrzewam ,że za 5zł mieli by już większość akcji i mogli konsolidować spółki.
"APN PROMISE S.A. w dniach od 14 sierpnia 2015 roku do dnia 17 listopada 2015 roku zawarł transakcje poza Alternatywnym Systemem Obrotu (transakcja pakietowa), w wyniku których nabył 95 585.."
Skupował nawet po 3 złote: 16.Kupno 514 akcji po cenie 2,98 zł za akcję, 17.Kupno 668 akcji po cenie 2,99 zł za akcję, 18.Kupno 13 500 akcji po cenie 3,00 zł za akcję, 19.Kupno 20 akcji po cenie 3,00 zł za akcję,