Jeśli ktoś kupował takie ilości po 6-7 zł to wychodzi z inwestycji z dobrym zyskiem. Jednak sprzedał już z 5000 akcji w okolicach 14 zł - nie sądzę, żeby zostało tego zbyt wiele.
Ktoś wie dlaczego w II kwartale 1o razy wzrosła pozycja żuzycie materiałów i rzeczy?(zlecenie dla banku?) Gdyby nie to wynik netto ,byłby wiekszy jak za I kw.
Pytanie tylko dlaczego dwóch pracowników sprzedało akcje po 13-14 zł. Moim zdaniem rozsądna wycena tej spółki przy utrzymaniu zysków jest na poziomie 16,50 zł. Za tydzień wszystko stanie się jasne.
Zaskoczenie jest, ale okazja do tanich zakupów wykorzystana. Trudno jednak szacować jakąś wycenę docelową dla spółki, jeśli mają takie wahania zysku. Celuje jednak w okolicę ceny emisyjnej w perspektywie 6 miesięcy.
Dzięki za fajną tabelkę, c/z dla mnie to ostatnia linijka i widzę że dla stooq także http://stooq.pl/q/g/?s=efx(jestem amatorem) Mam nadzieję że słowo profesjonalista nie odebrałeś jako złośliwość.Czytam twój blog,inne także najbardziej żałuje że przestał pisać "analizyobs" Pozdrawiam
Wskaźnik to jedno i może być ciekawy jedynie w kontekście potencjalnej dywidendy. Natomiast przy tak słabej powtarzalności wyników na Efix i niestety pokazania, że zdarzenie jednorazowe w postaci umowy z PEKAO miało tak na prawdę tylko wpływ na wynik, bo bez tego firma nie jest w stanie uzyskać rentowności daje taką, a nie inną wycenę, dla której niestety P/E jest niemiarodajny.
Spółka w raporcie za 1q2015 napisała, że to zlecenie dało 600 tys. zł przychody, a dalsze przychody będą później księgowane. W 2q2015 150 tys. zł, a dalsze przychody będą później księgowane. W 3 i 4q2015 brak informacji na ten temat. Pewnie większość przychodów było w pierwszym półroczu.