• Witam wszystkich Autor: ~kondzio [37.59.58.*]
    Witam wszystkich!

Jestem świeża w temacie - rozpoczynam przygodę na giełdzie. Przeczytałam mnóstwo poradników i for internetowych. Teoretycznie wiem na co zwracać uwagę ale nie wiem nic o praktyce. Myślałam na początku o małym inwestowaniu w spółki ze słabszymi kursami. Mam kilka spółek na oku - w tym CCS. No i tu jest moja prośba do was - znacie ją na pewno dobrze. Opłaca się kupować akcje CCS? Jakie są przewidywania na przyszłe lata? Czy nie wyjdę stąd ze stratną ręką?

Dziękuję za pomoc!
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~Zdrojek [81.95.123.*]
    Opłaca się, ale to tylko moja opinia. Są długo na rynku, poprawiają swoje wyniki, i co najważniejsze - są wypłacalni jeśli chodzi o dywidendy
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~greg [94.251.187.*]
    Witaj. Na początek musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czego oczekujesz od giełdy. Należy też sprawdzić własne predyspozycje, bo niektórzy w ogóle nie nadają się do inwstowania/grania na giełdzie. Nie jestem psychologiem, ale osobiście uważam, że kobiety lepiej sobie z tym radzą od mężczyzn ze względu na lepiej wyprowacowane cechy decydujące o sukcesie w tej dziedzinie, a więc: cierpliwość (!!!), intuicja oraz mniejsza skłonność do rywalizacji i hazardu (chęć odegrania się po porażce za wszelką cenę to jeden z najczęstszych błędów). Jeśli trafiłaś na forum CCS, to znaczy, że jesteś na dobrej drodze jeśli chodzi o dobór spółek - oczywiście w mojej opinii długoterminowego inwestora, a nie gracza liczącego na łatwy, szybki zysk i dreszczyk emocji ze względu na większe ryzyko. Mnie osobiście interesują jedynie spółki płacące regularnie dywidendy, które systematycznie dokupuję małymi pakietami za kwoty rzędu 800 zł miesięcznie plus reinwestowanie dywidend. Spośród ok. 20 spółek w moim portfelu CCS to jedyna firma z rynku NC. Uważam, że to bardzo solidna, stabilna spółka, działająca w najbardziej przyszłościowej branży telekomów. Ważne czynniki decydujące o wyborze właśnie tej spółki to stabilny akcjonariat (freefloat 27%) oraz wspomniane już regularne, wysokie (dzięki zaniżonemu kursowi) dywidendy. W razie dodatkowych pytań chętnie jeszcze odpowiem.
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~Muve [77.255.59.*]
    Natomiast ja odradzam. Lubię wejść i szybko zarobić. CCS nie umożliwia tego. W tym roku niewiele kurs wzrósł. Raptem teraz skoczył do 1.10zł. Wcześniej przez 4 miesiące 1.02zł - słabo.

freefloat w wysokości 27% to nie za dużo ?
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~Zdrojek [83.6.207.*]
    Nie. Mówi się, że pożądany free float to 5%, ale z biegiem czasu zmieniło się. Obecnie ciężko jednoznacznie stwierdzić, czy lepszy jest mały, czy większy. Dobrze ten temat jest rozpisany tutaj - http://invest24.pl/edukacja/index_freefloat.htm

Powiedz koleżanko, jaką planujesz obrać strategię zarobku na giełdzie? Szybki zysk, długoterminowy zarobek, czy dywidenda? Jeśli dwa ostatnie czynniki - trafiłaś dobrze
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~SS [217.147.94.*]
    Dorzucę parę mądrości od siebie:

