No i po wyborach Wyniki są takie że dają samodzielne rządy PIS , a jak się okaże jeszcze że nie wejdzie PSL a wejdzie np.Korwin to znajdą gotowych do zmiany Konstytucji. Podejrzewam że GPW nie przyjmie jutro tych wyników pozytywnie.
Mam tylko nadzieję że pieniędzy na swoje obietnice nowy rząd nie będzie szukał ani na GPW ani w mojej kieszeni.
Będzie jak w 2005 r, ani połowa obietnic nie zostanie zrealizowana. Wtedy też w kampanii byly socjalne hasła a rzeczywistość była taka ze w reformie podatkowej bogatsi zyskali po kilka tys zł a biedota po 20 zł , które za parę miesięcy zjadła inflacja. Nie było dotowania nierentownych przedsiębiorstw , budżetówka obeszła się smakiem, pielęgniarki nie dostały podwyżek a lekarzy próbowano pogonić w kamasze.
Znamienna jest ostatnia wypowiedz pana prezydenta o frankowcach. Decyzja musi być rozważna , trzeba wziąć pod uwagę również kredyty w złotych i uwzględnić interesy banków.
@alan dokladnie, mysle ze PiS jak kazde ugrupowanie polityczne co innego mowi a co innego robi. To Pis byl ugrupowaniem socjalnym w 2005 a to jednak oni obnizyli PIT a nie PO
ja bym teraz nie brał Sek - to może być początek większego ruchu... Do wprowadzenia podatku parę miesięcy - duży kapitał może chcieć opchnąć duże pakiety akcji... Oni nie będą sprzedawać na dołkach :)
i przez ten czas ceny nie za bardzo pozwoliły na spokojne wyjście, trzeba drobnicę zdezorientować... Wszyscy myśleli, że jak PiS wygra to odkupią taniej, więc ostro sprzedawali... Nie odkupią taniej, wejdą z powrotem "na górce"... Mam nadzieję ostatniej górce na dłuższy czas.
Witam wszystkich w nowym tygodniu. Chcę otworzyć S na PGE po 14,19 jak najbliżej linii trendu spadkowego. Dzisiaj ten poranny zjazd na Futures do 12,99 to nie wiem co to było. Kusi mnie by otworzyć już teraz przy 14 zł, bo obrót tylko 1,8 mln a wzrost 2% na PGE = sztuczny wzrost? PKOBP wysoki obrót jak na 25 min... 62 mln.
PKO bP mnie dzisiaj dobilo na szczescie nie stracilem kasy ale nie zarobilem dodatkowym przynajmnie 8 puntow rezygnuje z ich usług co mozecie polecic w zamian
witam w nowej rzeczywistości. Dobrałem z rana ENEA i TAURON bo w dłuższej perspektywie obstawiam wzrost. Ale staram się kasować mniejsze zyski i tak na podbiciu sprzedałem połowę ENEA i I TAURON. Banków jeszcze nie ruszam, bo tu widzę ryzyko,
wszedłem dziś w pzu za 472,25, TPE ciągle trzymam (średnia zakupu 3,16), na otwarciu udało mi się dokupić 50 aliora, miałem ustawione więcej, ale trochę niżej, ACP - pozycja bez zmian, kupiłem też PKO za 29,51, PGN wciąż mam resztkę z ceną zakupu 6,60, więc czekam.
kiedyś niektórzy bali się, że platforma zrobi porządek z KRUS :) Od podatku od aktywów bardziej za czynnik ryzyka uważam obniżkę stóp, jak PiS przejmie RPP na początku przyszłego roku.
wzrost zrobili uciekajacy sprzedajacy, którzy liczyli na spore spadki. Moim zdaniem moze byc tak jak ktos napisał teraz spadek wlasciwy ale do tego musza nam pomoc stany
witam, jestem tak wściekły że aż strach, czekałem na zamknięcie moich S po 87 i owszem spadli ale mnie nie wzięli, wzięli w ogóle tylko 5-szt. więc znów dobrałem S-ki po 107, 117 i 127, co z tego wyjdzie już sam nie wiem, jak dzisiaj nie spadną na zamknięciu na 107 to będę w rozterce co dalej? powodzenia.
uważałbym miro z Skami bo moja szklana kula pokazuje mi mocny ruch do góry. Mogą jeszcze jakims spadkiem postraszyć ale do końca roku to ja oczekuję nawet pow. 2400:). Oczywiście to tylko wróżby.
Witam, @Miro - decyzja jest Twoja , ale myślę , że będzie OK , choć dobrze byłoby przy okazji.. .. zamykać i odnawiać . Dziś pierwsza reakcja - niby spokojna , ale mocno rośnie LOP , więc .. .. to taki spokój na pokaz ( to moje zdanie ) .
Do dyskontowania wyniku wyborów GPW wróci .... teraz jeszcze korzysta z gry bazowych pod FED i pod koniec miesiąca .
Ostry, ja gram z dnia na dzień więc czy będzei 2500 czy 1700 to dla mnie nie ma różnicy ale myślę że ten kwartał będzie dobry więc generalnie nastawienie na L
Kurde, zabrali mi pieniążki dzisiaj. Nie podobała mi się dzisiejsza sesja. Chciałem z rana szorcić też PKOBP, ale zabrakło mi odwagi. PGE jest jszcze w trendzie spadkowym, ale 10 gr wyżej się zamknie i już nie jest. Dość niebezpieczne, ale już tak było wiele razy i cały czas wracał do spadków. Podwyższam stopa, do jakichś 14,41 albo 14,51 i czekam. Jutro cały dzień w szkole, więc niech się dzieje, co chce.
Zosiu przepraszam Cię, że nie wytrzymałem na PKOBP. Pisałaś, że powyżej S powyżej 30 zarobią - i zarobiły wszystkie, ale nie moje :(
@kurde Bardzo mi przykro , że dzisiaj miałeś kiepską sesję . Na temat PGE nic nie mogę powiedzieć - nie obserwuję bliżej tej spółki . Nie chciałabym tez , żeby spotkała Cię jakaś porażka na PKO , czy innej spółce .. .. tym razem trafiłam , ale niestety często się mylę . Wierzę , że gra na kontraktach nie wciąga Cię przesadnie .. .... pamiętaj , że to dość niebezpieczne .. :-((
Wiem że to bardzo niebezpieczne więc póki co otwieram po jednym tylko. Dziękuję Zosiu że jesteś dla mnie taka miła.
Mam prośbę do Was. Otwórzcie wykresy dzienne PGE takie jak zwykle oglądacie i napiszcie mi czy kurs jest nadal w trendzie spadkowym. Ludzie korzystają z różnych wykresów i czasem różnice są duże, a na giełdzie rządzi tłum - więc podążę za nim...