- Nie masz tutaj skaczącego kursu. Przez cały rok wartość wynosi 1zł. Nie musisz obawiać się spadków.
    - Nastaw się na dywidendę to zarobisz. Co roku wypłacają w terminie. Możesz być pewna, że nie ulegnie to zmianie.
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~kodzio [37.59.65.*]
    Hej. Słyszałam dużo złego o graniu na moment. Zbyt duże ryzyko. Nastawiam się raczej na długoletnie inwestowanie. Myślałam też o zarobku z dywidendy, ale nie wiem o co chodzi z tym dokładnie. Możecie wyjaśnić mi jak wygląda to w praktyce? Będę wdzięczna!
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~greg [94.251.187.*]
    Dobrze słyszałaś. Gra czyli spekulowanie na giełdzie to fatalne rozwiązanie, zwłaszcza dla początkującej osoby. Wiele spółek typowo spekulacyjnych już dawno odeszło do historii GPW (zbankrutowały lub zostały wycofane z giełdy), a jedynym wspomnieniem o nich są narzekania ludzi na forach giełdowych. To, czy dana spółka jest bezpieczna, czy nie najprościej sprawdzić tutaj: http://www.stockwatch.pl/gpw/indeks/gpw,sklad.aspx Tych oznaczonych na czerwono (rating C,D) najlepiej w ogóle unikać. Natomiast o dywidendach możesz poczytać na podanej wcześniej w tym wątku stronie: http://invest24.pl/edukacja/index_dywidenda.htm
    Po co wyjaśniać. Lepiej dać link i niech sobie dziewczyna szuka. Dobrze greg !
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~Zdrojek [83.6.199.*]
    Wybierasz dywidendę - dobry wybór. Można na tym zarobić. Zrób sobie listę, podaj ją nam, pomożemy Tobie wybrać spółki. Obierz podobną strategię jak Greg. Masz kilka spółek, na których zarabiasz z dywidendy i nie zapomnij o naszym ccsie ;)

Swoją drogą - Greg podesłał link do spółek z GPW. Jest podobna lista z New Connect
    Poszukaj to znajdziesz xD
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~Zdrojek [83.6.196.*]
    Liczyłem na pomoc, ale chyba nic innego mi nie pozostaje, niż znaleźć samemu ;)
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~kondzio [37.59.58.*]
    Dziękuję za podpowiedzi. Jednak zdecyduję się na dywidendy. Wygląda to na bezpieczną i pewną inwestycję. W pierwszej kolejności postawią na CCS i trzy inne spółki, które udało mi się znaleźć. Mam jeszcze pytanie czysto teoretyczne. 

Jaki jest stosunek cen akcji do dywidendy? Czy są one ze sobą powiązane?
    żaden
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~Zdrojek [83.9.248.*]
    Jedni widzą zależność, ale prawda jest taka, że jej nie ma. Na dywidendę składa się multum innych czynników, które mają większy wpływ niż wysokość salda akcji. Poczytaj troszkę o niej, to dowiesz się więcej. Najlepiej analizuj na bieżąco raporty kwartalne, to powie Tobie znacznie więcej ;)
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~gordon [178.33.174.*]
    Nie czekaj panienko tylko kupuj. Zaraz spółki zaczną publikować kwartalne, w 3/4 przypadkach kursy pójdą w górę. Na święta ceny akcji moga pospadać. Lepszego czasu do wejścia nie znajdziesz
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~SS [217.115.113.*]
    Najlepszy czas będzie przed samymi wynikami kwartalnymi, pod warunkiem, że cena akcji nie podskoczy. Bez wyników mamy coraz częstsze wzrosty. Jeśli wyniki z 3Q będą dobre, ma szansę porządnie skoczyć
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~malik [87.117.199.*]
    jeśli - jeśli - jeśli = cały czas to jeśli. a co jeśli nie, hm ?
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~SS [217.99.5.*]
    Z góry zakładasz czarne scenariusze? Nie ładnie Panie Malik. Wcześniejsze raporty Q napawały optymizmem, oczekiwanie są spore
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~Fiki [178.255.46.*]
    I na co zdecydowała się koleżanka? :)
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~prorok [198.134.125.*]
    Zarabianie na akcjach jest dla lamusów. Prawdziwi inwestorzy zarabiają z dywidend. Nie wierzycie? Kupcie dla spróbowania i potrzymajcie do czasu wypłacenia kasy. Oko wam zbieleje, jak dobrze można na tym zarobić. Gram tak od dobrych 3 lat. Przy niektórych mam drugą pensję xD
  • Re: Witam wszystkich Autor: ~Muve [87.205.148.*]
    Odezwał się luzak
[x]
CCS 0,00% 0,52 2025-09-19 15:31:30
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.